Gotan Project: Οι μάγοι του tango στην Ελλάδα

Οι Gotan Project, μία από τις πιο δραστήριες και δημιουργικές μπάντες διεθνώς, θα είναι στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου και στη Θεσσαλονίκη στις 14, για δύο μοναδικές συναυλίες σε ρυθμούς που παντρεύουν το τανγκό με την τζαζ.
Gotan Project: Οι μάγοι του tango στην Ελλάδα

Οι Gotan Project, από τις πιο δραστήριες και δημιουργικές μπάντες διεθνώς, αναμειγνύουν με γνώση και έμπνευση, dub, τριπ χοπ, τζαζ, αργεντίνικο τάνγκο καθώς και παραδοσιακές και ”street music” φόρμες και μας δίνουν αυτό που μπορεί να ονομαστεί tango-tronika.

Οι Gotan Project, με βάση το Παρίσι, σχηματίστηκαν το 1999 από τους μουσικούς Φιλίπ Κοέν Σολάλ (Γαλλία), Εδουάρδο Μακαρόφ (Αργεντινή) και Κριστόφ Χ. Μίλερ (Ελβετία, πρώην μέλος των Touch El Arab). Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το δεκάιντσο Vuelvo al Sur/El capitalismo foráneo το 2000 και ακολούθησαν τα άλμπουμ La Revancha del Tango (2001), Inspiración-Espiración (2004), Lunático (2006).

Πλαισιωμένοι από δεξιοτέχνες μουσικούς της παραδοσιακής σχολής του τάνγκο, παρασύρουν το κοινό, μπροστά από μια γιγαντοοθόνη στην οποία προβάλλεται οπτικό υλικό.

Το συγκρότημα πρόσφατα τελείωσε το τελευταίο του άλμπουμ Lunático (Τρελός), σε συνεργασία με τους Αμερικανούς Calexico και τον Ry Cooder –με αυτό το άλμπουμ θα επισκεφτεί και την Ελλάδα. Είναι ένα πείραμα εξαιρετικά επιτυχημένο, που με τη βοήθεια της Καταλανής τραγουδίστριας με τη γήινη και ζεστή φωνή, Κριστίνα Βιλαλόνγκα, μας δίνει ένα εξαιρετικό άλμπουμ.

Τον Νοέμβριο του 2005, λίγα λεπτά πριν την εμφάνισή τους στο Gran Rex στο Μπουένος Άιρες, ο αργεντίνος της μπάντας, Εδουάρδο Μακαρόφ, τα συνόψισε όλα στη φράση: ”Οι στίχοι πολλών διάσημων μουσικών πάντα μιλούν για την επιστροφή σ’ αυτήν την πόλη κι έτσι γυρίζουμε πίσω στο Νότο και στον τόπο της καρδιάς μας.”

Επτά μήνες νωρίτερα, ο Εδουάρδο, ο Φιλίπ Κοέν Σολάλ κι ο Κριστόφ Μίλερ είχαν ταξιδέψει από το Παρίσι για να ηχογραφήσουν το νέο άλμπουμ, Lunático, στο σπουδαίο στούντιο ΙΟΝ στο Μπουένος Αιρες – το διάσημο χώρο όπου οι αυθεντίες του τάνγκο, σαν τον Αστορ Πιατσόλα, είχαν κάποτε καταγράψει τη μαγική τους αύρα.

Στην ηχογράφηση οι Gotan συνεργάστηκαν με τοπικές μπάντες –ένα ολόκληρο συγκρότημα εγχόρδων, δύο emcees, έναν τρομπονίστα και το θρύλο του πιάνο της Αργεντινής, τον Γουστάβο Μπέιτελμαν, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλα τα μουσικά δρώμενα.

Πέντε χρόνια αφότου άλλαξαν τη ροή της παράδοσης του τάνγκο και της ηλεκτρονικής μουσικής με το ντεμπούτο τους, La Revancha Del Tango, και ενώ έχουν πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως κι έχουν παίξει παντού, από το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο, η μπάντα έπρεπε να καλλιεργήσει τη μακροχρόνια ερωτική σχέση με το τάνγκο, την οποία τώρα πια το κοινό απαιτούσε.

”Θέλαμε πραγματικά να εξερευνήσουμε πολύ περισσότερο και το τάνγκο και τη folk μουσική από την Αργεντινή”, λέει ο Φιλίπ. ”Γι’ αυτό το λόγο πολλά από τα κομμάτια έχουν πραγματικά προσανατολισμό προς το κλασικό τάνγκο, με πολύ παραδοσιακά μοτίφ που θα χρησιμοποιούσε κάποιος σαν τον Ανιμπαλ Τροΐλο.”

Το αποτέλεσμα αυτών των ηχογραφήσεων ήταν, ίσως, η πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους ως τώρα. Θέλοντας ν’ αποφύγουν ομοιότητες με το ”La Revancha...”, ο Φιλίπ, ο Κριστόφ κι ο Εδουάρδο επέστρεψαν, δυο βδομάδες αργότερα, στο Παρίσι, για να ξεκινήσουν το δεύτερο μέρος της δουλειάς πάνω στο Lunático, το άλμπουμ που πήρε τ’ όνομά του από το άλογο κούρσας του ήρωα του τάνγκο του ’30, Κάρλος Γαρδέλ.

Οι συνεργάτες τους, ο Αργεντίνος μπαντονεονίστας Νίνι Φλόρες και η τραγουδίστρια Κριστίνα Βιλαλόνγκα, από τη Βαρκελώνη, τους συνάντησαν στο Substudioz, στη γαλλική πρωτεύουσα και μαζί ξεκίνησαν, με απόλυτη μυστικότητα, το post production του Lunático.

Με μια σαφώς μεγαλύτερη έμφαση στις πιο οργανικές ρίζες του τάνγκο, σ’ ένα σχεδόν κλασικό επίπεδο, το Lunático έκανε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να προχωρήσει δυο βήματα μπροστά, σ’ αυτό που όχι μόνο οι Gotan Project, αλλά και πολλοί από τους κορυφαίους μουσικούς του τάνγκο της Αργεντινής βλέπουν ως εξέλιξη στην ολοένα μεταβαλλόμενη ζωή της αγαπημένης τους μουσικής.

”Η ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ ήταν μια πολύ φυσική διαδικασία για όλους μας”, προσθέτει ο Φιλίπ, ”γιατί θέλαμε να συνεχίσουμε να βιώνουμε το τάνγκο. Ελπίζω ότι σε δέκα χρόνια θα νοιώθουμε ακόμα το ίδιο.”

Δισκογραφία

2001 La Revancha del Tango

2004 Inspiración Espiración - A Gotan Project DJ Set

2006 Lunático

DVD

2005 La Revancha del Tango Live

Trivia

Προτού τελειοποιήσουν τον ήχο των Gotan Project ”η ηλεκτρονική συναντά το τάνγκο”, οι Φιλίπ Κοέν Σολάλ και Κριστόφ Χ. Μίλερ είxαν φτιάξει το 1996 το συγκρότημα the Boys from Brazil. Το άλμπουμ τους κυκλοφόρησε από το label του Σολάλ, Ya Basta, και ενώ αμέσως κέντρισαν το ενδιαφέρον και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, το ντούο ένιωθε ότι έπρεπε να αναμείξει περισσότερα είδη μουσικής. Έτσι, συνεργάστηκαν με τον Εδουάρδο Μακαρόφ και ακολούθησε η λαμπρή πορεία των Gotan Project.

Το όνομα του συγκροτήματος πηγάζει από ένα γλωσσικό παιχνίδι, πολύ δημοφιλές στην ισπανική αργκό, που αφορά στην αντιστροφή των συλλαβών. Ετσι, η λέξη Tango μετατρέπεται σε Gotan, στο όνομα, δηλαδή, που το τρίο επέλεξε για το project του.

Το τραγούδι τους ”Santa Maria (del Buen Ayre)” από το άλμπουμ La Revancha del Tango έντυσε μουσικά την ταινία Shall We Dance, με την Τζένιφερ Λόπεζ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ, καθώς και τις αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές Nip/Tuck και Sex and the City.

Το 2004, ηχογράφησαν ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι του Piazzolla με την Brigitte Fontaine, το ”Rue Saint-louis-en-l’île”.

Ζωντανό υλικό των Gotan Project μεταδόθηκε στο show του Gilles Peterson στο BBC τον Μάιο του 2004.

Στο τέλος του 2006 το κομμάτι ”Epoca” από το La Revancha del Tango παίχτηκε σε διαφημιστικό των Boots στη βρετανική τηλεόραση, σε σκηνοθεσία του David LaChapelle.

Ο Φιλίπ Κοέν Σολάλ έχει κυκλοφορήσει και ένα DJ set: Inspiración Espiración - A Gotan Project DJ Set Selected & Mixed by Philippe Cohen Solal (2004). Αυτό το άλμπουμ είναι μια συλλογή κλασσικών tangos από τους Anibal Troilo και Ástor Piazzolla, με remixes των Gotan Project.

Τα άλμπουμ La Revancha del Tango και Lunático κυκλοφορούν από την Ankh.

Η συναυλία θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου, στο Αθηνών Αρένα, ώρα 21:30. Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Φεβρουαρίου, στο Principal Club, ώρα 21:30.

Προπώληση: Metropolis, Ticket House, Ticket Shop, Ticket Point

Τιμές εισιτηρίων: 45 € όρθιοι, 60 € καθήμενοι

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v