Clubbing με... αιτία

Βαρεθήκατε το clubbing; Δεν είστε μόνοι. Σε μια απέλπιδη προσπάθεια αναζήτησης νέων τρόπων διασκέδασης, το in2life ανακαλύπτει τέσσερα αθηναϊκά clubs με concept. Live, stand up comedy, θέατρο, events, κινηματογραφικές προβολές είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τα bar restaurants φέτος το χειμώνα.
Clubbing με... αιτία

της Ηρώς Κουνάδη

Η ιστορία της clubbing σκηνής της Αθήνας ξεκίνησε ένδοξα, πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες, με τα πάλαι ποτέ mainstream clubs, που διαδέχτηκαν τις disco, να μετατρέπονται, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε ελληνάδικα και το κέφι να διατηρείται αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα τραπέζια είχαν εξαφανιστεί, ή μειωθεί στο ελάχιστο, η ”πίστα” είχε επεκταθεί σε όλο το μαγαζί, το ντεκόρ άρχιζε να γίνεται πιο funky και τα πάντα έμοιαζαν καινούρια και συναρπαστικά.

Λίγα χρόνια αργότερα, τα συγκεκριμένα clubs έγιναν είδος υπό εξαφάνιση, καθώς το αθηναϊκό nightlife ανακάλυπτε τη dance σκηνή και τα μεγάλα clubs του είδους φιλοξενούσαν στα decks τους μεγάλα ονόματα DJs του εξωτερικού, που παρέδιδαν μαθήματα σε νέες μουσικές γλώσσες με παράξενα ονόματα –trance, house, progressive κλπ.

Κι όταν αυτή η μόδα άρχισε σιγά σιγά να παλιώνει, τα mainstream clubs εμφανίστηκαν ξανά –αυτή τη φορά πιο orientated, με περισσότερο σαφείς μουσικές προτιμήσεις, αλλά και πάλι mainstream. Με τα ίδια βασικά συστατικά: ποτά, κοκτέιλ, κόσμο που κινείται στους ρυθμούς της μουσικής –αντί να χορεύει–, κονσόλα, τραπεζάκια, μπάρα και, ενδεχομένως, χορεύτριες επάνω σε αυτήν, για να σπάνε τη μονοτονία.

Εν τω μεταξύ, σε κάποια φωτισμένα μυαλά του χώρου άρχισε να γεννάται η υποψία ότι κάποιοι είχαν βαρεθεί. Όχι ότι τα clubs έπαψαν ποτέ να γεμίζουν, απλά το concept τους άρχισε να μοιάζει απελπιστικά ίδιο –με μικρές, ίσως, διαφοροποιήσεις στο décor και τις μουσικές επιλογές– με αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των θαμώνων τους να εκλείπει, αργά αλλά σταθερά. Κι αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω, επαναφέροντας την παρηκμασμένη dance σκηνή στο προσκήνιο, έκαναν ένα βήμα μπροστά. Και δημιούργησαν νέα club, με νέο concept.

Club που φιλοξενούν αυτοσχέδιες και μη θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, art events, θεματικά πάρτι, συναυλίες… Happenings εν γένει, ικανά να διασκεδάσουν ένα κοινό που δεν αρκείται πλέον στο δίπτυχο δυνατή μουσική - αλκοόλ.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τέσσερις από τους κυριότερους εκπροσώπους της ελπιδοφόρου σκηνής, τέσσερα clubs που εγκαινιάζουν τη νέα τάση στην Αθήνα –μια τάση που, αναπτυσσόμενη, θα μας δώσει, επιτέλους έναν καλύτερο λόγο από το ξεπερασμένο ”see and be seen” για να μην επιστρέψουμε σπίτι μετά το bar restaurant.

Club 22

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Το… ενηλικιωμένο, πλέον, club –γιορτάζει φέτος τα 22 του χρόνια– έβαλε πρώτο φαντασία στο αθηναϊκό clubbing και μας σύστησε ένα νέο είδος διασκέδασης. Με θεματικά πάρτι, όπως τα cult Kitscherella, που δε χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, θεατρικές παραστάσεις, stand up comedy, live εμφανίσεις γνωστών και μη καλλιτεχνών, η λίστα των events δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε νέα έδρα από φέτος, στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, με το ολοκαίνουριο Lab 22 να διοργανώνει καθημερινά events στο υπόγειο, ένα από τα πλέον αγαπημένα στέκια των Αθηναίων clubbers συνεχίζει πιστό στην παράδοση της multi culti διασκέδασης.

Έτσι, φέτος κάθε Παρασκευή τα Kitschy Fridays parties με τον DJ Kimon στα decks αναλαμβάνουν την σκυτάλη από τα Kitscherella και μας καλούν να ενδώσουμε στη γοητεία του κιτς, χορεύοντας με όλα εκείνα τα διαμάντια της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που πάντα ντρεπόμασταν να παραδεχτούμε ότι απολαμβάναμε. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00, έξι ηθοποιοί, ένας ζωγράφος, δυο video artists (με live camera), ένας σαξοφωνίστας και ένας DJ ανεβάζουν, για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Club 22 το ”Γαϊτανάκι του Έρωτα” του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.

Πολλά και διαφορετικά events προγραμματίζονται κάθε μήνα, με ιδιαίτερη έμφαση στα live νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών. Palov & Mishkin, Blend, Jeff Gonzalez aka mc rocklip, Sugahspank είναι τα ονόματα για τα οποία θα επιστρέψουμε στο Club 22 μέσα στον Ιανουάριο. Επίσης, στις 26 του ίδιου μήνα, σε συνεργασία με το Athens Video Art Festival, πραγματοποιείται το The Video MegaMix Party by Robin Skouteris: Μια τετράωρη παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, που περιλαμβάνει DJ & live VJ set, nonstop projections κλασσικών κι αγαπημένων video clips και live performance.

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής 3, τηλ.: 6976333372, 210 9222244

Fuzz

Όταν το μισό team του θρυλικού Camel Club αναλαμβάνει να δημιουργήσει το πρώτο live club της Αθήνας, στον ανανεωμένο, επίσης ιστορικό, χώρο όπου μέχρι πέρυσι βρισκόταν το Club 22, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι… Fuzzy.

Δεκαεπτά νέοι ταλαντούχοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Χρανιώτης, διασκευάζουν γνωστές ροκ –και όχι μόνο– επιτυχίες live επί σκηνής, παραδίδοντας ανά μία ώρα τη σκυτάλη στην κονσόλα, που συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα, εμπλουτίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα με ήχους ποπ, 80s και mainstream. Ο χώρος πλαισιώνεται από αμέτρητες οθόνες –δύο γιγάντιες δεξιά και αριστερά της σκηνής και πολλές μικρότερες περιμετρικά στο χώρο– που προβάλλουν εντυπωσιακά projections, video και στιγμιότυπα της Fuzz band.

Το concept έμοιαζε καινούριο, σχεδόν ξένο, για τα ελληνικά δεδομένα πριν από μερικούς μήνες, όταν άνοιξε το club. Τα όρια μεταξύ live σκηνής και club ήταν κάπως θολά, με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί σχεδόν ευλαβικά τα live και να αρχίζει να χορεύει όταν αναλάμβανε ο DJ. Γρήγορα, όμως, η ιδέα αφομοιώθηκε και αγαπήθηκε –αν πάτε τώρα στο Fuzz θα δείτε κόσμο να χορεύει την ώρα που η μπάντα δίνει… ρέστα επί σκηνής.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αλλάζει κάθε εβδομάδα, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να βαρεθείτε επισκεπτόμενοι το club για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα. Πολύ συχνά διοργανώνονται events και happenings, όπως live εμφανίσεις γνωστών καλλιτεχνών, θεματικά πάρτι και φεστιβάλ, που μας δίνουν έναν ακόμη λόγο να το επισκεπτόμαστε συχνότατα.

Λεωφ. Βουλιαγμένης 22, τηλ.: 2109220802, 2109224641

Gialino Upstage

Μίμοι, ταχυδακτυλουργοί, ηθοποιοί, ζογκλέρ, ανιματέρ, μουσικοί και… μαριονέτες αναλαμβάνουν τα ηνία της διασκέδασης στον πάνω όροφο του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, που άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Live rock club και όχι μόνο, το Upstage υιοθετεί το concept της ακομπλεξάριστης διασκέδασης και βασίζεται στις αρχές του αυτοσχεδιασμού για να δημιουργήσει καθημερινά ένα διαφορετικό σενάριο που πλαισιώνει τις live εμφανίσεις και τα events. Από το ξεκαρδιστικό stand up comedy μέχρι το εντυπωσιακό fire juggling και από τις διασκεδαστικές μαριονέτες μέχρι τις ξεσηκωτικές ροκ μπάντες, το ζητούμενο εδώ είναι η αλληλεπίδραση του κοινού με τους performers –το ρεπερτόριο των οποίων μοιάζει ανεξάντλητο– και, βέβαια, το γέλιο μέχρι δακρύων.

Λιτό ντεκόρ σε έναν μικρό αλλά φιλόξενο χώρο, που ενισχύει ακόμη περισσότερο το παρεΐστικο κλίμα και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, και δένει εξαιρετικά με τη μουσική επένδυση που –αν δεν το τονίσαμε ακόμη αρκετά– έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο ροκ. Τα live ξεκινούν από Τετάρτη έως Σάββατο στις 22.30. Κάθε Πέμπτη στη σκηνή συναντάμε τους Ατλαντίς, Παρασκευή τους Marsh και κάθε Σάββατο τους Γέννεσις.

Λ. Συγγρού143, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9316101 – 4

Bios

Πολύ περισσότερο από ένα club με concept, το Bios είναι ένας πολυχώρος τέχνης που ”εξερευνά τον αστικό πολιτισμό”, δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση της δουλειάς νέων καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς –performance, video art, θέατρο, χορός κλπ.

Το club του ισογείου φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, νεανικό κοινό, χωρίς επιτηδευμένο attitude. Το décor, ετερόκλητο όσο και πρωτότυπο, συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του freestyle, χαλαρού κλίματος, που δε θυμίζει σε τίποτα τη ”στημένη” διασκέδαση άλλων club. Η μεγάλη ξύλινη μπάρα σερβίρει καθαρά, απλά ποτά, ενώ η μουσική επένδυση ”ντύνει” το χώρο με εναλλακτικούς ήχους.

Κι ενώ εσείς απολαμβάνετε το ποτό σας και το απαλλαγμένο από τυποποιήσεις socializing στο ισόγειο, στο υπόγειο κάποιο live βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ στον πρώτο όροφο προβάλλονται ψηφιακές ταινίες νέων, ταλαντούχων δημιουργών. Ή το αντίθετο.

Οι λόγοι για τους οποίους θα επισκεφθούμε το Bios αυτόν τον μήνα είναι πολλοί. Η νέα διαδραστική-συμμετοχική, θεατρική παράσταση του Θεάτρου Νέων, ”Χορεύοντας με τα Χρώματα”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σεϊτάνη, τα electro-acoustic sets της Δευτέρας και οι προβολές αποσπασμάτων της ταινίας CCTV 2, που πραγματεύεται το graffiti στα τραίνα είναι μερικές μόνο από αυτές.

Σημειώστε από τώρα στις ατζέντες τη θεατρική παράσταση της Eταιρείας Θεάτρου Χώρος και της Εταιρείας Πολιτισμού Σύνθεση ”goλfω 2.3 beta” που ανεβαίνει στο Bios από τις 5 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30, για λίγες παραστάσεις. Το κείμενο της ”Γκόλφως”, το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπ. Περεσιάδη (1894), ακούγεται αυτούσιο. Η νέα εκδοχή, με αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga), χρήση μασκών, προβολή video και την παρεμβολή μιας σκηνής θεάτρου σκιών, παραμένει πιστή στην αυθεντική πρόθεση του δημιουργού της και βρίθει γέλιων και δακρύων. Συνοδεύουν, με ζωντανή μουσική, οι ”Clownski & Clownski- Βalkan street duo”, δυο κλόουν-τρελοί του χωριού, που αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους θεατές στο έργο.

Πειραιώς 84, τηλ.: 210 3425335

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v