Multiplex: Η έβδομη τέχνη στον 21ο αιώνα

Πριν από μία περίπου δεκαετία ένα νέο είδος κινηματογράφου εισέβαλλε στην πρωτεύουσα, φιλοδοξώντας να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. Καθώς οι πολυκινηματογράφοι αυξάνονται και πληθύνονται ανά την ελληνική επικράτεια, και με αφορμή τον εορτασμό των εγκαινίων του νεότερου multiplex της πρωτεύουσας, το in2life σας ξεναγεί στα ”πάρκα” που άλλαξαν το χάρτη της διασκέδασης.
Multiplex: Η έβδομη τέχνη στον 21ο αιώνα

Όταν, πριν από περίπου μια δεκαετία, το πρώτο multiplex –ή, αν προτιμάτε, ο πρώτος πολυκινηματογράφος– έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα, κανείς δε φανταζόταν ότι η νέα αυτή ”μόδα” θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε σινεμά.

Όταν κάθε πτυχή της νέας αυτής πρότασης εξόδου –από το ”πρόβλημα” της έλλειψης διαλείμματος στη μέση της ταινίας μέχρι την τιμή του ποπ κορν και τη διαμόρφωση των χώρων– γινόταν αντικείμενο συζητήσεων, ή ακόμη και διενέξεων, ουδείς υποψιαζόταν την ασύλληπτη δημοτικότητα που θα απολάμβαναν οι νέοι κινηματογράφοι την προσεχή δεκαετία.

Αφού οι δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες ”ανησυχίες” ξεπεράστηκαν, τα multiplex αναδείχθηκαν σε έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους διασκέδασης, έγιναν οι πρόδρομοι των ”all inclusive” πολυχώρων ψυχαγωγίας και εξαπλώθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια.

Όσο και αν το καλοκαίρι οι ρομαντικότεροι εξ ημών ψηφίζουμε all time classic θερινούς, όταν οι μέρες μικραίνουν και ο χειμώνας αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του τα multiplex γίνονται και πάλι επίκεντρο της καθημερινής διασκέδασης.

Η συνταγή της επιτυχίας; Πρωτίστως, οι πολλές διαφορετικές επιλογές που προσφέρονται στον ίδιο χώρο –εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, bowling, bar και, βέβαια, κινηματογράφοι σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων μεταξύ τους. Ξεχάστε τα προβλήματα της μετακίνησης και του πάρκινγκ: ό,τι χρειάζεστε για να περάσετε ευχάριστα από λίγες ώρες μέχρι μια ολόκληρη μέρα είναι συγκεντρωμένο στη μικρή ”πόλη μέσα στην πόλη”.

Η άρτια τεχνολογική υποδομή αποτέλεσε το δεύτερο βασικό πλεονέκτημα των multiplex έναντι των ”συμβατικών” κινηματογράφων –οι περισσότεροι εκ των οποίων ανανέωσαν τον τεχνικό τους εξοπλισμό εκ των υστέρων, εξαιτίας του ανταγωνισμού που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Τα ηχητικά και οπτικά εφέ του σύγχρονου κινηματογράφου αναδείχθηκαν μέσω των νέας τεχνολογίας ηχητικών εγκαταστάσεων και των μεγαλύτερων οθονών, αρκετό καιρό πριν το home cinema και οι LCD τηλεοράσεις καταστήσουν τον κινηματογράφο ιδιωτική υπόθεση.

Επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του νέου multiplex συγκροτήματος της Αθήνας, το in2life σας ξεναγεί στους μεγαλύτερους πολυκινηματογράφους της πρωτεύουσας – και όχι μόνο. Παραγγείλατε extra large ποπ κορν; Ξεκινάμε.

Village Cinemas

Η εταιρεία που ξεκίνησε από την Αυστραλία για να κατακτήσει στη συνέχεια τον κόσμο ήταν η πρώτη που έμαθε στους Αθηναίους την έννοια του multiplex όταν, πριν από περίπου 10 χρόνια εγκαινίασε το Village Centre στο Μαρούσι. Έκτοτε, η πορεία υπήρξε ανοδική. Μετρώντας οκτώ συγκροτήματα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ολοκαίνουριου Village στο Φάληρο που εγκαινιάζεται σήμερα και αρκετά θερινά σινεμά, η Village παραμένει, για πολλούς Αθηναίους, συνώνυμο της all inclusive διασκέδασης.

Πηγαίνουμε για: τις αίθουσες Cinema Europa, που προβάλλουν αποκλειστικά ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τις υπερπολυτελείς Gold Class, με τις αναπαυτικότερες πολυθρόνες και το άψογο service, την εντυπωσιακή V-Max, γνωστή και ως η μεγαλύτερη οθόνη της Ευρώπης, τα Village Fun & Bowl, που έδωσαν νέα πνοή στο αγαπημένο μας άθλημα και, βέβαια, το φρεσκοψημένο ποπ κορν.

Τα βρίσκουμε: Στο Ρέντη, το Παγκράτι, το Μαρούσι, το The Mall Athens, το Βόλο, την Πάτρα, και, από τις 2 Νοεμβρίου, το Φάληρο.

Ster Cinemas

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη το 2000, τα Ster πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα, φτάνοντας σήμερα να αριθμούν 51 συνολικά αίθουσες, σε έξι συγκροτήματα. Δίνοντας έμφαση πρωτίστως στο κινηματογραφικό και δευτερευόντως στο ”συμπληρωματικό” κομμάτι τους, τα Ster εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε αγαπημένη επιλογή και κέρδισαν τη συμπάθεια όσων δεν έβλεπαν με καλό μάτι την περιθωριοποίηση του κινηματογράφου ως εμπειρία προς όφελος της εμπορικότητας των multiplex.

Πηγαίνουμε για: την κατά marketing department ”εμπειρία Ster”, που συνίσταται στα αρτιότατα συστήματα ήχου Dolby Theatre System και Εxtra Surround, τις wall to wall οθόνες και τα αναπαυτικότατα καθίσματα με τη μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, το VIP club με τα δερμάτινα καθίσματα στις αίθουσες και το ασυναγώνιστο σέρβις.

Τα βρίσκουμε: Στο Ίλιον, τον Αγ. Ελευθέριο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Odeon

Δεδομένης της πολύχρονης εμπειρίας της στις ”συμβατικές” κινηματογραφικές αίθουσες, η… εισβολή στον κλάδο των multiplex ήταν για την Odeon απλά ζήτημα χρόνου. Οι πέντε συνολικά πολυκινηματογράφοι της κερδίζουν ολοένα σε δημοτικότητα, ενώ οι παιδικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά κερδίζουν την προτίμηση των νεαρότερων σινεφίλ.

Πηγαίνουμε για: το Cinema Park, το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό πάρκο, με πέντε αίθουσες αφιερωμένες στην τρισδιάστατη τεχνολογία, τη δράση, τη μουσική, τη φαντασία και το παιχνίδι, το Club Cineφίλοι με τα μοναδικά προνόμια για τους τακτικούς επισκέπτες, τα happenings που διοργανώνονται.

Τα βρίσκουμε: Στο Μαρούσι, το Νέο Κόσμο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v