Οι πιο ζωντανές πλατείες της Αθήνας

Ο καιρός σιγά-σιγά φτιάχνει και ο νους μας μεταφέρεται στις πλατείες των Αθηνών. Από την πλατεία Βαρνάβα μέχρι την Πλατεία Αγίου Νικολάου, οκτώ πλατείες που σφύζουν από ζωή.
Οι πιο ζωντανές πλατείες της Αθήνας
Αν κάτι μας δίδαξε η καραντίνα στο κομμάτι της διασκέδασης, είναι ότι δεν χρειαζόμαστε φάνσι δερμάτινους καναπέδες, χρυσοποίκιλτες ταπετσαρίες και σέρβις για να απολαύσουμε ένα σαββατόβραδο -τουλάχιστον στην πρώτη φάση της βραδιάς. Μάθαμε να εκτιμούμε τις πλατείες και θυμηθήκαμε ότι τελικά η παρέα είναι αυτό που μετράει.

Σε αυτές τις πλατείες δεν θα περάσεις μία όμορφη βραδιά μόνο επειδή θα έχεις ενδιαφέρουσα παρέα, αλλά κι επειδή έχουν κάτι ανεξήγητα ελκυστικό κάνοντας την ώρα να κυλά αργά.

Πλατεία Βαρνάβα

Φυσικά και η λίστα με τις πιο ζωντανές πλατείες της Αθήνας θα ξεκινούσε με την πλατεία Βαρνάβα, έγινε «παναθηναίως» γνωστή αφού άνοιξε το Hippy3, και κατακλύστηκε από κόσμο εν μέσω καραντίνας. Οι φανς της δεν την εγκατέλειψαν αφού άνοιξαν τα μαγαζιά, και εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να πιούν μία περιπτερόμπιρα σε ένα μέρος που να σφύζει από κόσμο.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Πώς κατάφερε μία τόσο μικροσκοπική πλατεία στην Κυψέλη να γεμίσει από κόσμο και να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τις κουλ παρέες της Αθήνας; Η πλατεία Αγίου Γεωργίου αποπνέει ένα vibe χωριού και τα μαγαζάκια που την περιβάλλουν έχουν μόνο ψαγμένο χαρακτήρα. Άλλωστε και παλιότερα η πλατεία αποτελούσε διαχρονικά στέκι καλλιτεχνών και διανοούμενων όπως η Έλλη Λαμπέτη ο Μένης Κουμανταρέας κ.α.

Πλατεία Αγίας Παρασκευής

Έχουμε δύο πολύβουες πλατείες στην «Αγία», την «πάνω» και την «κάτω» πλατεία. Ωστόσο η «πάνω» πλατεία μάλλον κερδίζει τα πρωτεία. Είναι μεγάλη, άνετη με κερκίδες, πολλά παγκάκια, νιάτα που φέρνουν ηχεία και βάζουν μουσικές και δύο take away μαγαζιά (Alcohole, Sorry Mom) που εφοδιάζουν τον κόσμο μπόλικο αλκοόλ. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο αριθμός της επισκεπτών ανεβαίνει εκθετικά.

Πλατεία Μερκούρη

Στα Άνω Πετράλωνα μυρίζει άρωμα παλιάς Αθήνας και εύλογα τα παγκάκια του και τα πεζούλια του γεμίζουν από παρέες με χαμογελαστά πρόσωπα με μπίρες ανά χείρας. Στα συν της τα μαγαζάκια που της δίνουν πόντους ρομαντισμού, όπως η Βραζιλιάνα με το λάτιν ταμπεραμέντο της, το ηλιόλουστο Οινομαγειρείο με την παστουρμαδόπιτά του, και φυσικά το ομώνυμο καφενείο με το επιμελώς ατημέλητο βίντατζ στυλ του. 

Πάρκο Ελευθερίας

Ανακηρύχθηκε πλατεία στην καραντίνα και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο συνάντησης -μέχρι στιγμής κυρίως τις ώρες που ο ήλιος βασιλεύει. Δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής και ακριβώς πάνω από την Βασιλίσσης Σοφίας, ένα υπερυψωμένο και καταπράσινο πάρκο σλας πλατεία με το επιβλητικό άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου να βρίσκεται στο επίκεντρο, γεμίζει καθημερινά από λογής κόσμο που λιάζεται, κάνει πικ-νικ και καταλήγει να πίνει μπίρες.

Πλατεία Αγίου Νικολάου

Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι ακριβώς τα όρια της πλατείας Ηρώων/Ελευθερωτών/Αγίου Νικολάου. Αν ρωτήσεις ντόπιο Χαλανδριώτη, πιθανότατα θα πάρεις την απάντηση, και ο χώρος μπροστά από την εκκλησία, οι κερκίδες απέναντι, και το τοσοδούτσικο στρογγυλό πίσω από τις κερκίδες που φιλοξενεί μια προτομή αφιερωμένη στους αντάρτες. Εκεί λοιπόν, χειμώνα-καλοκαίρι θα πετύχεις κόσμο ετερόκλητο να συρρέει με μπίρα ή κοκτεϊλάκι στο χέρι. Κάνουν το predrinking τους και κατηφορίζουν προς τα μπαράκια της Γυφτοπούλου.

Πλατεία Πρωτομαγιάς

Είναι κρυμμένη μεταξύ της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων και του Πεδίου του Άρεως, μα είναι γνωστή και στους κατοίκους του Γκύζη και πέριξ. Ανά καιρούς έχει αποτελέσει τοποθεσία διάφορων φεστιβάλ και έχει δώσει παλμό στην περιοχή με τον επαναστατικό χαρακτήρα της. Στα προτερήματά της και η Κάβα Μπρούσκο με τις ποικίλες ετικέτες μπίρας που διαθέτει -πάντα σε ψυγεία και πάντα παγωμένες.

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Φυσικά και δεν μπορεί από αυτήν τη λίστα να λείπει η (εδώ και κάμποσα χρόνια) ανανεωμένη πλατεία της Νέας Σμύρνης. Οι αναγνώστες της Guardian ψήφισαν τις αγαπημένες τους γειτονιές της Ευρώπης, και η Νέα Σμύρνη ξεπέρασε κάθε προσδοκία κάνοντας την εμφάνισή της στην πρώτη δεκάδα. Όχι άδικα, αφού με τα σιντριβάνια της, την πεζογέφυρα που την ενώνει με το Άλσος, το απέραντο γκαζόν, τα δέντρα και τις λίμνες της κερδίζει και την καρδιά του πιο ιδιότροπου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v