Τι καλό και δωρεάν μπορώ να βρω τώρα στην Αθήνα

Μουσική, θέατρο, η απόλυτη έκθεση για το ρεμπέτικο, αρκετό σινεμά και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σας περιμένουν να τις απολαύσετε δωρεάν.
Τι καλό και δωρεάν μπορώ να βρω τώρα στην Αθήνα
Τι δωρεάν και καλό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις προσεχείς εβδομάδες στην κοσμοπολίτικη Αθήνα; Ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Έκθεση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη "Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς"

Πού: Τεχνόπολη Αθηνών, Πειραιώς 100, τηλ. 2103461589

Πότε: Από 18 Ιανουαρίου μέχρι 11 Μαρτίου, αναλυτικά ώρες και μέρες εδώ 

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η "τελευταία Ελληνίδα θεά", “ζωντανεύε”ι ξανά στην Τεχνόπολη.

Από τις 18 Ιανουαρίου, την τυχερή μέρα της ίδιας και του Ντασσέν – μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της "Στέλλας" και του "Ποτέ την Κυριακή", της "Φαίδρας" και του "Τοπ Καπί", τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε "Τα παιδιά του Πειραιά", τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

"Petit Plan: Europa III"

Πού: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Σίνα 31, τηλ. 210 3398600

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, τηλ. 2103680900

Και ψηφιακά εδώ

Πότε: Από 8-13 Φεβρουαρίου δια ζώσης και από 14 Φεβρουαρίου διαδικτυακά

Αναλυτικά οι ώρες και μέρες για κάθε τοποθεσία εδώ 

Το Φεστιβάλ "Petit Plan: Europa" επιστρέφει για 3η χρονιά στις 8-13 Φεβρουαρίου, με δωρεάν φυσικές και διαδικτυακές προβολές για όλη την Ελλάδα, και παρουσιάζει περισσότερες από 40 ταινίες από 18 Ευρωπαϊκές χώρες. Υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι προβολές εστιάζουν στην ανάδειξη των Ευρωπαϊκών Αξιών όπως ισότητα των φύλων, απαγόρευση των διακρίσεων, περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση κ.α.

Πέρα από τα διαγωνιστικά προγράμματα θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του Φεστιβάλ 2 αφιερώματα: "Γάμος για Όλ@" και ένα αφιέρωμα στην σχολή κινηματογράφου Krzysztof Kieślowski Film School ενώ θα γίνει ειδική προβολή για το περιβάλλον της ταινίας "Βασίλισσα χωρίς βασίλειο".

Η τριμελής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ: Στέλιος Κυμιώνης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου στο ΕΚΟΜΕ), Έφη Παναγοπούλου (Project manager στο Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ) και Μαριάννα Καπλατζή (Film Curator του Φεστιβάλ Balkan Can Kino) θα απονείμει τα βραβεία "Ευρωπαϊκών Αξιών" και "Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας" ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει για το "Βραβείο Κοινού".

Έκθεση φωτογραφίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα "Μαρτυρίες - Βλέμματα"

Πού: Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333

Πότε: Από 6 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν 50 χρόνια ζωής και δράσης σε όλο τον κόσμο με την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Μαρτυρίες – Βλέμματα", 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο, η οποία φιλοξενείται στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από 6/12/2021 έως 28/2/2022.

Η 50ή επέτειος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελεί ευκαιρία για μια αναδρομική φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει μέσα από τον φακό του πρακτορείου Magnum Photos τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας τους. Με την έκθεση αυτή θυμίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, τη μαρτυρία και τη δράση τους από το 1971 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξίσου αφηγηματικό όσο και οπτικό.

"Πενήντα χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια, και ειδικά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές", τονίζει η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά.

Η ιατρική δράση είναι η κύρια αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και η μαρτυρία αναπόσπαστο κομμάτι τους. Ο ρόλος της φωτογραφίας στην αποτύπωση της μαρτυρίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και έχει εδραιώσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως την οργάνωση που έχει το θάρρος να μιλάει για όσα βλέπει και να καταγγέλλει.

Έκθεση "Ρεμπέτικο"

Πού: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας τηλ. 2107232603

Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου Λεωνίδου και Μυλλέρου, Πλ. Ομονοίας – Μεταξουργείο, τηλ. 2105202420, 2105202421

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, Ακαδημίας 59, τηλ. 2105284800

Πότε: Από 10 Φεβρουαρίου, αναλυτικά οι ώρες και μέρες για κάθε τοποθεσία εδώ 

Συνολικά 125 έργα 50 Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων του Γιάννη Τσαρούχη, του Τάσσου και του Αλέκου Φασιανού, συνθέτουν την πρωτότυπη Έκθεση "Ρεμπέτικο", που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 3 Απριλίου, σε τρεις χώρους του: Στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών και στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

Πρόκειται για μία έκθεση σύγχρονης τέχνης για την αγάπη, τη φυγή́, αλλά και για κάθε άλλη έννοια που συνοδεύει αυτό́ το "μεγάλο νεοελληνικό́ πολιτιστικό́ γεγονός", όπως έχει χαρακτηρίσει το ρεμπέτικο ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, έχει στόχο να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική.

Εκείνο που, κυρίως, εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο "συνομιλεί" η σύγχρονη τέχνη με το ρεμπέτικο, και ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το προσεγγίζουν και το ερμηνεύουν. Επίσης, το πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά́ και να αποδώσει μέσα από́ εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού Ηλία Πετρόπουλο, είναι "τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος".

Στο άκουσμα των λέξεων ρεμπέτικο και εικαστικά́, ο νους συχνά πηγαίνει στα σχέδια του Αλέκου Φασιανού́ για τα βιβλία του Ηλία Πετρόπουλου, στα χαρακτικά του Τάσσου για τα εξώφυλλα δίσκων της Μπέλλου, ή στους χορευτές του ζεϊμπέκικου που ζωγράφιζε με απαράμιλλο ζήλο ο Τσαρούχης. Η έκθεση "Ρεμπέτικο" έρχεται να εμπλουτίσει την εικονολογία που σχετίζεται με το ρεμπέτικο, αλλάζοντας ριζικά́ την οπτική́ του πρόσληψη. Αυτή η έκθεση, αποδεικνύει ότι το ρεμπέτικο όχι μόνο ανήκει στο παρόν, αλλά́ ενδύεται και νέες μορφές.

Από́ τα διεθνούς απήχησης έργα που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες, διακρίνει κανείς συγκλίσεις, ομοιότητες έως και κοινά́ μοτίβα, όπως την "καρέκλα", η οποία εμφανίζεται σε πολλά́ έργα. Στην έκθεση, η ζωγραφική έχει την τιμητική της, ωστόσο περιλαμβάνει και άλλα μέσα έκφρασης, όπως είναι η φωτογραφία, η χαρακτική, το βίντεο, η ηχητική εγκατάσταση, η περφόρμανς και το βιβλίο ως έργο τέχνης.

The "zoo story" του Εdward Αlbee

Πού: Fabrica Athens Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Γκάζι, τηλ. 2103411651

Πότε: Από 13 Φεβρουαρίου

Μια τυχαία συνάντηση δύο προσώπων σε ένα παγκάκι στο Central Park θα γίνει η αφορμή για να αναδειχθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο Πήτερ, ο συμβιβασμένος οικογενειάρχης και ο Τζέρρυ, ο ανήσυχος άνθρωπος που αδυνατεί να προσαρμοστεί στις κοινωνικές συμβάσεις, θα γίνουν αντίπαλοι σε ένα σκληρό παιχνίδι ζωής που δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα.

Ο Άλμπυ με το ειρωνικό του χιούμορ θα μας υποδείξει τις σκληρές αλήθειες που συχνά καλύπτουμε για να συνεχίσουμε να ζούμε το δικό μας ψεύτικο όνειρο. Ένα ψεύτικο όνειρο που κρύβει μέσα του μοναξιά και έλλειψη επικοινωνίας. Γιατί όπως λέει ο Άλμπυ: "… Ο άνθρωπος πρέπει να έχει τρόπο να επικοινωνεί με κάτι… Αν μπορούσαμε να παρεξηγούμε τόσο εύκολα τα πράγματα, γιατί τότε εφεύραμε την λέξη αγάπη;"

Φιλελληνική Μουσική «Ο Γαλλικός Φιλελληνισμός»

Πού: ΙΔΡΥΜΑ Β. ΚΑΙ Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1,τηλ. 2103611206

Πότε: 28 Φεβρουαρίου 2022 20:30

Πολλοί Γάλλοι συνθέτες συνέθεσαν φιλελληνικά τραγούδια για τους εράνους που οργανώνονταν υπέρ των Ελλήνων. Ο Κλέφτης, η Χήρα του Μπότσαρη, Οι αποχαιρετισμοί εικόνες-σύμβολα της Επανάστασης, αλλά και της καθημερινής πραγματικότητας εκείνης της εποχής ζωντανεύουν μέσα από τις συνθέσεις των Allut, Päer, Jadin, Kuhn κ.ά.

Φανή Αντωνέλου σοπράνο

Κάτια Πάσχου σοπράνο

Γιάννης Καλύβας τενόρος

Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v