Τα δωρεάν του Ιανουαρίου

Σεμινάρια, θέατρο, σινεμά, ποίηση και άλλα ωραία και δωρεάν φέρνει μαζί του ο πρώτος μήνας του χρόνου.
Τα δωρεάν του Ιανουαρίου

Το 2022 μας κάνει ένα λιτό πλην τίμιο ποδαρικό με αρκετές και ενδιαφέρουσες προτάσεις χωρίς είσοδο. Για κοπιάστε.

Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς: Έκθεση αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη στην Τεχνόπολη

18 Ιανουάριου έως και τις 11 Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη. Θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της "Στέλλας" και του "Ποτέ την Κυριακή", της "Φαίδρας" και του "Τοπ Καπί", τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε "Τα παιδιά του Πειραιά", τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Συναντήσεις - Η ιστορία της μεταπολίτευσης στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank εγκαινιάζουν μία σειρά διαλέξεων με αντικείμενο την Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, ο Κωνσταντίνος Φίλης θα μιλήσει για το Διεθνές Πλαίσιο, ενώ την Τρίτη 25 Ιανουαρίου ο Γιώργος Αλογοσκούφης θα εστιάσει στην Οικονομία. Για την παρακολούθηση κάθε εκδήλωσης είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά, ατελώς

Οnline συναυλίες από τη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια

2, 9, 16, 23 Ιανουαρίου στις 20.00

Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" συνεχίζει τη σειρά online μεταδόσεων που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, με παραγωγές που μαγνητοσκοπήθηκαν στη σκηνή του υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Olivier Descotes. Για τις τέσσερις Κυριακές του Ιανουαρίου, θα ανεβάσει στη σκηνή σπουδαίες μορφές και έργα της κλασικής μουσικής, σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, αλλά και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συναυλίες δωρεάν μέσα από τo κανάλι του ΟΠΑΝΔΑ στο YouTube και τους λογαριασμούς στο Facebook του ΟΠΑΝΔΑ και του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια.   

Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας με διακοσμητική ραφή γαλλικού τύπου

7 Ιανουαρίου στις 12.00

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει ένα online εργαστήρι βιβλιοδεσίας για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία γαλλική διακοσμητική ραφή βιβλίων και με τη βοήθεια της Ιφιγένειας Λελοβίτη θα βιβλιοδετήσουν το δικό τους σημειωματάριο της νέας χρονιάς. Για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 50 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν σχετικές οδηγίες για τα υλικά και την εισαγωγή τους στο διαδικτυακό εργαστήρι.

«Καλόν Παράδεισο» στο Εμπρός

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 7 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου στις 21.00

Η ομάδα "Συντεταγμένοι" παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Michel Tremblay στο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή). Η Νανά, είναι στον παράδεισο εδώ και 45 χρόνια. Σε έναν παράδεισο που απέχει πολύ από τη στερεοτυπική αφελή ιδέα που είχε φτιάξει γι 'αυτόν, βασισμένη στην καθολική της κατήχηση. Άλλοτε αστεία και άλλοτε συγκινητική, προσφέρει στον θεατή έναν ισχυρό, γεμάτο οίστρο μονόλογο, που ταλαντεύεται αριστοτεχνικά ανάμεσα στην καλοσύνη, την ειρωνεία και τη δυσπιστία, καθώς περνάει από τη μια αστεία ιστορία στην επόμενη αναμασώντας τις αναμνήσεις της από τη ζωή της στη Γη, για να περάσει τις ατελείωτες ώρες της αιωνιότητας.

Τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης: Έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

29 Δεκεμβρίου έως και 27 Φεβρουαρίου 9.30 – 20.00

Ποια είναι τα τυπογραφεία της Ελληνικής Επανάστασης; Πότε ξεκινά και ποια είναι η διάρκεια της λειτουργίας τους; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη λειτουργία τους; Ποια είναι η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση; Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει μια έκθεση όπου αναδεικνύεται ο ρόλος που διαδραματίζει η τυπογραφία στα κρίσιμα εκείνα χρόνια στο Αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα).

Της Μοναξιάς Διπρόσωποι Μονόλογοι στο πολιτιστικό κέντρο Μπενετάτου

22 Ιανουαρίου - 30 Ιανουαρίου 2022 στις 20.30

Η ποιητική συλλογή της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ (1939-2020) "Της Μοναξιάς Διπρόσωποι Μονόλογοι" (εκδ. Καστανιώτη), διασκευάστηκε και ανεβαίνει στη σκηνή Μπενετάτου (Γεωρ. Δροσίνη 3, Ψυχικό) από τη θεατρική Ομάδα Ψυχικού. Στο έργο, η αείμνηστη, βραβευμένη ποιήτρια στοχάζεται, παρέα με τη μοναξιά της: άλλοτε συνομιλεί με τον νεότερο εαυτό της (Εγώ-Κι εγώ), άλλοτε με τον χρόνο τον "σαρκοφάγο" (Εγώ και ο χρόνος), άλλοτε με τον πόνο (Εγώ και ο Πόνος), το ποίημα (Εγώ και το Ποίημα), την υποκρισία κ.ά. Σε αυτόν τον απολογισμό που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια της ζωής της, μαθαίνουμε καλύτερα τον τρυφερό άνθρωπο Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin

10 Ιανουαρίου στις 18.00

Ποιητές διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στο καφέ Merlin του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1). Στις 10 Ιανουαρίου, ο χώρος θα φιλοξενήσει την ποιήτρια Άννα Γρίβα.

Εργαστήρι «Η μεταφορά ενός θεατρικού έργου σε μιούζικαλ» στο Μέγαρο Μουσικής

27 Ιανουαρίου στις 18:00

Με αφορμή την παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» – Το μιούζικαλ, το Μέγαρο διοργανώνει μια  συνομιλία με τον Χρήστο Σουγάρη, τον Στέφανο Κορκολή και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης. Απαραίτητη η προσέλευση 30 λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Προβολή του Επάγγελμα Ρεπόρτερ στον Βύρωνα

28 Ιανουαρίου στις 20.00

Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος μέσα στις οποίες ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ένα υπαρξιακό θρίλερ το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις θρυλικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70. Η ταινία προβάλλεται στα ΚΑΠΗ Βύρωνα (Βουτζά 73 και Φλέμινγκ, τηλ: 2107609340), στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Βραδιών «Το κυνήγι της Ουτοπίας».



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v