Τέλεια μέρη για βόλτες στην Αθήνα

Αυτά που φαντάζεσαι, και κάποια που δεν θα μάντευες με τίποτα… Τα ωραιότερα μέρη στην Αθήνα για να βολτάρετε μακριά από συνωστισμούς.
Τέλεια μέρη για βόλτες στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Να σου πούμε ένα μυστικό; Όσο φαν του καλοκαιριού και αν είμαστε, οι χειμωνιάτικες βόλτες είναι στην πραγματικότητα πιο απολαυστικές. Ειδικά αν πετύχεις μια καθόλου σπάνια δεκεμβριάτικη λιακάδα, όσο περπατάς ζεσταίνεσαι χωρίς να υποφέρεις όπως τον Αύγουστο. Χώρια που ο χριστουγεννιάτικος στολισμός δίνει αυτές τις μέρες έξτρα χρώμα στα απογεύματά μας. Πάρε λοιπόν την πιο αγαπημένη παρέα σου, και ζεστό καφεδάκι στο χέρι, και πάμε να βολτάρουμε στα ωραιότερα μέρη της Αθήνας.

Ναι, από το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι θα ξεκινήσουμε, από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε όλο της το μήκος: Από το Μουσείο της Ακρόπολης, μπροστά από τα σκαλάκια του Ηρωδείου, με στάση στα πεζούλια που κοιτούν στα μάτια την Ακρόπολη –και που σχεδόν πάντα έχουν υπόκρουση από υπέροχους μουσικούς του δρόμου– κι από εκεί στον λόφο του Φιλοπάππου ή στην συνέχεια του πεζοδρόμου, που αλλάζει όνομα και γίνεται Αποστόλου Παύλου, προς το Θησείο.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου



Φιλοπάππου είπαμε, και προφανώς ολόκληρος ο λόφος προσφέρεται για καταπληκτικές βόλτες σε πλακόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια μέσα στο πράσινο και με φοβερή θέα στην Ακρόπολη από τη μια και την θάλασσα από την άλλη. Θα ξεχωρίσουμε όμως μια συγκεκριμένη διαδρομή, την η αρχαία διά Κοίλης οδό, που ξεκινά από τον λόφο των Νυμφών και κάνει ζιγκ-ζαγκ μέσα από το δασάκι ως τα Πετράλωνα. Την εποχή που ζούσαν ο Περικλής, ο Θουκυδίδης και όλα εκείνα τα παιδιά, αυτός ήταν ο δρόμος που συνέδεε την Ακρόπολη με το λιμάνι του Πειραιά. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ακόμα και τώρα σημάδια που έχουν αφήσει στο λιθόστρωτο κάρα και άμαξες… δυόμισι χιλιάδων ετών.

Διαβάστε περισσότερα - Φιλοπάππου: Στο μπαλκόνι της Αθήνας



Δεν θα περιοριστούμε στα προφανή, μη νομίζεις: Θα σου πούμε ότι εξίσου ωραία βόλτα είναι και ο λόφος της Πετρούπολης, εκεί όπου βρίσκεται το μικρό αλλά καταπράσινο Δασάκι Κονδύλη που προσφέρεται για βόλτες στη φύση με θέα στην απεραντοσύνη της Αθήνας, από μια οπτική γωνία που δεν έχεις συνηθίσει. Κι αν λαχταρήσεις καφεδάκι με την πόλη στο πιάτο, το Terra Petra βρίσκεται δυο βήματα μακριά σου.

Φαντασμαγορική θέα στην Αθήνα έχει και το Αττικό Άλσος, ψηλά στα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι, τα μονοπάτια του οποίου διασχίζουν καταπράσινες διαδρομές με παγκάκια στρατηγικά τοποθετημένα στη σκιά των δέντρων του για να ξαποστάσεις. Σημείωσε για στάση και δύο σημεία με την καλύτερη θέα στο χάος της μικρής μας πολιτείας, εδώ κι εδώ

Αν πάλι νοσταλγήσεις νησί, λίγη από εσάνς Κυκλάδων, μια νότα καλοκαιριού στην καρδιά του χειμώνα, ξέρεις πού θα πας: Γραμμή για τα Αναφιώτικα, τα οποία είναι από μόνα τους τόσο υπέροχα που ίσως να μην είχες προσέξει πως απολαμβάνουν και σούπερ θέα που πιάνει από Πλάκα μέχρι Λυκαβηττό, από πολλά διαφορετικά σημεία. Εκεί που τελειώνουν τα τελευταία σπιτάκια ξεκινά ο χωμάτινος Περίπατος, ό,τι κοντινότερο έχει σε περιφερειακό ο λόφος της Ακρόπολης –τέλειος για ρομάντζο με θέα, ειδικά τις νύχτες με φεγγάρι.

Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα Αναφιώτικα



Κι άλλη μια απρόσμενη βόλτα: Αυτή που ξεκινά από την ηλιόλουστη τα μεσημέρια Πλατεία Αυδή, και σε αφήνει να περιπλανηθείς στα (πεζοδρομημένα εν πολλοίς) δρομάκια του Μεταξουργείου/ Κεραμεικού/ πώς θέλεις να την λες αυτή τη γειτονιά. Θα ανακαλύψεις φανταστικά νεοκλασικά, κάποια εκ των οποίων ανακαινίζονται πυρετωδώς, και άλλα διατηρούν την παλιά, φθαρμένη τους αίγλη –ένα, αυτό στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, έχει ακόμα στους τοίχους του τις σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του ‘44. Για μια δόση τέχνης, κάνε μια στάση στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η οποία στεγάζεται στο πάλαι ποτέ εργοστάσιο του μεταξιού που βάφτισε τη γειτονιά του.

Διαβάστε περισσότερα - Πολύ καλοί λόγοι να βολτάρεις στο Μεταξουργείο

Και τέλος, επειδή όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά σαν τις βόλτες πλάι στην χειμωνιάτικη θάλασσα δεν έχει, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια βόλτα κάτω στον Πειραιά. Ξεκίνα από τον λόφο της Καστέλλας, για να περιπλανηθείς σε στενά δρομάκια ανάμεσα σε παστέλ νεοκλασικά, και εν συνεχεία πλάι σε σκάφη και βαρκάκια που λικνίζονται απαλά στο Μικρολίμανο. Στάση για καφεδάκι ή μπύρες με φόντο το ηλιοβασίλεμα οπωσδήποτε στον Δον Κιχώτη της Καστέλλας, και μετά αν θέλεις συνεχίζεις στη μεγάλη παραλιακή περαντζάδα προς το Πασαλιμάνι και από εκεί τη Μαρίνα Ζέας και την Πειραϊκή.

Διαβάστε περισσότερα - Οι ωραιότερες διαδρομές για βόλτα στον Πειραιά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v