Τα οικονομικά στέκια του Κολωνακίου

Αγαπάμε το Κολωνάκι, είναι ιστορικό, ντελικάτο, όπως και ακριβό. Ένας αστικός μύθος λέει όμως ότι υπάρχουν φθηνά μαγαζάκια.
Τα οικονομικά στέκια του Κολωνακίου

Αν ανοίξεις τη Βικιπαίδεια στο λήμμα για το Κολωνάκι, θα διαβάσεις ότι ονομάστηκε έτσι λόγω μίας κολώνας δύο μέτρων. Ο μεσαιωνικός θρύλος λέει πως οι Αθηναίοι για να αποτρέψουν τον ερχομό κάποιας επιδημίας ή άλλου δεινού θυσίαζαν νεαρά ζώα (μήπως νυχτερίδες ή παγκολίνους;) και στο σημείο όπου τελείωναν οι λιτανείες έχτιζαν μία μαρμαροκολόνα. 

Ίσως η περιοχή απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν λεφτά για πέταμα, αλλά μαγνητίζει και τον απλό λαό που δε θέλει να πληρώσει 50 ευρώ για ένα μοριακό σουβλάκι και ένα κοκτέιλ με σέλερι και δάκρυα μονόκερου.

Πάρε-πάρε επτά μαγαζιά στα οποία πας χωρίς να πουλήσεις το νεφρό σου.

Jazz in Jazz

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, τηλ: 210 7258362



Ή αλλιώς Jazzception (αχα καλο ε). Το Jazz in Jazz αποτελεί ίσως τον πιο μεγαλύτερο ειδήμονα σε τζαζ μουσικές εντός των Αθηνών. Δεν σε αφήνει να του βρεις ούτε ένα ψεγάδι αλλά και ούτε μία κοινοτυπία· μουσικές θα ακούσεις και από το γραμμόφωνό του. Μην περιμένεις κάτι νεόφερτο, το μπαρ παραμένει πιστό σε oldschoolιές και σερβίρει δίσκους μόνο μέχρι τη δεκαετία του 50’. Από διακόσμηση θα αντικρύσεις άπειρα καδράκια, μία τρομπέτα (ή τρομπόνι; Κανείς δε γνωρίζει τη διαφορά) και πολλές ψηλές καρέκλες για να μην «πέφτεις». Ειδικά τώρα που δεν επιτρέπονται οι όρθιοι, αν θες τη γνώμη μας το Jazz in Jazz είναι ό,τι πρέπει. Οι τιμές στα ποτά του ξεκινούν από… *drum roll* 4 ευρώ.

Bar 56

Πλουτάρχου 56, τηλ: 2107231424



Γυάλισε το μόνοκλ σου γιατί θα σου χρειαστεί. Το Bar 56 σε υποδέχεται με διακόσμηση – αναδρομή στην παλιά αρχοντική Αθήνα, με τις παχιές πράσινες κουρτίνες, τα βιτρώ λαμπατέρ και τους δερμάτινους επιτοίχιους καναπέδες. Σε ό,τι αφορά τις μουσικές, ηχούν τζαζ μελωδίες αυστηρά από τη δεκαετία του ‘70 και πίσω. Από αλκοόλ, δε, θα βρεις ψαγμένες ετικέτες από malt ουίσκι και παλαιωμένα ρούμια-νέκταρ για τους λάτρεις του είδους. Το απλό ποτό στα 6 ευρώ.

Φιλίππου

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390



Ένα από τα τελευταία αριστοκρατικά, αλλά τόσο οικεία μαγειρεία του Κολωνακίου, το εστιατόριο Φιλίππου συνεχίζει την Ιστορία του στην περιοχή, σερβίροντας στα στιλάτα τραπέζια του αγνές παραδοσιακές συνταγές χωρίς φανφάρες. Εδώ βρίσκουμε ελληνικές πίτες, λαδερά, ψητά φούρνου και μαγειρευτά κατσαρόλας, όλα τους προσεγμένα και νόστιμα. Μη χάσετε τα γιουβαρλάκια, το λεμονάτο χοιρινό ή τον κόκορα με τα μακαρόνια. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Ιπποπόταμος

Δελφών 3Β, τηλ: 21 0363 4583



Ο ιπποπόταμος λένε είναι ένα από τα πιο δολοφονικά ζώα του πλανήτη – ίσως αυτό είχε στο μυαλό του ο ιδιοκτήτης όταν βάφτιζε το μπαρ του, γιατί το μπαρ αυτό «σκοτώνει». Ζητούμε συγγνώμη για το κακό αστείο και συνεχίζουμε. Στο ιστορικό μπαράκι της Δελφών με τη σινεμάτικ αύρα που εκπνέουν τα συλλεκτικά μπιμπελό, και τις μουσικές που χαρακτηρίζουν το μαγαζί, είναι δικαίως εδώ και δεκαετίες λαοφιλές. Κι όχι μόνο για αυτούς τους λόγους· το ποτό ξεκινά από 6,5 ευρώ, ενώ η μπίρα από 3,5.

Δεξαμενή

Πλατεία Δεξαμενής (δεν διαθέτει τηλέφωνο)



Ο ιστορικός καφενές των Αθηνών, αυτός που κάποτε φιλοξενούσε στα τραπεζάκια του κάτι “ποταπές” προσωπικότητες όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης, παραμένει πιστός στην παράδοση του αθηναϊκού καφενείου, σερβίροντας καφεδάκι από νωρίς και ελληνικά αποστάγματα συνοδεία μεζεδακίων αργότερα. Στο μενού θα βρείτε παραδοσιακές νοστιμιές όπως πατάτες με αυγά και διάφορες τηγανιές, αλλά και πιο «νεωτεριστικές» επιλογές, όπως ψητό χαλούμι με μαρμελάδα σύκου και βαλσάμικο, ή φακές με μανούρι και λιαστή ντομάτα. Τα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 3-4€ έκαστο, ενώ το light ξεμάτιασμα όπως μας ενημερώνει το ξύλινο ταμπελάκι στην είσοδο τιμολογείται στα 4€.

Οικείο

Πλουτάρχου 15 Τηλέφωνο: 21 0725 9216



Το Οικείο (σε περίπτωση που δεν σου ακούγεται οικείο) είναι ένα ελληνικό μπιστρό, το οποίο θα σου θυμίσει το σαλόνι της ωραίας των Αθηνών με τους καθρέφτες κλεμμένους λες από χολ πολυκατοικίας του ‘70 ,τα λαμπατέρ καπέλα και τους πίνακες με θέμα τη νεκρή φύση. Βραβευμένο από τον οδηγό Michelin με Bib Gourmand (εξαιρετικό φαγητό σε προσιτές τιμές) σερβίρει σταθερά ποιοτική ελληνική -πειραγμένη και μη- κουζίνα. Εδώ δοκιμάζουμε κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδα, μαστέλο με μαρμελάδα ντομάτας, συκώτι μοσχαρίσιο με πατάτες τηγανιτές, μοσχαράκι με θυμάρι και λεμόνι, ντολμάδες με μαρουλόφυλλο και φιλετάκια κοτόπουλο στο τηγάνι σιγοψημένα σε βούτυρο με σαμιώτικο κρασί, μέλι και σουσάμι. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, θα έρθει στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Μπιρμπίλω

Πλουτάρχου 26 Τηλέφωνο: 21 0724 7777



Αν το Οικείο θυμίζει το σαλόνι της γιαγιάς της Αθηναίας, τότε η Μπιρμπίλω σε υποδέχεται όπως η γιαγιά στο χωριό. Καρό τραπεζομάντηλα, σεμεδάκια και πορσελάνες στις ρετρό βιτρίνες του, μπακιρένια σκεύη και ξύλινα δοκάρια στην οριφή. Η Μπιρμπίλω, μένει πιστή στην παράδοση και σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις γιαγιαδίσιες που σε ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Στο μενού της θα βρεις φάβα Φενεού, με φρέσκο κρεμμυδάκι και κάππαρη Άνδρου, σύγκλινο με αυγό και ξύσμα πατάτας, γουρουνοπούλα μερίδα με πετιμέζι και πουρέ πατάτας, ρεβιθάδα Σίφνου που σιγομαγειρεύεται για δέκα ώρες, σκιουφιχτά με μελιτζάνα, ψητά ντοματίνια και ανθότυρο και διάφορα πιάτα ημέρας. Ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο, με κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v