Πέντε new age καφενεία στην καρδιά της Αθήνας

Καφεδάκια στη χόβολη με λουκούμια, χειροποίητες ποικιλίες και παλιά δαντέλα σε πέντε αστικά καφενεία που αξίζει να τσεκάρεις.
Πέντε new age καφενεία στην καρδιά της Αθήνας

Αναβιώνουν νοσταλγικά τον αέρα του παλιού, καλού καφενέ, επαναπροσδιορίζουν το δίπτυχο «κρασί και μεζέ» με μοντέρνες πινελιές και προσφέρονται για καλοκαιρινά μεσημέρια ή βράδια στην Αθήνα.

Πέντε νέα αλλά και παλιά αστικά καφενεία με new age επίστρωση που αξίζει να τσεκάρεις.

Το Λούβρον
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, τηλ: 2107016594

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Λούβρον (@louvron) on



Ιστορικό αλλά και ολοκαίνουργιο, το νέο καφενείο της Ερατοσθένους με ιστορία από το 1937 πέρασε σε νέα διεύθυνση, ανανεώθηκε αλλά κράτησε ατόφιο το ρετρό του γόητρο με μωσαϊκό στο πάτωμα και παμπάλαιες ταβανογραφίες. Σε τραπεζάκια έξω μέσα στο πράσινο, σερβίρει καφεδάκια και πρωινό από νωρίς, αλλά και ενδιαφέρουσες μεζεδο-προτάσεις, όπως μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας με σάλτσα δυόσμου, σαρδέλα με μαγιονέζα πατάτας και κρόκο Κοζάνης και γαύρο μαρινάτο με μαρμελάδα ντομάτας και ταραμοσαλάτα. Το βραδάκι τα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα έχουν τον πρώτο λόγο, και απολαμβάνονται σκέτα ή σε κοκτέιλ, όπως το Άκανθος με βερμούτ αρωματισμένο με ανανά, σέλερι και μπίτερς ή το Άλας της Γης με παλαιωμένο τσίπουρο, κίτρο Νάξου και καραμέλα βουτύρου. Το απλό ποτό στα 6€, τα κοκτέιλ από 7€.

Το καφενείο του Ρίζου
Ακάμαντος 2, Θησείο, τηλ: 2103457825

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Καφενείο του Ρίζου (@to_kafeneio_tou_rizou) on



Ακόμα ένα καφενείο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των δεκαετιών (από το 1948) αποκτά νέα ζωή. Το ιστορικός Ρίζος της οδού Ακάμαντος αναβιώνει στη γειτονιά του Θησείου, κρατώντας αρκετή από τη ρετρό αίγλη του, με κάποιες μοντέρνες προσθήκες στον κατάλογο αλλά και στη διακόσμηση. Πιάνουμε θέση στα λευκά του τραπεζάκια και απολαμβάνουμε καφεδάκι στην χόβολη, χειροποίητες ποικιλίες για μεσημεριανά ουζάκια, δροσερή σαλάτα με πλιγούρι, πεπόνι και μυρωδικά, ολόφρεσκα σάντουιτς και μαμαδίσια πιάτα ημέρας, όπως κρύα σούπα με πολύχρωμα καρότα, αγκινάρες και σάλτσα σελινόριζας. Ο λογαριασμός για ένα όμορφο μεσημεριανό τσιμπολόγημα στα 15€/ άτομο, με κρασί ή ουζάκι.

Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ
Καλαμιώτου 15, Κέντρο, τηλ: 2103318778

Στον χώρο που γνωρίσαμε το Senios, ένα νέο μοντέρνο γαστρο-καφενείο έκανε την εμφάνισή του από τον Σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη και την ομάδα των Clumsies, Theory, Senios, Odori και Frater & Soror. Στα τραπεζάκια της Καλαμιώτου λοιπόν και στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τις ξύλινες καρέκλες, η… σίτιση ξεκινά από το μεσημεράκι και περιλαμβάνει σαλάτα αμπελοφάσουλα με σύκα και ξύγαλο Σητείας, φέτα πανακότα στο αλουμινόχαρτο, κουνέλι στιφάδο σουβλάκι με τηγανιτό κρεμμύδι και προζυμένια πίτα και σαρδέλες μαρινάτες με noodles ρυζιού. Ελληνικά αποστάγματα και signature cocktails συμπληρώνουν την ελκυστική γαστριμαργική εικόνα – ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα μετά ποτού στα 20-25€/ άτομο.

Κούπα libre
Ηρακλειδών 19, Θησείο, τηλ: 697 610 8147

Μία... κούπα στην καρδιά του Θησείου μας καλεί να τη σηκώσουμε πιάνοντας θέση σε ένα από τα χρωματιστά τραπεζάκια αυτού του new age καφενείου, το οποίο ξεχωρίζει με άνεση από τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής. Στο νεανικό και πάντα γεμάτο Κούπα Libre δοκιμάζουμε καφέ σε μυρωδάτες ποικιλίες από Αιθιοποία, δροσερή σπιτική λεμονάδα, αλλά και εκλεπτυσμένες ποικιλίες τσαγιού, καθώς και ζεστές ή κρύες σοκολάτες. Από το μεσημέρι μέχρι νωρίς το βράδι σερβίρει και μεζεδάκια για τους πεινασμένους, συνοδεία ούζου και τσίπουρου, ενώ πιο αργά μεταμορφώνεται σε ένα χαλαρό μπαράκι με ωραία μουσική. Το απλό ποτό στα 6-7€, για ένα μεζεδογεύμα υπολογίστε περί τα 12-15€/ άτομο, με ουζάκια.

Σερσέ λα Φαμ
Μητροπόλεως 46, Κέντρο, τηλ: 2103222020

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Σερσέ λα Φαμ (@kafenion_cherchezlafemme) on



Παραδοσιακοί και νόστιμοι μεζέδες από Ελλάδα με φινέτσα γαλλικού μπιστρό στην ελληνική του εκδοχή, μαρμάρινα ρετρό τραπεζάκια μέσα κι έξω στο πεζοδρόμιο και ελληνικός καφές στη χόβολη με λουκουμάκι, όπως παλιά. Αυτή είναι πάνω κάτω η ατμόσφαιρα σε αυτόν τον new age καφενέ, ο οποίος ετοιμάζει νοστιμιές, όπως τηγανιτά αυγά με καβουρμά, σιουφιχτά ζυμαρικά με μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί, χούμους με πιτούλες και λαχταριστά γλυκάκια όπως η ψητή σοκολατένια «Αλάσκα» με παγωτό και μαρέγκα, περιχυμένη με σάλτσα κόκκινων φρούτων. Με ωραιότατο τσιπουράκι ή ρακή, θα υπολογίσετε περί τα 15-17€ το άτομο για ένα τσιμπολογητό γεύμα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v