Σε ποια εστιατόρια θα πάμε την Δευτέρα του Πάσχα;

Με την ευκαιρία του ανοίγματος της εστίασης σε μια εβδομάδα, δείτε τα βραβευμένα εστιατόρια της διοργάνωσης Restaurant 100 και πάρτε ιδέες!
Σε ποια εστιατόρια θα πάμε την Δευτέρα του Πάσχα;

της Αγάπης Μαργετίδη

Ήταν 24 Μαΐου του 2020, σχεδόν έναν χρόνο πριν, όταν μετά από το πρώτο σκληροπυρηνικό lockdown ξαναβρεθήκαμε να τρωγοπίνουμε με τις παρέες μας στα αγαπημένα μας εστιατόρια και τις ταβέρνες.  Εκείνη τη Δευτέρα είχα γράψει λίγα λόγια για το άνοιγμα της εστίασης και σήμερα που το ξαναδιαβάζω, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Όσο κι αν το είχαμε ψυλλιαστεί πως με τον ερχομό του χειμώνα θα έκλειναν πάλι, το διώχναμε από το μυαλό μας.  Το πεπρωμένον, όμως, φυγείν αδύνατον και τον Νοέμβριο ξαναστοιβάχτηκαν καρέκλες και τραπέζια, οι σάλες ερήμωσαν, οι κουζίνες άδειασαν, τα φώτα έσβησαν, τα ρολά κατέβηκαν και οι πόρτες διπλομανταλώθηκαν. 

Την ημέρα που έλαβα το mail από το Restaurant 100 με την ανακοίνωση των βραβευμένων για το 2020 εστιατορίων, είχαμε ήδη μπει στον Δεκέμβριο.  Έναν Δεκέμβριο σκοτεινό, με τα κέφια στο ναδίρ και τα νεύρα τσιτωμένα, αφού το ξέραμε πολύ καλά ότι οι γιορτές δεν θα ήταν και τόσο γιορτινές. Το σκέφτηκα πολύ για το εάν θα δημοσίευα τη λίστα των βραβευμένων μέσα σε εκείνη τη συγκυρία.  Τι νόημα θα είχε;  Αποφάσισα πως δεν θα το έκανα και πως θα φύλαγα τα νέα για τη μέρα που θα γνωρίζαμε πλέον ότι το άνοιγμα είναι προ των πυλών.

 

Και να που αυτή η μέρα ήρθε.  Δευτέρα θα είναι και πάλι, Δευτέρα του Πάσχα.  Ο Μάιος θα έχει ήδη μπει κι ελπίζω η διάθεσή μας να έχει ανθίσει σαν τους ανοιξιάτικους μπαξέδες.  Όλους αυτούς τους περασμένους μήνες οι άνθρωποι της εστίασης, μάγειρες κι επιχειρηματίες, έκαναν το παν για να μείνουν όρθιοι, ο καθένας όπως μπορούσε.  Άλλοι με το delivery και το take away, άλλοι με το μοίρασμα συνταγών κι άλλοι με αναρτήσεις στα social media. Όλοι, ανεξαιρέτως, με την αγωνία για το αύριο, συχνά κρυμμένη πίσω από αισιόδοξα μηνύματα.

Σε αυτό το αύριο καλούμαστε να πάρουμε μέρος και να δηλώσουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στην πολύπαθη εστίαση, τον κλάδο από τον οποίο ζουν χιλιάδες οικογένειες.  Όλοι έχουμε αγαπημένα μέρη που θα μας περιμένουν από την ερχόμενη Δευτέρα.  Δεν έχει σημασία αν είναι «καλά» εστιατόρια, μπιστρό, ταβερνάκια, καφέ ή μπαρ.  Ας διαλέξει ο καθένας από μας ανάλογα με τα κέφια του, το βαλάντιό του, την παρέα του.  Ας βρεθούμε πάλι γύρω από ένα τραπέζι να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να φωνάξουμε το φτου ξελευθερία.  Ακόμα κι αν αυτή είναι σχετική, μιας και αρκετοί περιορισμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν.  Ας αφήσουμε τη σκοτεινιά πίσω μας.

 

Εγώ με τη σειρά μου, αφού πρώτα ευχηθώ αυτή να είναι η τελευταία φορά που γράφω ένα τέτοιο κείμενο, περνώ ευθύς αμέσως στη νόστιμη λίστα των βραβευθέντων εστιατορίων για το 2020.  Εδώ θα σας γράψω για τα πρώτα 10 από τα 100 και για τα πρώτα της κάθε ειδικής κατηγορίας, ενώ πατώντας στο link, θα τα δείτε όλα λεπτομερώς.  Ξεφυλλίζοντας, επίσης, το flipping book θα διαβάσετε τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις των κορυφαίων νικητών της διοργάνωσης που μιλούν για τις εμπειρίες τους της περιόδου του κλεισίματος, για το μέλλον της γαστρονομίας στη χώρα μας και για τα σχέδιά τους.

Στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν τα παρακάτω εστιατόρια :

1.      Σπονδή
2.      Aleria
3.      Vezene
4.      Etrusco
5.      Βαρούλκο
6.      CTC
7.      Botrini’s
8.      Nolan
9.      Cookoovaya
10.    Sushimou

Στις δέκα θεματικές δεκάδες, την πρώτη θέση απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια :

1.      Top Newcomers : Proveleggios
2.      Top Greek & Regional Cuisine : Aleria
3.      Top Restaurants for Meat : Basegrill
4.      Top Restaurants for Fish : Βαρούλκο
5.      Top Ethnic Cuisine Restaurants : Sushimou
6.      Top Wine Restaurants : By the Glass
7.      Top Bar Restaurants : Balthazar
8.      Top All-Day Restaurants : Athénée
9.      Hidden Gems : Το Βαρύ Πεπόνι
10.    Top Streetfood : Hoocut

Τον τίτλο του Πρεσβευτή της Ελληνικής Κουζίνας κέρδισε ο Γιάννης Μπαξεβάνης, τον τίτλο Best Young Chef η Ειρήνη Γιωργουδιού και τον τίτλο Best Pâtissier ο Στέλιος Παρλιάρος.

Κλείνοντας, εύχομαι στους ανθρώπους της εστίασης να ανοίξουν με το καλό, να έχουν υγεία και δύναμη, καλές δουλειές και νόστιμες εμπνεύσεις.  Το in2life κι εγώ προσωπικά, συγχαίρουμε την Boussias Communications και το Restaurant 100 για την άρτια οργάνωση κι ευχαριστούμε που μας επέλεξαν για άλλη μια χρονιά για να είμαστε χορηγοί επικοινωνίας και μέλος της κριτικής επιτροπής, αντίστοιχα. Η καθιερωμένη ευχή «και του χρόνου» είναι φέτος, περισσότερο από ποτέ, ουσιαστική και ειλικρινής.  Και του χρόνου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v