Μερακλίδικες διευθύνσεις για ρεμπέτικα στην Αθήνα

Σε ατμοσφαιρικά κουτούκια, νεανικούς καφενέδες και όμορφα νεοκλασικά, οι πενιές ηχούν μελωδικά, το τσιμπολόγημα πάει σύννεφο και το κρασί ρέει άφθονο.
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως παλιά στο καπηλειά, έτσι και ακόμα στην Αθήνα αν ψάξουμε λίγο ανακαλύπτουμε παρεΐστικα διαμάντια όπου τα αυθεντικά ρεμπέτικα ηχούν ακόμα από δουλεμένες κομπανίες, οι μεζέδες είναι καλοί και το κρασί ή το τσιπουράκι ρέει άφθονο.

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να ανακαλύψετε το πραγματικό νόημα τη ζωής σε μια μη νηφάλια κουβέντα τη στιγμή που όλο το μαγαζί χορεύει παρέα;

Κοτταρού
Αγίας Σοφίας 43 & Διδυμοτείχου, Κολωνός, τηλ: 21 0512 0682

Σημείο αναφοράς στην Αθήνα η Κοτταρού είναι ένα αυθεντικό καπηλειό σε έναν χώρο όπου παλαιότερα υπήρξε… κοτέτσι – εξ ου και το όνομά της – με τα κοτοσύρματα στον τοίχο να θυμίζουν το παρελθόν του. Εδώ αναλαμβάνουν δράση εξαιρετικά μουσικά σχήματα που παίζουν χωρίς μικρόφωνο κάθε μέρα της εβδομάδας (πλην Δευτέρας – Τρίτης) από ρεμπέτικα μέχρι νησιώτικα με μπουζούκια, κιθάρες και λοιπά έγχορδα, υπό το φως των κεριών. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα ζεστή και χαρούμενη, τα μεζεδάκια καλοφτιαγμένα και ο λογαριασμός έρχεται στα 20€/ άτομο, με κρασί.

Εφήμερον
Μεθώνης 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3841848

Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, αυστηρά ρεμπέτικα γνωστά και ενίοτε άγνωστα, κρασάκι και καλή καρδιά σε αυτήν την παλιά και ξακουστή ταβέρνα των Εξαρχείων, η οποία σερβίρει ικανοποιητικά μεζεδάκια στον ατμοσφαιρικά νοσταλγικό της εσωτερικό χώρο, σε ένα νεοκλασσικό με πολλά δωμάτια. Οι μουσικοί εδώ είναι εξαιρετικοί και εναλλάσσονται καθημερινά παίζοντας τις μουσικές τους με κιθάρες, μπουζούκια, ενίοτε βιολιά ακόμα και σαντούρι. Ο κόσμος όσο περνά η ώρα γίνεται μια μεγάλη παρέα, ενώ ο λογαριασμός στα 15-20€ ανά άτομο, με κρασάκι.

Καπνικαρέα
Καπνικαρέα – Ερμού 57 & Χριστοπούλου 2, Αθήνα, τηλ: 21 0322 7394

Πάνω στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, αυτό το συμπαθέστατο μαγαζάκι φέρνει στο νου κάτι από τα παλιά με το φιλικό του κλίμα, τους καλούς μεζέδες και τις ζωντανές μουσικές που παίζει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τα ρεμπέτικα κατέχουν περίοπτη θέση στο «μενού», χωρίς να λείπουν και οι θεματικές μουσικές βραδιές όπως λόγου χάρη το ελληνικό σινεμά, τα ικαριώτικα και οι μεγάλοι έλληνες συνθέτες (Χατζηδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας κ.α.). Καγιανάς, τηγανιές και ωραίες σαλάτες για τη μέση, ωραίο κρασάκι στα ποτήρια, συχνές αφίξεις τουριστών όμως καθόλου τουριστικές τιμές – στα 12-15€ κατ’ άτομο με το απαραίτητο αλκοόλ.

Η Γη
Αλκαμένους 26 & Χορμοβίτου, σταθμός Λαρίσης, τηλ: 210 8823102

Σε ένα στενάκι λίγα λεπτά περπάτημα από τον Σταθμό Λαρίσης, αυτός ο καφενές σερβίρει το πρωί ελληνικό στη χόβολη και τα βράδια συνεχίζει με μεζεδάκια, τσιπουράκι και καλή καρδιά. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ και κάθε Κυριακή μεσημέρι, ρεμπέτικες κομπανιές μας κρατούν όμορφη συντροφιά με αγαπημένες μελωδίες, χωρίς μικρόφωνα, ενώ τσιμπολογάμε νόστιμα κεφτεδάκια, πατάτες τηγανιτές, γαύρο μαρινάτο και λοιπά μεζεκλίκια. Τα ελληνικά αποστάγματα είναι ωραιότατα, το κρασί καλό κι εμείς φεύγουμε χαρούμενοι με κάτι λιγότερο από 15€/ άτομο.  

Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5229290

Κεφάτο και φιλόξενο μουσικό μεζεδοπωλείο, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στα… σύνορα Μεταξουργείου και Κολωνού, η Μεταξού σερβίρει κλασικούς μεζέδες (σκεφτείτε κεφτεδάκια, παστουρμαδόπιτες, κολοκυθοκεφτέδες, γιαουρτλού και άλλα τέτοια ωραία) και νησιώτικο κρασάκι, συνοδεία εκλεκτών μουσικών που εναλάσσονται κάθε μέρα της εβδομάδας, και Κυριακές μεσημέρι. Λαϊκά και ρεμπέτικα κατέχουν εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα, χωρίς να λείπουν και τα αφιερώματα στην παλιά Αθήνα, μέσα από πλακιώτικα άσματα και καντάδες. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο για ένα τίμιο τσιμπούσι με κρασί. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v