6 αγαπημένα φοιτητικά στέκια στην Αθήνα

Πού αράζουν οι φοιτητοπαρέες σε αυτή την πόλη; Έχουμε μερικά από τα πιο ωραία (και φτηνά) μαγαζάκια για να σου προτείνουμε.
6 αγαπημένα φοιτητικά στέκια στην Αθήνα
Τι χρειάζεται ένα φοιτητικό στέκι:

-Να έχει φτηνή μπύρα

-Να είναι φτηνό γενικά

-Να έχει χαρακτήρα, γιατί ο χαρακτήρας το κάνει “στέκι”

-Να μαζεύει και ωραίο κόσμο

 

Ναι, φαίνεται απλή συνταγή, αλλά δεν πετυχαίνει πάντα. Επειδή μπύρες, κυρίες και κύριοι, φτηνές πίνουμε παντού. Αλλά δεν θα τις πιούμε περιτριγυρισμένοι από όμορφες παρέες που κάνουν εκείνη την απροσδιόριστη βαβούρα, δεν θα τις πιούμε ούτε κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους βαμμένους σε κάποιο ανέμπνευστο χρώμα, ακούγοντας βαρετές μουσικές.

 

Α, ναι, ξεχάσαμε και τις μουσικές, παίζουν κι αυτές μεγάλο ρόλο. Επειδή τα καλά φοιτητικά στέκια χωρίζονται σε δύο (μουσικά, έστω) κατηγορίες: αυτά που παίζουν μουσικάρες, και αυτά που δεν παίζουν τίποτα, επειδή ο κόσμος και το περιβάλλον είναι αρκετά. Οτιδήποτε ενδιάμεσο, δεν το θέλουμε. Και ξέρουμε μερικά μαγαζιά στην Αθήνα που έχουν καταφέρει να γίνουν από τα πιο αγαπημένα στέκια…

 

Sabir
Πλαταιών 18, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0345 2276

Μέσα σε ένα περιβάλλον κάπως νησιώτικο – τολμηρή επιλογή ήδη –  με απλωμένα τραπεζάκια και ξύλινες καρέκλες, βρίσκουμε μία από τις ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου. Εκεί, λοιπόν, μαζεύονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες νεαροπαρέες, τρώνε και πίνουν και πληρώνουν άκρως… φοιτητικά. Με 10€ το άτομο έχετε χορτάσει κι έχετε ξεδιψάσει. Προφανώς και διαλέγουμε την παγωμένη ψημένη ρακή, που φτιάχνεται με την αυθεντική αμοργιανή της συνταγή, αλλά και νόστιμα τσιμπολογήματα, όπως απάκι σε πήλινο, σπετζοφάι και σουτζούκι σαγανάκι.
 

Του Χασάν
Μεσολογγίου 2 & Λόντου, Εξάρχεια, τηλ: 210 330-2141

Μιλούσαμε για μπύρες πιο πάνω, αλλά ας μιλήσουμε και για καφέ. Επειδή αν υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που οι φοιτητές έχουν ανάγκη, αυτό είναι η καφεΐνη. Και ο Χασάν είναι από τα πλέον κλασικά μέρη για να πιεις φτηνό καφέ (στα 2€), και να μιλήσεις με τις ώρες για το τίποτα και τα πάντα. Να χαζέψεις την περαντζάδα στον πεζόδρομο. Να ξεχάσεις πόση ώρα είσαι εκεί, να δεις ότι νυχτώνει και να παραγγείλεις και μια μπύρα (μόλις μισό ευρώ πιο ακριβή από τον καφέ—Εξάρχεια είσαι). Βέβαια, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα βρεις να κάτσεις.
 

Cusco
Κωλέττη 8, Εξάρχεια, τηλ: 211 1831432

Μένουμε στην ίδια γειτονιά, επειδή το Cusco είναι μια πολύχρωμη, σταθερή μας λατρεία. Ένα μικρό μαγαζάκι που ξεκινάει από νωρίς για καφέ, απλώνοντας τα λιγότερο στριμωγμένα τραπεζάκια έξω που θα δεις σε αυτή τη γειτονιά (η εκπληκτική διαχείριση του χώρου δεν είναι ακριβώς “φοιτητική” προτεραιότητα, αλλά εμάς μας νοιάζει, εντάξει;), και συνεχίζει μέχρι πολύ αργά το βράδυ, παίζοντας δυνατές μουσικές και σερβίροντας καθαρά (και φτηνά, από 5€) ποτά.

 
Τηνιακό
Λεωφ. Αλεξάνδρας 50, τηλ: 695 887 7202

Το Τηνιακό το έχουν χτίσει γενιές και γενιές φοιτητών, που συρρέουν κάθε βράδυ στα τραπεζάκια της αυλής του, με τον πιο ευσεβή απ’ όλους τους πόθους: μπύρα με λιγότερα από 2€. Το Τηνιακό ξέρει πολύ, πολύ καλά τι είναι αυτό που χρειάζεται να προσφέρει, και γι’ αυτό έχει αγαπηθεί όπως λίγα στέκια στην πόλη: μια ατμόσφαιρα χύμα, χαλαρή και οικογενειακή. Και αν αυτά τα τρία δεν είναι κάτι που θέλει ο φοιτητής να είναι το στέκι του, εμείς θα κάψουμε τα πτυχία μας.

 
Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19, τηλ: 21 1401 7760

Το Σέλας είναι τόσο παράξενη περίπτωση μαγαζιού. Και εξηγούμαστε: Δεν θα ακούσεις γενικά κάποιον να σου απαντάει “Πάμε Σέλας;” όταν ρωτάς πού να βγείτε. Ακόμα κι αν έχετε κλείσει ότι θα βγείτε Εξάρχεια. Είναι λιγάκι μαγαζί underdog. Αλλά μετά πας εκεί, και σχεδόν δεν βρίσκεις να καθίσεις. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Συμβαίνει ότι αυτοί (οι λίγοι) που αγαπούν αυτό το μαγαζί, γίνονται τακτικοί. Και μετά φέρνουν και τις παρέες τους, για καφεδάκι από νωρίς (στα 2€), και ποτά όταν πέσει ο ήλιος (5€), σε τραπεζάκια έξω, με πολύχρωμες καρέκλες και έργα τέχνης στους τοίχους, με λουλούδια και μουσικές (σωστά) ψαγμένες. Οπότε, πάμε Σέλας.

 
Sensimilia
Δουκίσσης Πλακεντίας 129, Πανόρμου, τηλ: 697 933 8256

Και πάμε για ταράτσα—επειδή μερικές φορές θες να κοιτάς την Αθήνα από ψηλά. Και, εντάξει, εξακολουθούμε να είμαστε στην Πανόρμου, οπότε μάλλον την Πανόρμου θα δούμε αν κοιτάξουμε από ψηλά. Αλλά δεν μας νοιάζει, επειδή στο Sensimilia γίνεται χαμός, όχι ονειροπόληση και ρομαντικά τετ-α-τετ με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη. Στο Sensimilia έχει φοιτητόκοσμο που θέλει να χορέψει, να φλερτάρει και να περάσει καλά, επειδή μερικές φορές, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ξεχάσεις όλα και να περάσεις καλά. Και όποιος έχει υπάρξει φοιτητής μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v