10 πράγματα να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα

Λένε πως η Αθήνα είναι λίγο… αδρανής το καλοκαίρι. Εμείς, από την άλλη, λέμε πως η Αθήνα είναι τέλεια το καλοκαίρι, και θα το αποδείξουμε.
 

10 πράγματα να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα

Τι μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι στην Αθήνα; Τίποτα, θα σου απαντήσει ο μέσος κάτοικος, που έχει σιχαθεί την ιδρωτίλα κάθε πρωί στο λεωφορείο για την δουλειά. Η Αθήνα είναι νεκρή το καλοκαίρι. Η πόλη αδειάζει. Ο χρόνος κυλά βασανιστικά αργά.

Ναι, εντάξει. Όλα αυτά είναι στο μυαλό επειδή, αντικειμενικά, η Αθήνα είναι ένας παράδεισος το καλοκαίρι—κι ας φτάνει σε κολασμένες θερμοκρασίες πού και πού. Εκείνες τις μέρες, αρκούμαστε στις αγκαλιές με τον ανεμιστήρα. Τις υπόλοιπες όμως μέρες, μπορούμε να κάνουμε πολλά, και θα σας το αποδείξουμε τώρα.

Μπορούμε να πάμε θερινό…
Θερινά σινεμά έχει παντού αυτή η πόλη. Κάποια μεγάλα και ξακουστά, άλλα μικρά και συνοικιακά, όλα εξίσου γλυκούλικα και ρομαντικά και – πολλές φορές – πολύ, πολύ κουλτουριάρικα. Συνεπώς, τι καλύτερο από μια ταινία, νέα ή παλιά, με φίλους ή με το αίσθημα, κάτω από τα αστέρια;

Μπορούμε να κάνουμε νυχτοπερπατήματα…
Περιμένουμε να πέσει ο ήλιος, να δροσίσει η πόλη, να ανάψουν τα τέλεια, βραδινά φώτα της πόλης, και βγαίνουμε στους δρόμους. Επειδή τι είναι πιο καλοκαιρινό από μια ρομαντική βόλτα στην Πλάκα, με μια περιπτερόμπυρα στο χέρι, να μας θυμίζει τα παλιά; Κι αν την έχετε λιώσει την Πλάκα, πάνω-κάτω, εκατό φορές… ε, η Αθήνα είναι (πολύ) μεγάλη πόλη.

Μπορούμε να πάμε στο ΚΠΙΣΝ…
Η νέα μας λατρεία, από τότε που μας καλωσόρισε, έχει ένα σωρό πράγματα για να περάσουμε τα καλοκαιρινά μας απογεύματα. Από πικ-νικ στα γρασίδια του, μέχρι δωρεάν προβολές ταινιών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν σταματάει να προσφέρει.

Μπορούμε να βγούμε ραντεβού…
Κι επειδή τα μπαράκια δεν είναι καλοκαιρινά, βγαίνουμε ραντεβού έξω. Σε λόφους, σε πλατείες, σε δρομάκια μυστικά και σε γωνιές που δίνουμε τα πρώτα τα φιλιά. Επειδή αν δεν ερωτευτείς το καλοκαίρι, πότε;

Μπορούμε να πάμε θάλασσα…
Και όχι στις παραλίες εκείνες που γίνεται ο κακός χαμός και φεύγουμε μισό μισθό ελαφρύτεροι. Όχι. Εμείς θα πάρουμε το αυτοκινητάκι μας (ή θα φορτωθούμε σε φίλο που έχει αυτοκινητάκι) και θα ροβολήσουμε σε μία από τις αρκετές “κρυφές” και ήσυχες παραλίες.

Μπορούμε να κάνουμε πάρτι στην ταράτσα…
Ή στην αυλή. Ή στην παραλία, αν υπάρχει το προαναφερθέν αυτοκινητάκι. Μαζεύουμε φίλους. Μοιράζουμε τις ευθύνες (δηλαδή τα αλκοόλια και τα φαγητά). Παίρνουμε έγκριση από τους γείτονες, αν είμαστε βαθιά στο κέντρο της πόλης. Τους δίνουμε και μια πρόσκληση, επειδή είμαστε άνθρωποι κοινωνικοί. Στήνουμε ηχεία, και παρτάρουμε μέχρι το πρωί.

Μπορούμε να αράξουμε σε αυλές…
Καλώς ή κακώς, το να καθόμαστε σε ένα κλειστό μπαρ… δεν λέει. Κάνει ζέστη. Θέλουμε να βλέπουμε κόσμο, να μας χτυπάει ο (όσος υπάρχει) βραδινός αέρας, θέλουμε άπλα και ανοιχτωσιά. Και την βρίσκουμε, επειδή η πόλη αυτή, κύριοι, είναι γεμάτη αυλές. Αυλές που σερβίρουν από καφέ και μαμαδίσιο φαγητό, μέχρι εντυπωσιακά κοκτέιλ.

Μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα μέρη…
Μερικοί είναι πιστοί στο μπαρ, από την άλλη. Και γιατί όχι; Ποιοι είμαστε εμείς, να μας πέφτει και λόγος; Αν μη τι άλλο, έχουμε μερικά μπαράκια που ξέρουν να κρύβονται πολύ καλά, σε περιοχές που δεν τις λες και πουθενάδικες, και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις…

Μπορούμε να δούμε συναυλίες…
Το Rockwave καλά κρατεί, με άλλες δύο ημερομηνίες. Έρχονται οι Scorpions—ναι τι, επειδή έρχονται συχνά; Ότι ακούς, ας πούμε, το Rock you like a hurricane και δεν πορώνεσαι ακόμα. Τζαζ βραδιές. Ψαγμένα live σε μικρά και μεγάλα μπαράκια. Ο Steven Wilson έρχεται στην Τεχνόπολη. Θέλουμε να πούμε ότι το καλοκαίρι βρίσκεται στα μισά του, και οι συναυλίες δεν τελειώνουν ποτέ. Ε, θα τις χάσεις;

Μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα πάρκο…
Πάρκα; Στην Αθήνα; Ποιο απ’ όλα θες. Το ΚΠΙΣΝ και τα γρασίδια του, το αναφέραμε ήδη. Θες Εθνικό Κήπο; Θες Λόφο Φιλοπάππου; Θες Άλσος Συγγρού; Πέρασε μια μέρα ηρεμίας και self-care με το βιβλίο σου, πιάσε θέση στην σκιά, και ταξίδεψε σε άλλους κόσμους. Α, και για να μη ξεχνιόμαστε. Αν δεν ξέρεις τι να διαβάσεις, το in2life σου προσφέρει τα βιβλία του καλοκαιριού σου, αρκεί να συμμετέχεις στον διαγωνισμό μας!

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v