Η Πετράκη είναι η νέα Αγία Ειρήνη

Τα μπαράκια, το street food, τα μεζεδάκια, η γκαλερί, και όλα όσα κάνουν την Πετράκη τον πιο κουλ πεζόδρομο της Αθήνας αυτή τη στιγμή.
Η Πετράκη είναι η νέα Αγία Ειρήνη

της Ηρώς Κουνάδη

Διακόσια μέτρα πεζοδρομάκι, μια ανάσα από το Σύνταγμα, συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες μερικά από τα πιο κουλ στέκια και την πιο ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης. Στην Πετράκη θα φας, θα πιείς και θα μας θυμηθείς.

21 Grams
Πετράκη 7, τηλ.: 21 3035 1657

Μια σταλιά μπαράκι, και φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ που έχουμε πιει στο κέντρο. Κι αυτή είναι μόνο η πρώτη έκπληξη που σου επιφυλάσσει αυτό το χαρούμενο, παρεΐστικο στέκι με το όνομα-σινεφίλ αναφορά. Θα το βρεις ανοιχτό από το πρωί για ωραίο καφεδάκι, να απλώνει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο όσο ο καιρός ακόμα τα επιτρέπει.



Παίζει, επίσης, φανταστικές indie μουσικές, με μερικά κινηματογραφικά περάσματα, έχει και σούπερ φιλικό σέρβις –τα κοκτέιλ του γίνονται και tailor made, ανάλογα με τις παραξενιές προτιμήσεις σου. Οι δε τιμές τους κυμαίνονται στα 7-8€.

Tazza
Πετράκη 5, τηλ: 2103311999

Μια μικρή θεατράλε όαση στο κέντρο της Αθήνας, το Tazza προσγειώθηκε στον πεζόδρομο της Πετράκη και τις ζωές μας πέρυσι, πλημμυρίζοντας το πλακόστρωτο μπροστά του με χαριτωμένα αμπαζούρ, βίντατζ πολυθρονίτσες και παριζιάνικη διάθεση. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι από νωρίς για απολαυστικό πρωινό –που σερβίρεται μέχρι τις 13.00− και καφεδάκι, και μετά το γυρνάμε σε κρασιά (καθότι είναι και μπιστρό και wine bar) συνοδεία ωραίων πλατό τυριών και αλλαντικών.



Αν πεινάτε περισσότερο, θα βρείτε ένα μενού μεσογειακής κουζίνας, χωρίς να λείπουν τα κλασικά burgers και οι υγιεινές σαλάτες. Τα απλά ποτά ξεκινούν από 7€, τα (κλασικά) κοκτέιλ από 8€. Αναλυτικό μενού εδώ.

Taqueria Maya
Πετράκη 10, τηλ.: 211 2167081

Το Μεξικό είχε ήδη βρει την θέση του εδώ πριν ο μικρός πεζόδρομος γίνει κουλ, κι αυτός είναι άλλος ένας λόγος να αγαπάμε την Taqueria Maya από το 2015 που την πρωτογνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Οι υπόλοιποι… χωράνε στο μενού της: Τραγανά tacos, πεντανόστιμα burrito και quesadillas, γεμίζονται όλα με απίθανους συνδυασμούς, όπως είναι το κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κύμινο και κανέλα, το χοιρινό με καπνιστή πάπρικα, και το ισπανικό λουκάνικο chorizo με γλυκοπατάτα.



Οι χορτοφάγοι παραγγέλνουν μανιτάρι-καλαμπόκι, και όλοι συμπληρώνουμε λαχταριστή sour cream, τυρί cheddar, guacamole, πικάντικες σάλτσες, μαύρα φασόλια και ό,τι άλλο χαρακτηριστικά μεξικάνικο τραβά η όρεξή μας, και συνοδεύουμε με ωραίες μαργαρίτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5-7€ για μπουρίτος και τάκος και στα 6€ για τις μαργαρίτες. Αναλυτικό μενού εδώ.

Heteroclito
Πετράκη 30 και Φωκίωνος, τηλ.: 210 3239406

Επίσης στις επάλξεις εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, ένα από τα πρώτα αθηναϊκά wine bars που αγαπήσαμε απλώνει τα τραπεζάκια του και έξω στον πεζόδρομο –και το να βρεις κάποιο ελεύθερο σχεδόν ισοδυναμεί με το να κερδίσεις το αθηναϊκό Τζόκερ. Στον κατάλογο του φιγουράρουν πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές εκ των οποίων εναλλάσσονται σε ένα “by the glass” μενού που ανανεώνεται κάθε μήνα (δείτε το εδώ).



Οι δε τιμές τους κυμαίνονται από 4€ έως 9€ ανά ποτήρι. Στα μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το κρασί σας συγκαταλέγονται ωραιότατα ελληνικά τυριά, που σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα σύκο, ποικιλίες αλλαντικών, μίνι σαλάτες, φρεσκοψημένες κις και πιατάκια ημέρας. Δείτε το μικρό αλλά θαυματουργό μενού εδώ.

Σερσέ Λα Φαμ
Μητροπόλεως 46 και Πετράκη, τηλ.: 2103222020

Μαρμάρινα τραπέζια, μωσαϊκό στο πάτωμα, νοσταλγικές ταπετσαρίες στους τοίχους, επιβλητικοί πολυέλαιοι, τραπεζάκια έξω και άρωμα παλιάς Αθήνας είναι τα βασικά συστατικά αυτού του ρετρομοντέρνου καφενείου-μεζεδοπωλείου που αγαπάμε πολύ. Στην ακριβώς απέναντι γωνιά από το Heteroclito, πιάνουμε τραπεζάκι στη λιακάδα τα φθινοπωρινά μεσημέρια και τσιμπολογάμε από ένα μενού στο οποίο φιγουράρουν μεζέδες (το μαντέψατε) καφενείου: Πατατούλες με κασέρι από την Ξάνθη, κεφτεδάκια με δυόσμο, χειροποίητα ντολμαδάκια με κουκουνάρι, καπνιστή γλώσσα μοσχαρίσια, και για επιδόρπιο κοκ και καφεδάκι ελληνικό ψημένο στη χόβολη.



Ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά, ανάλογα με τα εποχικά προϊόντα στην αγορά, ο δε λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με τα απαραίτητα αποστάγματα –πολύ καλή η κρητική ρακή, δοκιμάστε την, θα μας θυμηθείτε.

Poké
Πετράκη 7, τηλ.: 210 3226653

Διαβάζεται ποκέ και όχι πόουκ, και ήρθε να μας μάθει… τι εστί χαβανέζικο σούσι –ολόκληρο το όνομά του είναι Poké Hawaiian Sushi. Εδώ παραγγέλνουμε μικρό ή μεγάλο μπολάκι, που έχει βάση το ρύζι, και… στην κορφή όχι κανέλα, αλλά σολομό, μαγιάτικο, γαρίδες ή χταπόδι.



Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το Honolua με γαρίδες, ανανά, δυόσμο, soy sesame sauce, και wasabi ή chili mayo ή το Waimea, με μαγιάτικο, αβοκάντο, μάνγκο, red chili, κόλιανδρο και soy sesame sauce. Συνοδεύουμε με ρουμάδα, που είναι (όπως πιθανότατα μαντέψατε) ρούμι με σπιτική λεμονάδα. Οι τιμές ξεκινούν από 5€ για τα μικρά μπολ «σουσίου» και φτάνουν στα 8-10€ για τα μεγάλα.

Και ακόμα…

- Η Radio Athènes (Πετράκη 15) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, πολύ ανήσυχη, μη κερδοσκοπική γκαλερί, την οποία συμπεριέλαβαν οι New York Times στους λόγους τους για να έρθει κανείς στην Αθήνα το 2017.

- Η Πνύκα (Πετράκη 24) είναι ένας παραδοσιακός φούρνος που ψήνει εδώ από το 1981 πεντανόστιμο ψωμί και λοιπά αρτοσκευάσματα, από σιτάρι που αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v