Τέλειες, σκεπαστές αυλίτσες στην Αθήνα

Για καφέ, ποτό και φαγητό, οκτώ υπέροχες αυλίτσες στην Αθήνα σκεπάζονται και προστατεύονται, και μας χαρίζουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ακόμα καλοκαίρι.
Τέλειες, σκεπαστές αυλίτσες στην Αθήνα

της Ηρώς Κουνάδη

Ε ναι λοιπόν, ομολογούμε: Είμαστε αλληλέγγυοι με τους γραφικούς που λένε «34η Αυγούστου», και αρνούμαστε να κλειστούμε σε τέσσερις τοίχους, τουλάχιστον μέχρι το θερμόμετρο να δείξει μονοψήφιο αριθμό –και πάλι, με πόνο ψυχής και μετρώντας αντίστροφα τις μέρες μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Γι’ αυτό οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του Νοεμβρίου μας κάνουν αφενός χαρούμενους, και αφετέρου να λοξοκοιτάμε τις σκεπαστές αυλές της πόλης, που μας επιτρέπουν να καθόμαστε έξω χωρίς να τουρτουρίζουμε με το που πέφτει το σκοτάδι.

Για καφέ και ποτό…

Ο Μπλε Παπαγάλος στην Πλατεία Αυδή (Λεωνίδου 31, Μεταξουργείο, τηλ: 211 0121099) εκτός από τα τραπεζάκια που απλώνει κάτω από τα δέντρα της πλατείας, έχει και μια γλυκύτατη σκεπαστή αυλίτσα, προστατευμένη με τζαμαρίες, που εγγυώνται ότι δεν θα κρυώσετε ακόμα και αν πιάσει ψύχρα. Εδώ πιάνουμε φερ-φορζέ πολυθρονίτσα σαν αυτές που είχαν τα παλιά εξοχικά, και απολαμβάνουμε καθαρά ποτά στα 6€ και κοκτέιλ που ξεκινούν από τα 8€.



Το Upupa Epops (Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 212 1055214) έκανε χαμό όταν πρωτοεμφανίστηκε στα αθηναϊκά πράγματα, το φθινόπωρο του ’16, κι αφού ο κόσμος παραληρούσε για το πόσο όμορφη είναι η αυλή του, έκανε την σοφή κίνηση να την σκεπάσει, για να την απολαμβάνουμε και τον χειμώνα. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι από το πρωί για καφέ και για σούπερ κοκτέιλ (στα 8€) αργότερα.



Το Metropolis (Λαρίσης 49, Πανόρμου, τηλ: 2112105319) απέχει δυο λεπτά με τα πόδια από το μετρό της Πανόρμου και έχει μια από τις ωραιότερες σκεπαστές αυλές της γειτονιάς του. Συχνά-πυκνά, φιλοξενεί δυνατά live (δείτε το πρόγραμμα εδώ) ενώ σερβίρει από νωρίς café (στα 2,50€) και συνεχίζει το βράδυ με φθηνά ποτά (5,50€) και κοκτέιλ (7€).



Για φαγητό…

Στο Χαλάνδρι, πιάνουμε τραπεζάκι στην πανέμορφη «κλειστή» αυλή του Penny Lane (Θουκυδίδου 10, τηλ: 2106800217) καθημερινά για brunch από νωρίς (τα αυγά Benedict είναι εξαιρετικά, όπως και τα Croque Monsieur και Madame) και αργότερα για σούπερ burger, πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, μυρωδάτο ριζότο Μοχίτο και –κυρίως– για το pulled brisket, ένα πιάτο με μοσχαράκι τόσο τρυφερό που δεν χρειάζεται καν μαχαίρι. Για φουλ έξτρα γεύμα, υπολογίστε περί τα 20-25€ το άτομο, με μπύρα ή κρασί.



Η Ψιψίνα του Παλαιού Φαλήρου (Ζησιμοπούλου 96, τηλ: 2109822339) «αδερφάκι» του κυρ-Αρίστου με τα περίφημα κεμπάπ του, απλώνει τα τραπεζάκια της σε μια κουκλίστικη σκεπαστή αυλή, μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και μας σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι, κριθαρώτο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Συνοδεύουμε με ουζάκι, που ταιριάζει γάντι, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ κατ' άτομο.



Η Κληματαριά στην Πλατεία Θεάτρου μοσχομυρίζει καθημερινά από τα μαγειρευτά στις μεγάλες γάστρες, έχει και συχνά ζωντανή μουσική (δείτε το πρόγραμμα εδώ). Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι από το μεσημέρι για αρνάκι με μελωμένες πατάτες, χοιρινό κότσι με θρούμπι, κοκκινιστό με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας, εξαιρετική τηγανιά και κρεατικά της ώρας. Συνοδεύουμε με βαρελίσιο κρασί, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.



Οι καλλιθεώτικες Ελιές (Ξενοφώντος 155, τηλ: 2109431698) σερβίρουν στην πανέμορφη αυλίτσα που κλείνει τον χειμώνα με τζαμαρίες μεζεδάκια «πειραγμένα», όπως οι τηγανητές πατάτες με κρέμα φέτας και κοζάκικο λουκάνικο, η τηγανιά μανιταριών, τα σιουφηχτά με απάκι κοτόπουλο, το μπούτι κοτόπουλο με καπνιστή πάπρικα και το κοτο-κεμπάπ γιαουρτλού. Συνοδεύουμε με κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, ή μια από τις οκτώ διαφορετικές μπύρες, και πληρώνουμε γύρω στα 15-20€ το άτομο.



Για την Παλιά Φάβα (Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994) σας τα έχουμε πει και ξαναπεί: Την αγαπάμε πρωτίστως για τις ασυναγώνιστες σπιτικές γεύσεις της κυρίας Ντίνας, που περιλαμβάνουν ανάλογα την ημέρα και τα κέφια της κουζίνας από κόκορα κρασάτο μέχρι κουνέλι στιφάδο και από λαχταριστά μπιφτέκια μέχρι… αγριογούρουνο κοκκινιστό. Ωραιότατη είναι, βέβαια, και η σκεπαστή αυλίτσα στην οποία τα απολαμβάνουμε όλα αυτά, αλλά και οι τιμές, που δύσκολα ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v