Τι καλό παίζει δωρεάν αυτή την εβδομάδα;

Επειδή δεν χρειάζεται να ξοδευτείς για να βγεις έξω, έχουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για αυτή την εβδομάδα.
 


Πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις βρήκαμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα, με πολλή τέχνη, ιστορία και λογοτεχνία. Επειδή δεν χρειάζεται να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βγεις—για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται να το βάλεις καν.

Άσε μας να σου προτείνουμε μερικά ωραία events, λοιπόν.

Κινηματογραφική Βραδιά του Δήμου Βύρωνα: Αλλονζανφάν
1 Νοεμβρίου, Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Ελβετία" (Νέας Ελβετίας 34 και Σεβαστείας, Βύρωνας), στις 20.00
Ένας αριστοκρατικής καταγωγής επαναστάτης συμμετέχει για πολλοστή φορά στην προσπάθεια μιας ομάδας ονειροπόλων να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Το ατομικό και το συλλογικό, η ουτοπία και ο πραγματισμός συγκρούονται με φόντο την Ιταλία των αρχών του 19ου αιώνα.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κώστα Δουζίνα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς.

Ομαδική έκθεση "Ταξιδεύοντας την Τέχνη"
Μέχρι 1 Νοεμβρίου, Ιστορικό Αρχείο Πολ Ιδρ. Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14)
Η έκθεση, καρπός του ομώνυμου διετούς προγράμματος, έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα "Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;". Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.

«Συναντήσεις με Μουσικούς» στο cafe του Ιανού: Μιχάλης Ρακιντζής
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/10 στις 20:30. (Café Ιανού, Σταδίου 24)
Η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Μιχάλη Ρακιντζή, με θέμα «Back to the 80s and 90s». Μία συζήτηση για τη μουσική και τη ζωή. Ένα ταξίδι στις συναρπαστικές δεκαετίες του '80 και του '90, με έναν από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές τους.

Κινηματογραφικό φεστιβάλ "MOViEMENT-Διαστάσεις της Μετανάστευσης στο Σινεμά"
30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Λαϊς (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136)
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και ταινίες μυθοπλασίας από καθιερωμένους και άγνωστους σκηνοθέτες. Κάποιες από τις ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά. Το MOViEMENT παρουσιάζει διαφορετικές οπτικές, υποκειμενικές απόψεις και εμπειρίες, όπως η εργασία των οικιακών βοηθών, ο δομικός ρατσισμός, οι οικογενειακές σχέσεις, η ένταξη, ο πόλεμος, ο εκτοπισμός και η αλληλεγγύη, με στόχο να προκαλέσει τις απόψεις του θεατή αποδομώντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις και δημιουργώντας χώρο για σκέψη και αλληλεγγύη. Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ:


Παρουσίαση βιβλίου της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου»
Πρόκειται για μια σειρά συνομιλιών της συγγραφέως με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ένα εξομολογητικό «μουχαμπέτι», όπως του άρεσε να το αποκαλεί, που βάστηξε για δέκα σχεδόν χρόνια. Για το βιβλίο μιλούν οι: Γιώργος Ανδρειωμένος (καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Γιώργος Χρονάς (ποιητής-εκδότης των εκδόσεων Οδός Πανός). Συντονίζει: ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31/10 στις 20:30, στον Ιανό (Σταδίου 24)

Έκθεση "14 Ιστορίες Αντίστασης"
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη"
Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας), από 10.00 μέχρι 21.00
Οργανωμένη ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης: 30/10 στις 17.00 από τον Γιάννη Γκλαβίνα
Στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται καθημερινά οι ψηφιακές δημιουργίες σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος "Πες μας τη δική σου Ιστορία", που οργανώθηκε σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:
• "Το τραγούδι την περίοδο της Κατοχής", 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου (διάρκεια 11’)
• "Λίγα Βήματα πιο πέρα…", 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής (διάρκεια 29’)
• "Μνήμες Κατοχής από τ’ Αλώνια της Γούβας", 13ο ΓΕΛ Αθηνών (διάρκεια 16’)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v