Τα αγαπημένα μας μπαράκια δίπλα σε μετρό

Ακόμα καλύτερο από το να βγαίνεις για ποτό είναι να βγαίνεις για ποτό κάπου που δεν απέχει ούτε πέντε λεπτά από τον σταθμό του μετρό.

Το ότι μας αρέσει να βγαίνουμε και να παίρνουμε σβάρνα τα μπαρ της πόλης, αναζητώντας το επόμενο αγαπημένο μας, είναι γνωστό. Μερικές φορές, όμως, θέλεις κάτι πιο άνετο. Δεν θες αναζήτηση, θέλεις απλά να βγεις από το σπίτι σου, να μπεις στο μετρό – επειδή ποιος έχει όρεξη να ψάξει να παρκάρει; – και να αράξεις σε ένα κοντινό μπαράκι. Κοντινό δηλαδή σχεδόν δίπλα στην έξοδο του μετρό.

Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, και διαλέγουμε έξι αγαπημένα μας μπαράκια σε απόσταση αναπνοής από τις γραμμές του μετρό και του ηλεκτρικού.

Μοναστηράκι: Couleur Locale

Νορμανού 3 (εντός στοάς), τηλ: 2167004917
Το γράψαμε, το ξαναγράψαμε και επιμένει να μας μαγεύει η ταράτσα με την τέλεια θέα στην Ακρόπολη—άρα, δικαίως αποτελεί την πρώτη μας σκέψη μόλις βγούμε απ’ το μετρό στην πλατεία. Είναι ωραίο για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά από το απόγευμα και μετά, που αρχίζει να σερβίρει τα μοναδικά του κοκτέιλ, γίνεται ασυναγώνιστο. Κι αν κάποιο από τα (πολλά) κοκτέιλ του καταλόγου δεν σε εμπνεύσει και τόσο, λες στο φιλικότατο προσωπικό τι γουστάρεις να πιεις και σου έρχεται και κοκτέιλ πιο personalized. Α, και πολύ νόστιμες επιλογές σε finger food, αλλά και μερικά πολύ τίμια πιάτα, με μοναδική... γκριμάτσα ότι υπάρχει η πιθανότητα αναμονής για τραπέζι της ώρες αιχμής—αλλά έτσι είναι, το καλό πράγμα έχει απήχηση. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 8€.

Βικτώρια: Match Point

Αινιάνος 1, τηλ.: 210 8250898
Σε έναν μικρό πεζόδρομο εκεί που η Αλεξάνδρας τερματίζει στην Πατησίων, δυο βήματα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, πιάνουμε τραπεζάκι έξω (αν και το μέσα του, για τους χειμερινούς μήνες, είναι αξιολάτρευτο), δροσιζόμαστε με κοκτέιλ (από 7,5€, και το απλό ποτό στα 6€) και πιάνουμε συζητήσεις φιλοσοφικές, κινηματογραφικές—τις σηκώνει το μαγαζί, αφού μοιάζει με μπαράκι που θα έβλεπες σε ταινία. Ίσως και να ξεκινήσουμε να γράφουμε σενάριο για ταινία για να έχει σκηνή σε αυτό το μπαράκι.

Μεταξουργείο: Έλα να σου πω

Oδυσσέως 8, τηλ: 2130272785
Θα πούμε αρχικά ότι το “δίπλα στο μετρό” μας έβγαλε από την δύσκολη θέση, επειδή το να διαλέξουμε μαγαζί στο Μεταξουργείο είναι… δύσκολη δουλειά. Το Μεταξουργείο είναι ένα μωσαϊκό με τόσα πολλά και διαφορετικά. Στο θέμα μας, όμως. Ένα να σου πω γιατί αυτό το μαγαζί είναι σούπερ: Κατ’ αρχάς, είναι ανεπιτήδευτο ως εκεί που δεν πάει και δεν προσπαθεί να πουλήσει καμία εικόνα—είναι απλά ο εαυτός του, μια περίεργη, μικροσκοπική οντότητα που παίζει ό,τι να ‘ναι μουσικές (ενημερώσου για τα events του στο Facebook, στάνταρ θα βρεις κάτι που θα σε ψήσει). Έπειτα, η κάβα του είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μπύρες. Το απλό ποτό είναι στα 7€.

Πανεπιστήμιο: The Clumsies

Πραξιτέλους 30, τηλ.: 210 3232682
Θα αφήσουμε στην άκρη τα χιλιοειπωμένα περί διεθνούς αναγνώρισης και καλύτερων μπαρ στον κόσμο. Άφησέ τα αυτά, δεν μας αφορούν. Αυτό που μας αφορά στο Clumsies είναι η αισθητική του, ότι καταφέρνει να γίνει μια μικρή όαση στο κέντρο που θα σε κάνει να ξεχάσεις τα προβλήματά σου, έστω για λίγο. Ότι θα πας και θα δεις κάθε φορά διαφορετικό κόσμο, επειδή αυτό που θες από ένα μπαρ κέντρου μεγάλης πόλης είναι αυτή η ρημάδα η πολυφωνία. Να μπαίνεις και να νιώθεις άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Οπότε ναι, το Clumsies είναι ένα μπαρ που χωράει μέσα του την ουσία της Αθήνας· είσαι ένας κόκκος σε μια κλεψύδρα, και αυτός ο κόκκος θέλει να περάσει καλά. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 8€.

Χολαργός: Τζώννυ Ντέπυ

Μεσογείων 234 και Βεντούρη, τηλ.: 210 6542082
Κι εδώ θα αφήσουμε στην άκρη το τέλειο όνομα, που είναι από τις λίγες αποδείξεις που μας έχουν μείνει πως τα λογοπαίγνια μπορούν (ακόμα) να είναι διασκεδαστικά. Θα επικεντρωθούμε στην διάθεση του μαγαζιού, που είναι… σπιτίσια. Παίρνεις την παρέα σου και νιώθετε σαν να αράζετε στο σπίτι σας, ειλικρινά. Και αν βγεις στην αυλή του, που είναι και καλά κρυμμένη για να μην σας αγγίζει βαβούρα καμιά, με τα μαξιλαράκια και τις πολύχρωμες καρέκλες, θα καταλάβεις ότι κάποιες άλλες φορές, αυτό που χρειάζεσαι από ένα μαγαζί είναι να σε πάρει μια αγκαλιά και να σου πει ότι όλα θα πάνε καλά. Και μετά να σου σερβίρει οινόμελο, που παίρνει κάτω όλα τα φαρμάκια. Οκέι, ίσως να μην είναι ακόμα καιρός για οινόμελο, θα πιούμε κοκτέιλ. Τα οποία κυμαίνονται στα 8€.

Δάφνη: Spoiled

Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, τηλ.: 210 9757386
Εδώ, όμως, θα επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο μας, επειδή είναι σημαντικό: Το Spoiled φτιάχνει ίσως τα καλύτερα κοκτέιλ εκτός κέντρου. Αν έχεις άλλη πρόταση για αυτή την βαριά δήλωση που κάναμε, την δεχόμαστε, και επίσης θέλουμε να την ακούσουμε (προφανώς), αλλά μέχρι τότε θα επιμείνουμε. Και θα πιάσουμε θέση στα τραπεζάκια που απλώνει στην στοά – χειμώνα-καλοκαίρι – και θα αφήσουμε τον χρόνο να κάνει αυτό που κάνει όταν παίζει πολύ (και καλό) αλκοόλ: να κυλά απολαυστικά αργά. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 8€.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v