7 υπέροχες βόλτες στη γιορτινή Αθήνα

Τώρα που έχεις χρόνο, τώρα που η Αθήνα είναι (αμφιλεγόμενα) στολισμένη, τώρα που είναι Χριστούγεννα και δεν κάνει κρύο, τώρα είναι καιρός για βόλτες.
7 υπέροχες βόλτες στη γιορτινή Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Η πόλη στολίστηκε, η κίνηση πλημμύρισε τους δρόμους της, οι αργίες που περίμενες σχεδόν έφτασαν, πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία να κάθεσαι να βγάζεις χολή στο πληκτρολόγιό σου για τους στολισμούς που δεν σου αρέσουν. Θα είναι πολύ πιο ωραία να γκρινιάζεις περπατώντας. Ναι, εντάξει, πλάκα κάνουμε: Θα είναι πολύ πιο ωραία να βολτάρεις στη χριστουγεννιάτικη πόλη, έστω και αν γκρινιάζεις λίγο. Αυτό θέλαμε να πούμε.

1. Στη Βασιλίσσης Σοφίας: Η απόλυτη πρωταγωνίστρια των φετινών Χριστουγέννων για όλους τους λάθος λόγους, αξίζει την κορυφή της λίστας μας. Ξεκίνα από το Μέγαρο, με το χιλιοφωτογραφημένο του ΑΘΗΝΑ, και κατηφόρισε προς το Σύνταγμα να δεις μήπως αλλάξεις γνώμη τώρα που το βαρετό άσπρο-μπλε απέκτησε κι άλλες αποχρώσεις. Πέρα από την πλάκα, η Βασιλίσσης Σοφίας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους της Αθήνας, με μερικά από τα εντυπωσιακότερα νεοκλασικά στις όχθες της. Και την περπατάμε σπάνια, οπότε αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία.

2. Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Δεν μας ενώνει μόνο η γκρίνια φέτος τα Χριστούγεννα. Τα γιγάντια αστεράκια του ούτως ή άλλως ομορφότερου πεζόδρομου της Αθήνας όλοι συμφωνούν πως είναι υπέροχα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δύο installation του, με τα δεντράκια και το Tetris που κάνουν τη διαδρομή προς το Ηρώδειο ακόμα πιο ενδιαφέρουσα –σχεδόν ιεροσυλία αυτό που λέμε.

3. Στον λόφο του Φιλοπάππου: Εντός και εκτός χριστουγεννιάτικου κλίματος, ο λόφος του Φιλοπάππου είναι κάθε εποχή η αγαπημένη μας αθηναϊκή βόλτα. Το υπέροχο πλακόστρωτο του Πικιώνη ανηφορίζει προς την ησυχία του Λουμπαρδιάρη, και από εκεί στην Πνύκα, το Αστεροσκοπείο και τη μαγική τους θέα στην πόλη, έτη φωτός μακριά από το εορταστικό κομφούζιο από κάτω.
Διαβάστε περισσότερα - Τα μυστικά που κρύβει ο λόφος του Φιλοπάππου

4. Στην Πλάκα: Ναι, το ξέρουμε, είμαστε προβλέψιμοι, αλλά σοβαρά τώρα φαντάζεσαι λίστα με βόλτες στην πόλη χωρίς την Πλάκα; Ξεκίνα από το Μοναστηράκι να ανηφορίσεις προς τους Αέρηδες, για να τρυπώσεις από εκεί σε σοκάκια όπως η Κυρρήστου, η Φλέσσα και η Επιχάρμου, και να διαπιστώσεις (για χιλιοστή φορά) πως αυτή εδώ η γειτονιά είναι ανεξάντλητη, και πως όσες φορές και αν την περπατήσεις, πάντα μα πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψεις.
Διαβάστε περισσότερα - Στην Πλάκα για περπάτημα…

5. Στην (κάτω) Ερμού: Κατ’ αρχάς, για το, εχμ, θερινό σινεμά στη χειμωνιάτικη εκδοχή του τα ‘χεις μάθει, υποθέτουμε: 27 με 29 Δεκεμβρίου, η γωνία Ερμού και Ασωμάτων θα ‘χει κουβερτούλες, θα έχει σόμπες, θα έχει και γιγάντια οθόνη που θα παίζει τον Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη του Τιμ Μπάρτον την πρώτη μέρα, τον Ψαλιδοχέρη τη δεύτερη και τον Ρότζερ Ράμπιτ την τελευταία. Πριν ή μετά τις ταινίες, ο «κάτω» πεζόδρομος της Ερμού, αυτός που κατηφορίζει από το Θησείο προς το Γκάζι περνώντας πλάι στον Αρχαίο Κεραμεικό (μέσα στον οποίο κυλά ακόμα ένα από τα τρία ποτάμια της Αθήνας, ο Ηριδανός) είναι μια από τις ωραιότερες βόλτες στην πόλη.

6. Στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο: Μην ακούς τους ιντερνετικούς μύθους περί εγκατάλειψης, ολοζώντανος, καταπράσινος και πάντα γεμάτος κόσμο είναι ο Εθνικός Κήπος –ο στολισμός του είναι απλώς το χριστουγεννιάτικο κερασάκι στην τούρτα. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να το διαπιστώσεις ιδίοις όμασι είναι να βγεις από το μετρό στο Σύνταγμα στην έξοδο που γράφει «Εθνικός Κήπος», να βολτάρεις στα χωμάτινα δρομάκια του πριν καταλήξεις στο Ζάππειο και από εκεί προαιρετικά συνεχίσεις…

7. …Στο Μετς: Πού θα κλείναμε καλύτερα τις εορταστικές μας βόλτες, αν όχι σε αυτή την κουκλίστικη off γειτονιά που είναι γεμάτη χρωματιστά νεοκλασικά, μικρά πεζοδρομάκια και πέτρινα σκαλιά που αγναντεύουν την Ακρόπολη από ασυνήθιστες γωνίες; Η Νικηφόρου Θεοτόκη, η Χαρβούρη και η Ευγενίου Βουλγάρεως είναι οι sos δρόμοι για να ξεκινήσεις, ενώ οι ανηφοριές θα σε φέρουν κάποια στιγμή στο καταπράσινο παρκάκι του Λογγίνου, στην κορυφή του λόφου που «σκεπάζει» την γειτονιά του Μετς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v