Πάμε για καφέ Μοναστηράκι;

Κατεβαίνουμε στο κέντρο για καφέ – με θέα Ακρόπολη ή χωρίς – και διαλέγουμε ένα από τα παρακάτω στέκια.
Πάμε για καφέ Μοναστηράκι;

Ο καφές στο κέντρο είναι ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον καφέ. Καλά, εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει ότι γενικά η κατανάλωση καφέ δεν έχει να κάνει μόνο με τον καφέ—πόση επίδραση να έχει, άλλωστε, τόσα χρόνια μετά η καφεΐνη πάνω σου; Όχι, έχει να κάνει με το πώς νιώθεις, πώς θες να νιώσεις, αλλά και πού είσαι. Και αν είσαι στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι τα παρακάτω στέκια που θα σου προτείνουμε, μπαίνει ακόμα ένας παράγοντας μέσα: αυτές οι μικρές ανθρωπολογικές μελέτες που μπορείς να στήσεις σε κάθε γωνιά του κέντρου. Φύγαμε Μοναστηράκι για καφέ και ανθρωπολογία της πόλης, λοιπόν.

Για νέες και ψαγμένες φυλές, στο taf

Νορμανού 5, τηλ: 21 0323 8757
Μπαίνει πρώτο, επειδή στο taf θα δεις και τέχνη μαζί με τον καφέ σου, και η τέχνη έχει πάντα προτεραιότητα. Ειδικά αν την βλέπεις στον πολύ ωραίο χώρο του taf – από τα πιο δημοφιλή μέρη στο κέντρο – που μαζεύει πολύ και ενδιαφέροντα κόσμο. Πιάνουμε τραπεζάκι στην ωραία αυλή του, μπαίνουμε πού και πού και μέσα να τσεκάρουμε λίγη τέχνη, και με μια πρόχειρη ματιά γύρω, η ανθρωπολογική μελέτη καταλήγει ότι, ναι, το taf το αγαπούν πολύ οι καλλιτεχνικοί τύποι.

Για κάθε είδους βιβλιοφάγο, στο Poems n' Crimes Art Bar

Αγίας Ειρήνης 17, τηλ. 21 0322 8839
Μερικές φορές, θες να κάτσεις ήσυχος και να διαβάσεις το βιβλίο σου. Ή να κάνεις ότι διαβάζεις το βιβλίο σου, αλλά στην πραγματικότητα να βλέπεις τι διαβάζουν οι άλλοι για να παίρνεις ιδέες. (Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις το λάπτοπ σου και να γράψεις το δικό σου βιβλίο, όπως κάθε μιλένιαλ συγγραφέας που σέβεται τον εαυτό του.) Στο Poems n’ Crimes θα το κάνεις αυτό, και ο χώρος θα σε στηρίξει, μιας και πρόκειται για το πιο βιβλιόφιλο καφέ του κέντρου. Λογικό, αφού στεγάζεται στον κάτω όροφο των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Και, όσο το σηκώνει ο καιρός, βγες στο μπαλκονάκι. Θα κάνει την βιβλιο/ανθρωπολογική σου έρευνα πιο διασκεδαστική.

Για κόσμο που μιλάει πολύ, στο Couleur Locale

Νορμανού 3, τηλ.: 216 7004917
Μιλάει πολύ, μιλάει για τα πάντα και γεμίζει ασφυκτικά αυτή την ταράτσα (που ποτέ δεν θα βαρεθούμε να πηγαίνουμε—άσε που πάντα, με κάποιον μαγικό τρόπο, βρίσκουμε τραπέζι). Εδώ μαζί με το καφεδάκι σερβίρεσαι μια γερή δόση Αθήνας, 50% λόγω της Ακρόπολης ως backdrop, 50% επειδή τα πάντα, από το στήσιμο του χώρου, μέχρι τις κουβέντες που θα πιάσεις από τα διπλανά τραπέζια είναι τόσο, μα τόσο Αθήνα. Η ανθρωπολογική μας μελέτη δείχνει ότι αυτό το μαγαζί… δεν μπορεί να μπει εύκολα σε κάποια κατηγορία. Είναι η ευλογία (και η κατάρα) του να είσαι τόσο κοσμαγάπητος.

Για λάτρεις του brunch, στο Estrella

Ρόμβης 24α, τηλ: 21 0321 8000
All-day breakfast menu. Τέσσερις λέξεις, όλη η ουσία. Επειδή, ναι, πάντα χρειάζεσαι ένα μαγαζί που να σερβίρει πρωινό όλη τη μέρα. Συνεπώς, εδώ μαζί με τον καφέ παίζει και πολύ φαγητό, και ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό. Άρα η ανθρωπολογική μελέτη αναβάλλεται, επειδή είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στα pancakes μας αυτή τη στιγμή. Νομ.

Για πιο φοιτητικές καταστάσεις, στο Λουκούμι

Πλατεία Αβησσυνίας 10, τηλ: 21 0323 4814
Εδώ ο καφές επιστρέφει πάλι στο κόνσεπτ της τελετουργίας που λέγαμε πιο πάνω. Κυρίως επειδή το Λουκούμι το επισκέπτονται κατά βάση νεαρές και φοιτητικές παρέες που, αν μη τι άλλο, ξέρουν να απολαμβάνουν τον καφέ τους όπως πρέπει. Η ταράτσα του είναι, επίσης, χάρμα οφθαλμών και μας προκαλεί να κάτσουμε όσο έχει ακόμα λίγη ζέστη. Το έμπειρο μάτι μας, επειδή η έρευνα ακόμα τρέχει, εντοπίζει πηγαδάκια που κάτι λένε, δεν ακούς, αλλά θες να μπεις κι εσύ στην παρέα τους. Επειδή το Λουκούμι μαζεύει πολύ ωραίο κόσμο.

Για μούλτι κούλτι φάση Athenstyle Roof Top Bar

Αγίας Θέκλας 10, τηλ: 210 322 50 10
Καφές στο roof bar ενός χόστελ; Προφανώς. Εδώ η ανθρωπολογική έρευνα χτυπάει κόκκινο, μιας και ποτέ δεν ξέρεις τι κόσμο θα πετύχεις. Τουρίστες που πίνουν τον πρωινό τους καφέ πριν τις εξορμήσεις; Κόσμο που ψάχνει και ανακαλύπτει το κέντρο και όλα τα στενά του; Και από πού έρχονται όλοι αυτοί; Τόσες πολλές ερωτήσεις, άλλες τόσες ευκαιρίες να πιάσεις κουβέντα πάνω στον καφέ—όπως, άλλωστε, οφείλεις να κάνεις κάθε φορά που βρίσκεσαι σε χόστελ. Επειδή όλοι είμαστε ένα, τελικά. Α, κοντέψαμε να το ξεχάσουμε: Θα τα λέτε και με θέα Παρθενώνα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v