Ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στου Ψυρρή

Βόλτες, γεύσεις, ποτάκια και χορός στους δρόμους και τα στενά μιας πάντα ζωντανής γειτονιάς.
Ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στου Ψυρρή

του Νικόλα Γεωργιακώδη

 

Του Ψυρρή το αγαπάς γιατί σου προσφέρει σε μερικά μόνο χιλιόμετρα πληθώρα επιλογών για κάθε στιγμή της ημέρας.

Το αγαπάς γιατί είναι κέντρο Αθήνας αλλά και απόκεντρο ταυτόχρονα, έχοντας φτιάξει τη δική του «περιοχή», έχοντας διαμορφώσει την δική του ταυτότητα.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν στην γειτονιά που πάλαι ποτέ κυριαρχούσαν οι Κουτσαβάκηδες;

Να αγοράσεις ψαγμένους δίσκους

 



Ο Imantas στη Σαρρή 46 (μπορεί να τον θυμάστε από την Ομόνοια) αγαπά το βινύλιο, χωρίς να αμελεί τα CD και πουλά δεκάδες νέες και παλιές κυκλοφορίες από είδη όπως η ροκ, η τζαζ, η ραπ, η ηλεκτρονική η ρέγκε και η σκα., ενώ το Δισκάδικο στην Αγίας Ελεούσης αγοράζει τους παλιούς σου δίσκους και πουλά συλλεκτικά κομμάτια σε μεγάλη ποικιλία. Στο πιο «φρέσκο» Syd οι ιδιοκτήτες δίνουν έμφαση σε νέες ελληνικές κυκλοφορίες, επανακυκλοφορίες αλλά και merchandise.

Να γνωρίσεις την street art

 



Η street art είναι πανταχού παρουσα στους δρόμους και τα στενάκια της γειτονιάς, αλλά σε χώρους τέχνης, όπως η Alibi Gallery Sarri 12 στην οποία διοργανώνονται συχνά ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις με επίκεντρο την τέχνη «του δρόμου». Περπατώντας στα δρομάκια γύρω της, θα δεις καλά διατηρημένα έργα των Cacao Rocks, b., Paparazzi, Taxis και πολλών ακόμα artists.

Να αγοράσεις sk8 και ποδήλατα

 



Η μπουτίκ VCA (Vicious Cycles Athens) στη Μελανθίου αποτελεί παράδεισο για τους φαν του ποδηλάτου με πληθώρα μοντέλων για κάθε είδος διαδρομών (από βόλτες στην πόλη μέχρι σκληροτράχηλες διαδρομές σε βουνά), αξεσουάρ, βαφές αλλά και επιλογή για να φτιάξετε το δικό σας custom made μοντέλο κατά παραγγελία. Στο Color Skates θα βρεις επίσης τα πάντα, αλλά για την sk8 κουλτούρα – από ρούχα και παπούτσια, μέχρι σανίδες και αξεσουάρ.

Να δεις (καλό) θέατρο

 



Είτε σου αρέσουν οι εμπορικές παραγωγές είτε οι εναλλακτικές παραστάσεις από μικρές ομάδες και καταξιωμένους ηθοποιούς, στου Ψυρρή θα βρεις τρία θέατρα για κάθε γούστο: το Ήβη και το Aποθήκη στη Σαρρή και το Θησείον, στην Τουρναβίτου.

Να ακούσεις ωραίες μουσικές και να πιεις ωραία ποτάκια

 



Το Barret και το Τρανζίστορ στην Πρωτογένους εγγυώνται ατελείωτες βραδιές με χορό για κάθε είδος μουσικού γούστου, ενώ το Juan Rodriguez φημίζεται για τα προσεγμένα κοκτέιλ του και την αποικιοκρατικής εποχής ατμόσφαιρά του. Το Death Disco παραμένει εδώ και χρόνια ο Ναός για όσους έλκονται από τις dark μελωδίες με πληθώρα live events από διεθνούς φήμης μπάντες, αλλά και αγαπημένα parties/DJsets, ενώ το TeddyBoy είναι το απόλυτο άφτερ για τους λάτρεις της darkwave, synthpop, punk σκηνής.

Να αράξεις σε μια πανέμορφη αυλή

 



Όσο ακόμα προλαβαίνεις, η αυλή του άρτι αφιχθέντος Λοκάλι είναι κουκλίστικη και γεμάτη πράσινο, βρίσκεται στον χώρο του Σινέ Ψυρρή και σερβίρει από το πρωί specialty καφέδες μέχρι κοκτέιλ με βάση ελληνικά αποστάγματα και ωραίες ελληνικές μπύρες. Το μενού περιλαμβάνει ενδιαφέροντα ελληνικά μεζεδάκια, «πειραγμένα» σε μοντέρνους συνδυασμούς.

Να φας τέλειο street food

 



Η αυθεντική μπουγάτσα Θεσσαλονίκης στην κεντρική πλατεία, ο «Γιατρός» λίγο πιο κάτω με τα γιγαντιαία σάντουιτς τύπου «βρώμικο» και η πιτσαρία-club Crust με τις ατομικές μερίδες χειροποίητης πίτσας συμπληρώνουν υποδειγματικά τον street food χάρτη της περιοχής.

Και φτηνά θαλασσινά

 



Στο πιο μποέμ στενάκι του Ψυρρή, στον πεζόδρομο της Αυλητών με την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στους τοίχους, ο Ατλαντικός στρώνει ελάχιστα τραπεζάκια και τα γεμίζει με σαρδέλες ψητές, μύδια σκορδαλιά, ρεβιθάδα με ρέγκα και σπιτικό fish and chips με μπακαλιάρο. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Να γλυκαθείς

 



Στα Σερμπέτια στου Ψυρρή τα χειροποίητα εκμέκ, τα καζάν ντιπί, οι σοκολατόπιτες, τα λουκουμάκια, οι μπισκοτόπιτες, το ραβανί και τα κιουνεφέ δίνουν και παίρνουν και συνοδεύονται από γενναίες δόσεις παγωτού καϊμάκι, ενώ στο Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ ζουμερές σοκολατόπιτες, κορμοί, προφιτερόλ, ανατολίτικα καζάν ντιπί και κιονεφέ, μαστιχωτές κρέμες, old fashioned πάστες καλυμμένες με παγωτό και πάσης φύσεως σερμπέτια γεμίζουν με αρώματα την πλατεία Ηρώων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v