Τα μπαρ που καπνίζεις χωρίς να κρυώνεις

Καπνιστές της Αθήνας, μην ψάχνετε άλλο. Βρήκαμε τα μπαράκια τα σωστά, με τα αίθρια και τις σόμπες τους, μακριά από το μακρύ χέρι του αντικαπνιστικού νόμου.
Τα μπαρ που καπνίζεις χωρίς να κρυώνεις

της Ηρώς Κουνάδη

Ο αντικαπνιστικός νόμος και οι καυγάδες που έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες στα social media είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που λίγο να βγεις από το «στρατόπεδό» σου και να τις κοιτάξεις από απόσταση, συνειδητοποιείς πως όλοι δίκιο έχουν. Και οι μη καπνιστές που λένε «τόσα χρόνια έτρωγα τα ντουμάνια σας, σειρά σας να υποφέρετε» και οι καπνιστές που μουτρώνουν πως «αν είναι να με πετάς στο πεζοδρόμιο κάθομαι και σπίτι μου να πιω ένα ποτό σαν άνθρωπος» και οι μαγαζάτορες που έχουν βρεθεί καταμεσής των πυρών και φωνάζουν «παιδιά όμως θα κλείσουμε, αυτοί που δεν καπνίζουν δεν πίνουν κιόλας».

Πολύ θέλουμε να πάρουμε θέση, αλλά θα αντισταθούμε στον πειρασμό και θα σου πούμε βάστα γερά, τέσσερις μήνες το πολύ είναι, μετά θα καθόμαστε όλοι έξω και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Μέχρι τότε, να πού θα πιείς μερικά ποτά σαν άνθρωπος, χωρίς να βγαίνεις στο κρύο για να καπνίσεις.

Στην (ανοιχτή και διαμπερή) στοά της Λέκκα, δυο βήματα από το Σύνταγμα, όπου απλώνουν τα τραπεζάκια και τον κόσμο τους τρία από τα πιο αγαπημένα μας μπαράκια στο κέντρο: το Rabbithole (Λέκκα 12, Σύνταγμα), το Peek a Bloom (Λέκκα 14) και το μικρούλι, γλυκύτατο Huge (Λέκκα 10) που πρόλαβε και εξοπλίστηκε και με σόμπες. Σούπερ μουσικές που ακούγονται χαμηλά, ό,τι πρέπει για να πιάνεις εύκολα κουβέντα με τον διπλανό σου, και ποτά από 6€. Τι άλλο να ζητήσεις;



Στο Booze (Κολοκοτρώνη 57) ο ιδιοκτήτης του οποίου Νίκος Λούβρος ίδρυσε το 2009, με αφορμή τον τότε αντικαπνιστικό νόμο, τις Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. για συντομία). Το Booze πρόσθεσε από τότε στην πλουραλιστική του ταυτότητα (μπαρ, café, θέατρο, γκαλερί, χώρος τέχνης και συνεργασίας) άλλη μία ιδιότητα: γραφεία κόμματος. Υποθέτουμε πως ξέρεις ότι το βρίσκεις ανοιχτό όλη μέρα, ότι παίζει μουσικάρες και ότι το ποτό κάνει 6€. Αν όχι, καλωσήρθες στην Αθήνα.



Στο Bootleg (Φανερωμένης 8, Χολαργός) το αίθριο του οποίου είναι και μονίμως γεμάτο κόσμο και καλά προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα χάρη στην αρχιτεκτονική του πρωτοτυπία, και εξοπλισμένο πλέον με μεγάλες σόμπες εξωτερικού χώρου που καίνε νυχθημερόν. Ωραίες μουσικές, μόνιμη ατμόσφαιρα πάρτι και κοκτέιλ από 7€.

Στο Bartesera (Κολοκοτρώνη 25) που έχει κλειστούς χώρους δεξιά κι αριστερά, κι ένα αίθριο στη μέση της στοάς που το φιλοξενεί (παρατηρείς ένα μοτίβο στις στοές ή όχι ακόμα; Κλείνουμε μάτι) όπου μπορείς μια χαρά να καπνίζεις χωρίς να κρυώνεις. Το βρίσκεις κι αυτό ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι, έχει και δική του γκαλερί που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις τέχνης. Το απλό ποτό στα 7€.



Στην υπέροχη, μεγάλη αυλή του Saorsa (Γιατράκου 2, Μεταξουργείο) που αν μας διαβάζεις συχνά θα ξέρεις πως την αγαπάμε για τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της, τη γυμνή πέτρα στους τοίχους της και τα ιστορικά κτίρια (ένα σπίτι του 1852 και ένα κτίσμα του Μεσοπολέμου) που την αγκαλιάζουν. Εξοπλισμένη και φέτος όπως και πέρυσι με σόμπες και κουβερτούλες, για να μην περιμένουμε να ξανακαλοκαιριάσει για να την τιμήσουμε, σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, ποτά στα 7€ και κοκτέιλ από 8,50€ αργότερα.

 



Στο Chelsea (Αρχιμήδους και Πρόκλου, Παγκράτι) που αίθριο και στοά και άλλα τέτοια όμορφα δεν έχει, αλλά μη λες ψέματα, τόσα χρόνια έξω καθόσουν, παρέα με τη μισή Αθήνα που δεν χώραγε μέσα. Κρύωνες; Δεν κρύωνες. Δεν γίνεται να κρυώνεις όταν στέκεσαι ανάμεσα σε 100 ανθρώπους. Ποτό στα 6€ και people watching μέχρι να σβήσει ο ήλιος μαζί με το τελευταίο σου τσιγάρο.

Στην Θησέως, το κάθετο στην Κολοκοτρώνη πεζοδρομάκι του κέντρου, στο οποίο απλώνουν τα τραπεζάκια και τα σταντ τους τα Drunk Sinatra, Rehab, Homy και Ippo, τα οποία μαζεύουν τόσο πολύ κόσμο που και σόμπες να μην έπαιζαν, πάλι δεν θα κρύωνες. Παίζουν όμως και σόμπες. Και ποτά στα 6€-6,50€, αναλόγως πού θα διαλέξεις να καθίσεις.

Στην πανέμορφη, χρωματιστή αυλή του Najbarajo (Ανδρέα Παπανδρέου 38, Χαλάνδρι) στο τέρμα της (μάντεψε) στοάς Παντίρη. Προστατευμένη από τοίχους σε δύο μεριές και εξοπλισμένη με σόμπες, είναι μια από τις ομορφότερες –και πιο ζεστές− αυλές του Χαλανδρίου. Εδώ θα πιάσεις θέση από νωρίς για καφεδάκι, και αργότερα για σούπερ κοκτέιλ (από 7€) σαν το Najbarajo Punch με blend ρουμιού, lime, ginger, μέλι, κανέλα και passion fruit. Ναϊμπαράχο διαβάζεται, αν αναρωτιέσαι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v