Οι ταβέρνες που πρέπει να ανακαλύψεις

Παραδοσιακές συνταγές, πιάτα ημέρας, μοντέρνες πινελιές και άφθονες τηγανιτές πατάτες. Ταβέρνες παραδοσιακές και μοντέρνες που πρέπει να ανακαλύψετε.
Οι ταβέρνες που πρέπει να ανακαλύψεις
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Πιπεριά
Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό, τηλ: 2106729114

Το όνομά της παραπέμπει στη στεριά, όμως αυτή η νέο-ταβέρνα στο Ψυχικό εκφράζει ξεκάθαρα την αγάπη της για τη θάλασσα. Η Πιπεριά σε έναν χώρο λιτά διακοσμημένο, άνετο και φωτεινό σερβίρει νοστιμότατους ψαρομεζέδες, αλλά και δημιουργικά πιάτα με επιρροές από Μεσόγειο μέχρι… άπω Ανατολή. Η σαλάτα τάι για παράδειγμα με μάνγκο και κινέζικο λάχανο, μέντα και μοσχολέμονο ξενίζει ευχάριστα τον ουρανίσκο, ενώ η πικάντικη τσιροσαλάτα με αγγουράκι και λιαστές ντομάτες και τα φρέσκα αχνιστά μύδια με λευκό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό αποτελούν must ως ορεκτικά. Στα κυρίως, δοκιμάζουμε λαβράκι στη σχάρα με ψητά κολοκυθάκια, ψαρονέφρι με σάλτσα μουστάρδας με θυμάρι και προβολόνε, και μυρωδάτα λιγκουίνι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και στακοβούτυρο. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Φαγοπότι
Ωκεανίδων 23, Αγ. Σώστης, τηλ: 210 9313777, 210 9322909

Φωτό: Tripadvisor
Από το μοντέρνο στο… κλασικό, σε αυτήν την οικογενειακή ταβέρνα στον Νέο Κόσμο ή οποία ποντάρει στο ζεστό της περιβάλλον, την οικεία ατμόσφαιρα και τις σπιτικές γεύσεις βγαίνοντας κερδισμένη. Το μενού περιλαμβάνει όσα περιμένουμε από μια παραδοσιακή ταβέρνα. Εδώ δοκιμάζουμε σιφνέικη στάμνα, αρνάκι στη λαδόκολλα, λαχταριστό σπετσοφάι, χοιρινές μπριζόλες μαλακές και καλοψημένες, σουβλάκι κοτόπουλο με ριζότο, μοσχάρι με μανιτάρια, αρνάκι γιουβέτσι με πατάτες τηγανιτές και πιάτα ημέρας που εστιάζουν στα μαγειρευτά. Το σέρβις είναι φιλικό, το κέρασμα γιαούρτι με γλυκό κεράσι και ο λογαριασμός έρχεται στα 15€/ άτομο με ωραίο κρασί δικό τους σε ικανοποιητική ποικιλία.

Βαρέλια
Χίου 7 & Φαβιέρου, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5221796

Λειτουργούν από την δεκαετία του ’30, με την Τρίτη γενιά να έχει αναλάβει τα ηνία. Τα Βαρέλια είναι μια κλασική παλιά ταβέρνα, με άνετη σάλα και μπόλικα βαρέλια να φτιάχνουν μια… οροφή κάτω από την οποία στρώνονται τραπέζια με καρό τραπεζομάντιλα. Το περιβάλλον άνετο, το μενού περιορισμένο, αλλά «δυνατό». Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ωραιότατο κοντοσούβλι, μοσχαρίσια μπριζόλα με πατάτες, ζουμερό μπιφτέκι και κεμπάπ, λαχανοσαλάτα και χειροποίητο τζατζίκι. Αν είστε μεγάλη παρέα, συνίσταται η ποικιλία κρεατικών για να δοκιμάσετε «λίγο απ’ όλα» με λουκάνικο, σουβλάκι χοιρινό, μπριζόλα, κεμπάπ και σουβλάκι κοτόπουλο. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ κατ’ άτομο.

Βυρίνης
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ: 2107012153

Φωτό: Tripadvisor
Στην πανέμορφη γειτονιά του Μετς, πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο μια ιστορική κλασική ταβέρνα συνεχίζει ακάθεκτη την νόστιμη πορεία της στον χρόνο. Ο Βυρίνης ανακαινίστηκε, πέρασε στην τρίτη γενιά, όμως κρατά ατόφιο τον χαρακτήρα που τον έχει κάνει στέκι για καλό φαγητό. Ο χώρος μεγάλος και άνετος, με έντονο το στοιχείο του λευκού, θυμίζει σπίτι του χωριού και προδιαθέτει ευχάριστα. Το μενού συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο και είναι απολαυστικό: χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες, πράσινη σαλάτα, βλίτα, πιπεριές γεμιστές με τυρί, κεφτεδάκια της γιαγιάς τραγανά με φρέσκες πατάτες, ντολμάδες αυγολέμονο, χειροποίητη τυροκαυτερή όσο πρέπει πικάντικη, ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού και το πιάτο –χιτ του μαγαζιού τσιγαριστό χοιρινό αποτελούν must επιλογές για την παραγγελία σας. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περίπου 16 € το άτομο, με κρασί χύμα.

Μανάρας
Στο σταθμό του τρένου, Αφίδνες, τηλ: 22950 22213

Οι Αφίδνες αξίζουν την εκδρομή για δύο λόγους: αφ’ ενός το όμορφο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του σταθμού, αφ’ ετέρου η εξοχική ταβέρνα του Μανάρα με τα λουκούλεια γεύματα. Ο χώρος τεράστιος με δύο τζάκια, χωρίζεται σε άκαπνο και καπνιζόντων και είναι καθαρός και περιποιημένος. Στα του μενού, το τηγανόψωμο έρχεται ζεστό ζεστό και λαχταριστό, ανοίγοντας τον δρόμο για άγρια χόρτα, χωριάτικη, πατάτες τηγανιτές, κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα, μοσχαρίσια μπιφτέκια, σαγανάκι, σπαλομπριζόλα και ψαρονέφρι με πατάτες. Η τεράστια αυλή του τα καλοκαίρια είναι ότι πρέπει για παιδάκια – και παϊδάκια. Ο λογαριασμός έρχεται στα λογικά 15€/ άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v