Τα καλύτερα μεζεδάκια στα Βόρεια Προάστια

Τραπεζάκια έξω σε όμορφες αυλές, «τίμιες» τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα σε αγαπημένες βόρειες διευθύνσεις για μεζέ.
Τα καλύτερα μεζεδάκια στα Βόρεια Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η Αθήνα και ο Πειραιάς να διεκδικούν την μερίδα (ή το ορεκτικό) του λέοντος στον τομέα της μεζεδοκατανάλωσης, όμως τα Βόρεια Προάστια απαντούν με εξίσου δυνατές και τίμιες επιλογές που δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε ποιότητα.

Γεύσεις από στεριά και θάλασσα παντρεύονται ιδανικά με ουζάκι ή παγωμένη μπύρα σε αγαπημένες «βόρειες» μεζεδοδιευθύνσεις.

Γαρδένια
Βασιλίσσης Σοφίας 75, Μαρούσι, τηλ:  210 8067371

Αυτή η οικογενειακή ταβέρνα στο Μαρούσι έχει θρέψει γενιές και γενιές από Μαρουσιωτάκια – και όχι μόνο – όντας ένα από τα πιο παλιά καφενεία- ουζερί της περιοχής. Στα τραπεζάκια που βγάζει στην πλατεία, με τα ψάθινα καθίσματα, η Γαρδένια σερβίρει φρεσκοκομμένες πατάτες, φάβα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και κάππαρη, γαύρο μαρινάτο με σκορδάκι και μαϊντανό, τηγανιτά κολοκυθάκια σε μεγάλες ροδέλες χορταστικές, γαριδούλα τηγανιτή, άπαιχτη γαριδομακαρονάδα και εξαιρετική ποικιλία κρεατικών, για όσους θέλουν να απαρνηθούν τη θάλασσα. Για ένα πλήρες μεζεδο-γεύμα με παγωμένη μπύρα, δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 15€.

Πιάτσα Μεζεδάκι
Ελ. Βενιζέλου 1 και Πάρσης, Ν. Ιωνία, τηλ:  210 2719129

Παρεϊστικος και φωτεινός χώρος στη Νέα Ιωνία, το «Πιάτσα» βγάζει και κάποια τραπεζάκια έξω τα οποία συνήθως γίνονται ανάρπαστα, όπως επίσης και μεζέδες προσεγμένους σε τίμιες μερίδες. Το μενού διαθέτει τα «κλασσικά» μεζεδάκια αλλά και πιο ψαγμένες δημιουργίες, όπως τηγανιτές πατάτες με τη φλούδα, ψιλοκομμένες συνοδεία κρέμας φέτας, σαγανάκι τυρί πάνω σε φύλλο καταΐφι, χοιρινή τηγανιά με τυρί φιλαδέλφεια, σουφλέ μανιταριών με ψητό μανούρι, τηγανιτά ρολλάκια με γέμιση κοτόπουλου και χειροποίητα τσιπς πατάτας και εξαιρετικά σκιουφιχτά με απάκι και παρμεζάνα σε λευκή σάλτσα. Συνοδεία σπιτικού ρακόμελου ή χυμα ημίγλυκου κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ.: 210 8077535

Ένα τίμιο ταβερνάκι, με μικρό και λιτό διακοσμητικά χώρο, που όμως σερβίρει λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές και δεν μας αφήνει περιθώριο να αφήσουμε ούτε.. ψαροκόκκαλο στο πιάτο μας. Στις δικές μας αγαπημένες επιλογές συγκαταλέγονται τα τηγανιτά καλαμαράκια, η ψητή σαρδέλα, η ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου με πρασινάδα και ντοματούλα, τα αχνιστά μύδια, οι γαρίδες σαγανάκι, η καραβιδόψυχα και το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της. Οι τιμές ασυναγώνιστες για το μενού και τις γεύσεις του, στα 20€ το άτομο, το πολύ, με ουζάκι.

Αποστακτήριον
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6207126

Ενα μεζεδοτσιπουράδικο με τα όλα του και must προορισμός για τους απανταχού καλοφαγάδες στην όμορφη πλατεία της Νέας Ερυθραίας. Γήινα χρώματα στο εσωτερικό του με χωμάτινους πλίνθους του ’40 και ζεστή ατμόσφαιρα δένουν όπως πρέπει με τους εξαιρετικούς μεζέδες του. Λαχταριστά ντολμαδάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κοκκινιστές σαρδέλες, παστουρμαδοπιτάκια, θράψαλο τηγανιτό, με σάλτσα μουστάρδας και φρέσκο κρεμμυδάκι., κεμπαπ μυρωδάτο, και φοβερά πανσετάκια με μέλι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο Αποστακτήριο και συνιστούμε ανεπιφύλακτα. O λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο με μπύρα.

Το Αλλόκοτο Τσιπουράδικο
Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ: 6944342711

Καλή… βόρεια βολιώτικη γωνιά για να ξεφύγουμε ελαφρώς από την μονοτονία του ούζου και να δοκιμάσουμε τσίπουρο κατά τις θεσσαλικές συνήθειες: Παραγγέλνουμε τα τσιπουράκια μας και σε κάθε «γύρα» εναλλάσσονται οι μεζέδες, τους οποίους δεν διαλέγουμε, αλλά διαλέγει για εμάς το κατάστημα. Μπακαλιάρος, σαρδέλες, σκουμπρί, και ό,τι καλό (και πάντα θαλασσινό) προμηθεύεται την εκάστοτε μέρα η κουζίνα. Το τσίπουρο είναι χύμα, με γλυκάνισο ή χωρίς, και οι μεζέδες καταφθάνουν σε μικρά πιατάκια, κάθε φορά που ζητάμε… refill ποτηριού με την μόστρα. Για τρία ποτηράκια τσίπουρο με τους ανάλογους μεζέδες, υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ.: 2130258011

Ταράτσα σε δύο επίπεδα, τραπεζάκια έξω, μια μικρή βεραντούλα, ρεμπέτικα στη ηχεία, μαυροπίνακας και κατάλογοι γραμμένοι στο χέρι: Η Μπακαλοταβέρνα τιμά το όνομά της με το σκηνικό, αλλά και με την (γευστική) ουσία. Σερβίρει μεζέδες, με πρώτες ύλες από παραγωγούς ανά την Ελλάδα, από κρητική στάκα και φέτα Καλαβρύτων, μέχρι γουρουνόπουλο και μεσσηνιακή σφέλλα, καγιανά με παστό, μπεκρή μεζέ, σούπερ πατάτες τηγανιτές ή παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο. Συνδυάστε με τσίπουρο ή εξαιρετικό ημίγλυκο κρασί και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Υδρούσσα
Aγ. Παρασκευής 56, Χαλάνδρι, τηλ: 210 68 12 520

Στην αυλή ενός όμορφου διατηρητέου στο Χαλάνδρι, τα άσπρα τραπεζάκια φιλοξενούν παρεΐστικα φαγοπότια με άφθονους ορεκτικούς μεζέδες, αλλά και «δυνατά» κυρίως πιάτα: δοκιμάστε πολίτικο μεζέ, μελιτζάνα με τυριά στον φούρνο, σούπερ ντάκο με ξινομυζήθρα, κεφτεδάκια με γιαούρτι, ριγανάτο λουκάνικο, μπουρέκια Καισαρείας, ψαρονέφρι με μουστάρδα μαγειρεμένο με λευκό κρασί, κοτόπουλο με μανιτάρια και τυρί ένταμ. Συνδυάστε με παγωμένη μπύρα ή ουζάκι, και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Αγίου Γεωργίου και Αισχύλου, Χαλάνδρι τηλ: 2106810529

Μεγάλη, δροσερή, προσεγμένη και νοσταλγική – στη λογική του παλιού μπακάλικου, η αυλή του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα στο Χαλάνδρι φημίζεται για τα ωραία πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας αλλά και τους κλασικούς μεζέδες – θα δοκιμάσετε μυρωδάτα κεφτεδάκια, ριζότο με μελάνι σουπιάς, πολίτικο κεμπάπ, χορταστικά μπριζολάκια, μιλφέιγ λαχανικών, τυρολουκουμάδες και τηγανητή γραβιέρα Νάξου με μέλι Ταϋγέτου και μπέικον. Συνδυάστε το με κάποια από τις προσεγμένες ετικέτες ελληνικών κρασιών, ολοκληρώστε με κερασμένο λικέρ μαστίχας και υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο.

Ψαράκια και Θαλασσινά 
Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, τηλ: 2106855932

Το αδερφάκι του ομώνυμου ψαρο-εστιατορίου στη Βάρκιζα διαθέτει μια πανέμορφη αυλίτσα σε ένα αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο που… ανοίγει την όρεξη. Εδώ θα δοκιμάσετε ορεκτικά από τον δίσκο που καταφθάνει αμέσως και φυσικά ψαράκια, στη σχάρα ή στο τηγάνι. Πολύ ωραίες και χορταστικές επιλογές είναι ο ωραιότατος γόνος καλαμαράκι, το ξυδάτο χταποδάκι, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρήζουν οι τηγανητές πατάτες, μεγάλες και κομμένες country style, με τη φλούδα τους. Συνοδεύστε με μπύρα ή ουζάκι και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο (ή παραπάνω αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v