5 ωραίες αυλές με νόστιμο φαγητό στο κέντρο

Έχει και το αθηναϊκό κέντρο τις νόστιμες αυλές του. Ανακαλύπτουμε πέντε από τις πιο αγαπημένες, για καλοκαιρινά τσιμπολογήματα.
5 ωραίες αυλές με νόστιμο φαγητό στο κέντρο
Οι γειτονιές και τα προάστια της Αθήνας είναι γεμάτες αυλές και ενδιαφέροντες κήπους. Είναι όμως δύσκολο να βρει κανείς τέτοια σκηνικά στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Παρ’ ότι έχουν τη μερίδα του λέοντος σε κίνηση, οι γειτονιές από το Σύνταγμα ως το Μοναστηράκι δεν έχουν να υπερηφανεύονται για «νόστιμες» αυλές. Γι’ αυτό και είναι πραγματική απόλαυση όταν ανακαλύπτεις τελικά μερικά τέτοια κρυμμένα σημεία στο κέντρο. Όπως τα πέντε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία που ακολουθούν, τα οποία απλώνουν τραπεζάκια έξω, μια ανάσα από το Σύνταγμα.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 2103216629

Η πιο παραδοσιακή ίσως γωνιά του κέντρου βρίσκεται πίσω από τη λαχαναγορά και τη Βαρβάκειο: Η καγκελόπορτα κρύβει μία νοσταλγική σκεπαστή αυλή με κρασοβάρελα και αναρριχώμενα φυτά, και τραπέζια που απλώνονται πλάι στις τεράστιες γάστρες με τα εκλεκτά μαγειρευτά. Εδώ δοκιμάζουμε ζυμωτό ψωμί, πίτες με χειροποίητο φύλλο, σουτζουκάκια, γεμιστά, κόκκορα με πατατούλες, ωραία ορεκτικά και χύμα κρασάκι, υπολογίζοντας περί τα 15-18€ το άτομο. Δεν αποκλείεται να πετύχετε και ζωντανή μουσική – από λαϊκά μέχρι… basso doble, τα σαββατοκύριακα.

Γλυκύς
Αγγ. Γέροντα 2, Πλάκα, τηλ: 2103229325
Στο στενάκι που συνδέει τους δύο πιο πολυσύχναστους δρόμους της Πλάκας, την Κυδαθηναίων και την Αδριανού, μία μίνι… πλατεία χωριού φροντίζει για τα παρεΐστικα τσιμπούσια στην πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας. Εδώ, ο Γλυκύς απλώνει γαλάζια στρογγυλά τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες κάτω από μουριές και κληματαριές, για να μας προσφέρει κρασάκι ή παγωμένη μπύρα, συνοδεία ποικιλίας μεζέδων. Κεφτεδάκια, σαλάτες, δυνατό λουκάνικο, σαγανάκι και νοστιμιές στο πήλινο θα σας χορτάσουν, χωρίς να πληρώσετε πάνω από 15€ το άτομο.

Black Duck Garden
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 2103252396

Στον πανέμορφο κήπο της Βασίλισσας Αμαλίας, που φιλοξενείται στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, πιάνουμε θέση κάτω από τις φυλλωσιές, στα ρομαντικά τραπεζάκια που γεμίζουν τρία διαφορετικά επίπεδα πλακόστρωτου και απολαμβάνουμε μοντέρνα κουζίνα. Μέχρι τις 20.00 σερβίρεται brunch μενού που περιλαμβάνει ομελέτες, σαντουιτσάκια και σαλάτες (περί τα 5-8€), ενώ στο κυρίως μενού βρίσκουμε προσεγμένη, δημιουργική (αλλά και ελαφρώς τσιμπημένη) κουζίνα: Σύγκλινο Μάνης με γλυκοπατάτα και παπαρουνόσπορο, χταπόδι με κρέμα χρένου, χοιρινό σιγομαγειρεμένο για 8 ώρες με ασιατική μαρινάδα, κοτόπουλο με κρέμα καλαμποκιού και σος φυστίκι, στριφτάρια με γαρίδες και άλλα πεντανόστιμα – υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο για γεύμα με κρασί.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Πίσω από μια παλιά καγκελόπορτα στις παρυφές του Ψυρρή κρύβεται το πιο ανεπιτήδευτο, μερακλίδικο σκηνικό: Μια παλιά στενόμακρη αυλή, από εκείνες που μοιράζονταν μια ολόκληρη γειτονιά σπιτιών στην παλιά Αθήνα. Εδώ απλώνονται τραπεζάκια που γεμίζουν με ωραιότατα κεφτεδάκια, λουκάνικα, δυνατή χωριάτικη και κλασικά ορεκτικά ελληνικής ταβέρνας, που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια μας. Το καλύτερο είναι οι τιμές: Για τσιμπολόγημα και ουζάκι με την παρέα, δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 10€ το άτομο.

Έργον
Μητροπόλεως 26, τηλ: 2103315547

Η αλυσίδα του μεζεδοπωλείου που τιμά τα ελληνικά προϊόντα και έχει κατακτήσει τη βόρεια Ελλάδα αλλά και το Λονδίνο, έφτασε επιτέλους και στο κέντρο της Αθήνας. Το νέο Έργον άνοιξε μια ανάσα από το Σύνταγμα και τη Μητρόπολη, απλώνοντας τραπέζια κάτω από τα δέντρα του φαρδιού του… αυλο-πεζοδρομίου στην Μητροπόλεως. Εδώ, δοκιμάζουμε μικρά πιάτα με ελληνικές πρώτες ύλες, όπως αγιωργίτικη μελιτζανοσαλάτα, λουκάνικα με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, γραβιέρα Ιωαννίνων με πάπρικα σε καταΐφι με μέλι και φιστίκια Αιγίνης, πιτάκια με τουλουμοτύρι Κοζάνης, χούμους από φασόλια Πρεσπών, σχαροτύρι Χανίων, φάβα Φενεού με σύγκλινο Μάνης, μπουγιουρντί με τυριά Μυτιλήνης και Ίου και πολλά ακόμη. Μάλιστα, μπορούμε να αγοράσουμε προϊόντα και από το μίνι παντοπωλείου που λειτουργεί εδώ. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο για πλούσιο τσιμπολόγημα με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v