Πού να φάω στην Κυψέλη

Πέντε τίμιες διευθύνσεις για υπέροχα ελληνικά μεζεδάκια στους πεζοδρόμους και τις πλατείες της Κυψέλης.
Πού να φάω στην Κυψέλη
του Γιώργου Κόκουβα

Ελληνικά μεζεδάκια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Σπιτικά μαγειρευτά στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Ποικιλίες μετά ζωντανού ρεμπέτικου, μοντέρνα ταβερνάκια και γεύσεις με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης συνοδεία τσίπουρου ή ελληνικής μπύρας. Η Κυψέλη τιμά την ελληνική κουζίνα και εμείς δοκιμάζουμε τα καλύτερά της σε πέντε τίμιες διευθύνσεις της πιο «κλασικής» αθηναϊκής γειτονιάς.

Ο Μπακαλόγατος
Φ. Νέγρη 72, τηλ: 210 8216598

Σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο που κινείται στη λογική του νεοταβερνείου και απλώνει τραπέζια και στον φημισμένο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, ο Μπακαλόγατος μας μυεί στα Π.Ο.Π. ελληνικά προϊόντα, με τα οποία πειραματίζεται ο μάγειρας Γιώργος Καντέλης. Θα βρείτε ελληνική κουζίνα, με μια έμφαση στα κασιώτικα πιάτα, λόγω καταγωγής του μάγειρα, ενώ τις καθημερινές «τρέχει» και ατομικό μενού των 13€ με σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως πιάτο και ένα ποτήρι κρασί. Μπορείτε να επιλέξετε από νησιώτικες σαλάτες, φάβα, τηγανητά κολοκυθάκια, σκορδαλιά, μελιτζάνα γιαουρτλού και κυρίως πιάτα όπως μπιφτέκι ή συκώτι σχάρας, τρυφερή πανσέτα, καλαματιανή μακαρονάδα ή ψαρικά όπως σαρδέλα και γαύρο.

Ψαροφαγείο ο Βλάσσης  
Φωκίωνος Νέγρη 47, τηλ: 2110125263

Παραμένουμε στη Φωκίωνος Νέγρη, αλλά αυτή τη φορά σε ακόμη πιο παραδοσιακό και… θαλασσινό σκηνικό: Ο Βλάσσης είναι ταυτόχρονα ιχθυοπωλείο, αλλά και ψαροταβέρνα, η οποία αναλαμβάνει αν θέλετε να ψήσει τα ψάρια που αγοράζετε, με μια μικρή χρηματική επιβάρυνση (περί τα 5€ το κιλό). Εσείς κάθεστε στα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαμβάνετε τις ψαροποικιλίες του Βλάσση, με τις σαρδέλες, τον γαύρο, την κουτσομούρα, το καλαμάρι, τις γαρίδες και άλλα καλούδια, θα τις συνοδεύσετε με κλασικά ελληνικά ορεκτικά και ουζάκι και θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως… όρεξης και ψαριού.

Οι νοστιμιές της Μαίρης
Ύδρας 2-4, τηλ: 2108213136

Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου συρρέουν οι ντόπιοι αλλά και οι ηθοποιοί των γύρω θεατρικών σκηνών που έχουν κάνει στέκι το μαγειρείο, οι Νοστιμιές της Μαίρης σερβίρουν το κορυφαίο ίσως μαμαδίστικο φαγητό της Κυψέλης. Με τα υλικά του μίνι-μπακάλικου του εστιατορίου, η κυρία Μαίρη ετοιμάζει σπιτικά μαγειρευτά, κι εμείς διαλέγουμε από την βιτρίνα – ανάμεσα σε υπέροχα κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, κοκκινιστό μοσχάρι, θαλασσινά με κοφτό μακαρόνι, σπιτικές πίτες, μπακαλιάρο πλακί, γεμιστά και άλλα ωραία – και υπολογίζουμε περί τα 15€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Το Ποντίκι
Επτανήσου 9 και Άνδρου, τηλ: 2108232971

Αν θέλετε να συνδυάσετε το φαγητό με την «ατόφια» λαϊκή διασκέδαση, το Ποντίκι σας καλεί για νόστιμες χορευτικές βραδιές σε ένα κλασικό σκηνικό ρεμπετάδικου που στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό, όπου η live μουσική τις Παρασκευές και τα Σάββατα κρατά ως το πρωί, ενώ εσείς επιλέγετε από χορταστικές ποικιλίες κρεατικών (περιλαμβάνουν κοτόπουλο, μπριζολάκια, μπιφτεκάκια, λουκάνικα, πατάτες, σος και λαχανικά), πράσινες σαλάτες και βιολογικό κρασί – μάλιστα υπάρχουν και ειδικά ατομικά μενού που κυμαίνονται από 13€ μέχρι 20€, το τελευταίο με απεριόριστη κατανάλωση κρασιού. Σημειώστε ότι την καλοκαιρινή σεζόν (μετά τον Μάιο), το Ποντίκι ξεκουράζεται.

Κυβέλη
Επτανήσου 15, τηλ: 2108219406

Σε έναν φωτεινό χώρο, με μοντέρνα διακόσμηση, ευχάριστα χρώματα και λίγα τραπεζάκια έξω, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, η Κυβέλη είναι η πιο φρέσκια άφιξη στην πιάτσα της Κυψέλης, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο με έμφαση στους ελληνικούς μεζέδες. Δοκιμάστε παστουρμαδόπιτα και φρουτάλια φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, χοιρινή τηγανιά, καλοψημένο χορταστικό κοτόπουλο χαρακίρι περασμένο σε σούβλα, μοσχαρίσια μπριζόλα με καραμελωμένα λαχανικά, μοσχαράκι κοκκινιστό με κριθαράκι και τριμμένη μυζήθρα. Μας αρέσουν ιδιαίτερα τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου, ενώ συνοδεύουμε ιδανικά με χύμα ή εμφιαλωμένο τσίπουρο ή παγωμένη ελληνική μπύρα, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v