Πανέμορφα ταβερνάκια στα πλακόστρωτα της Αθήνας

Βγάζουν τραπεζάκια σε πεζοδρόμους κάτω από δέντρα, σερβίρουν μεζεδάκια σε καλές τιμές και μυρίζουν… καλοκαίρι.
Πανέμορφα ταβερνάκια στα πλακόστρωτα της Αθήνας

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μακριά από τη φασαρία των δρόμων της πόλης, κρυμμένα σε στενάκια περιπατητικά, σε πεζοδρόμους γραφικούς και υπό τον ίσκιο δέντρων, αγαπημένα ταβερνάκια στην Αθήνα μας υποδέχονται σε πολύχρωμα τραπεζάκια και μας φιλεύουν γεύσεις εκλεκτές και τίμιες.

Πεζόδρομος
Πυθέου 20, Ν. Κόσμος, τηλ: 210 9248498

Όνομα και… ταβερνείο, ο Πεζόδρομος το χειμώνα μας κράτησε ζεστή συντροφιά με ζωντανή μουσική στο ρετρό εσωτερικό του, όμως πλέον βγάζει πολύχρωμες καρεκλίτσες και τραπεζάκια στον πεζόδρομο τις ανοιξιάτικες - καλοκαιρινές νύχτες και μας προσκαλεί για μεζεδοκατανάλωση με αξιώσεις. Η κουζίνα του βγάζει μεζεδάκια όπως φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές στη σέσουλα, κοτόπουλο «κανταίφι» με σως μουστάρδας, χειροποίητο τζατζίκι, φέτα τυλιχτή με μέλι, πιπεριές γεμιστές με κατίκι δομοκού, αλλά και «κυρίως» όπως κυπριακή σεφταλιά, κεμπάπ, ψαρονέφρι και λουκάνικο Τρικάλων. Σβήνετε τη δίψα με σούπερ ρακόμελο ή χύμα κρασάκι και δεν πληρώνετε περισσότερα από 15€ κατ’ άτομο.

Τρίκυκλο
Πυθέου 34 και Γεωμέτρου 1, Ν.Κόσμος, τηλ: 210 9232384

Παραμένουμε Νέο Κόσμο γιατί οι νόστιμες γεύσεις στον πεζόδρομο της Πυθέου… επιμένουν να μας έλκουν. Στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο διώροφο του 1931, πάνω ακριβώς στον πεζόδρομο και δίπλα στο καταπράσινο άλσος του Λόφου Λαμπράκη, το Τρίκυκλο αγαπά την ελληνική κουζίνα και την τιμά όπως της αρμόζει. Πιάνουμε τραπεζάκι στον πεζόδρομο λοιπόν και παραγγέλνουμε εκλεκτά πιάτα: καπνιστές χοιρινές μπριζόλες λαιμού στη σχάρα, μαραθόπιτα, κεφτεδάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι, μανιτάρια γεμιστά με τυρί και μπέικον, και μπουγιουρντί συγκαταλέγονται σταθερά στα must του καταλόγου. Τις Κυριακές στο εσωτερικό του «παίζει» ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ ανά άτομο με κρασί.

Σκουμπρί
Δράκου 12, Κουκάκι, τηλ: 210 9210994

Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Δράκου, το Σκουμπρί βγάζει τραπεζάκια στην είσοδο του, αλλά και απέναντι κάτω από μερικά δέντρα, σερβίροντας κατά κύριο λόγο θαλασσινά, χωρισμένα σε επιλογές «τηγανιού» και «σχάρας», αλλά και κάποιες επιλογές σε κρέας για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Εμείς ψηφίζουμε… «θάλασσα» και δοκιμάζουμε σούπερ λευκή ταραμοσαλάτα, νόστιμα βλίτα, γαύρο μαρινάτο ξιδάτο όσο πρέπει, σουπιές τηγανιά σε νοστιμότατη σάλτσα και εξαιρετικό κριθαρότο γαρίδας. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι πρώτες ύλες φρέσκιες, ενώ συνοδεία ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ κατ’ άτομο.

Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458

Ένα νόστιμο καταφύγιο για μετά τις βόλτες μας στο Μοναστηράκι, ο Μελίλωτος σερβίρει σε τραπεζάκια στο πλακόστρωτο προαύλιο χώρο του στην φοιτητική Καλαμιώτου πιάτα «ασυμβίβαστα» με περίσσιο μεράκι και διάθεση για πειραματισμό. Ρεβιθόρυζο με μοσχοκάρυδο στο φούρνο, χοιρινά μπριζολάκια σε σάλτσα BBQ, φιλέτο σολομού στη λαδόκολλα, με κρούστα από πράσο, σέλερι και μαραθόριζα, σαρδελομάνα παντρεμένη με μαϊντανό και λεμόνι στη σχάρα, ρυζοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα Ορχομενού, λευκό και κίτρινο ρύζι είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που «παίζουν» αυτήν την περίοδο στο εστιατόριο της Καλαμιώτου, πιάτα τα οποία αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανεβαίνουν εδώ. http://www.melilotos.gr/menu/ Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο συνοδεία κρασιού.

Φίλεμα
Ρόμβης 16, τηλ: 2103250222

Ο πεζόδρομος της Ρόμβης έχει τις σταθερές του αξίες. Όπως τα μαμαδίστικα φαγητά και οι μεζέδες του «Φίλεμα», οι οποίοι μας προκαλούν να καθίσουμε στα τραπεζάκια του πεζόδρομου, για φαγητό και οινοποσία. Εδώ δοκιμάζουμε φέτα με μέλι και σουσάμι, ριγανάτο λουκάνικο, λαχταριστό σαγανάκι, φρέσκες πατάτες τηγανητές, εξαίσια κεφτεδάκια με σάλτσα γιαουρτιού, γίγαντες με σπανάκι, συκώτι μοσχαρίσιο, αλλά και θαλασσινούς μεζέδες όπως τηγανητά θράψαλα, αχνιστά μύδια, μπακαλιάρο σκορδαλιά και ξυδάτο χταποδάκι. Συνοδεύστε με ρετσίνα, χύμα κρασί ή ούζο και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν στο παλιό, κλασσικό ταβερνο-μαγειρείο: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες, κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή. Στα των μαγειρευτών, την παράσταση κλέβουν εύκολα το λεμονάτο χοιρινό, τα ζουμερά γεμιστά και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Αξίζει να δοκιμάσετε, πλην μαγειρευτών, και το δικό τους γίδινο λουκάνικο, καθώς επίσης και κοτόπιτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v