Πού να φάω στο Μοναστηράκι;

Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για νόστιμο φαγητό γύρω από την πλατεία του Μοναστηρακίου.
Πού να φάω στο Μοναστηράκι;
Οι αθηναϊκές βόλτες του κέντρου ξεκινούν ή περνούν πάντα από το Μοναστηράκι. Και όπως κάθε βόλτα, κάποια στιγμή… μας ανοίγουν την όρεξη. Γι’ αυτό παρακάτω συγκεντρώνουμε επτά αγαπημένες γωνιές γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου, όπου θα δοκιμάσετε ελληνικές και ethnic γεύσεις, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.

Kuzina
Αδριανού 9, τηλ: 2103240133

Η πιο νόστιμη στάση στον πολύβουο πεζόδρομο που συνδέει το Μοναστηράκι με το Θησείο, και αυτή που διαθέτει αναμφισβήτητα την καλύτερη θέα στην περιοχή, είναι η Kuzina, το εστιατόριο που μας σερβίρει παραδοσιακές και εναλλακτικές συνταγές ελληνικής κουζίνας, με την οποία «παίζει» ο Άρης Τσανακλίδης. Ιδιαίτερα value for money, το set menu των 19€ περιλαμβάνει πράσινη σαλάτα ή λουκουμάδες με μους φέτας, λιαστή τομάτα, ελιά, δυόσμο και σος ροδιού και ορεκτικό, σπαγγετίνι με ξινοτύρι και παξιμάδι ή σιγοψημένο χοιρινό με κρέμα μοσχολέμονου για κυρίως, αρμενόβιλ με καραμελωμένα αμύγδαλα, μαρεγκάκια και ζεστό γκανάς σοκολάτας για επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. Ο υπόλοιπος κατάλογος κινείται σε ανάλογους δημιουργικούς μεσογειακούς τόνους – υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.

Mirch
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759

Στην πολύβουη γωνιά της Ερμού, σε ένα κτίριο με ζεστό ισόγειο που απλώνει τραπεζάκια γύρω από τον φούρνο tandoori, και στο φιλόξενο πατάρι με τα άνετα τραπεζάκια, το Mirch μας ταξιδεύει στην Ινδία με ωραιότατα πιάτα, από chicken tikka με γιαούρτι και σως μέντας μέχρι chicken korma (κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας και κάσιους), vindaloo για τους φίλους των πικάντικων γεύσεων και το φημισμένο Indian souvlaki, τυλιχτό-γίγας με κοτόπουλο και γέμιση λαχανικών σε απαλή πίτα νάαν που μοιάζει περισσότερο με κρέπα. Για πλήρες γεύμα με μπύρα (από μια ιδιαίτερη beer list) υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Nonna
Κακουργοδικείου 6, τηλ: 2130320321

Φερ φορζέ καρέκλες, σερβίτσια της γιαγιάς, σιδερένιες σκάλες, ρετρό παντζούρια, ξύλινοι πάγκοι και δημιουργικές αλλά πάντα σπιτικές γεύσεις είναι το σκηνικό της ζακυνθινιάς Νόνας. Καθημερινά, ξεφουρνίζονται τέσσερα-πέντε καινούρια πιάτα ημέρας, ενώ υπάρχει κι ένα σταθερό μενού με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις. Έχουμε δοκιμάσει ωραιότατα λαχανικά κάρυ, κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, χορταστικές μακαρονάδες και ζεστές σούπες. Συνδυάστε με σπιτικές λεμονάδες, κλείστε με γλυκό ημέρας και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

James Joyce
Άστιγγος 12, τηλ: 210 3235055

Ταξιδιού στον κόσμο συνέχεια, με μια βόλτα από το μικρό Δουβλίνο του ιστορικού κέντρου: Στην ιρλανδέζικη παμπ του James Joyce, θα πιάσετε τραπέζι ή πάγκο για να τσουγκρίσετε pints με Guinness και να την συνοδεύσετε με fish and chips, λουκάνικα με πουρέ και σάλτσα ψητού, rib eye steaks και ραγού από συκωτάκια κοτόπουλου, κρεατόπιτα Guinness και άλλα κρεατοφαγικά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι εδώ σερβίρεται και full ιρλανδέζικο πρωινό από νωρίς.

Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, τηλ.: 210 3222458

Στα πέριξ του Μοναστηρακίου και της Αγίας Ειρήνης, στον όμορφο και ολοένα πιο ζωντανό πεζόδρομο της Καλαμιώτου, ο Μελίλωτος μας μυεί στην ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα. Καθόμαστε στον μικρό, αλλά φιλόξενο εσωτερικό του χώρο ή στα τραπεζάκια του πεζόδρομου που γίνονται όλο και πιο δελεαστικά όσο μπαίνει η άνοιξη, και δοκιμάζουμε από σπιτικές πίτες και χειροποίητα πεϊνιρλί με παστράμι μέχρι λαδερά φούρνου, κεφτεδάκια με ρύζι, μοσχαράκι με χειροποίητο πουρέ πατάτας και φιλέτο ψαριού με σταμναγκάθι. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο με ποτήρι κρασί.

Hard Rock Café
Αδριανού 52, τηλ: 2103245170

Στη νέα του θέση, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με το όμορφο σκεπαστό αλλά φωτεινό αίθριό του και την πληθωρικότητα της διακόσμησης με τα γνωστά Hard Rock memorabilia, το Hard Rock Café της Αθήνας σερβίρει ανανεωμένου μενού: τρυφερές λωρίδες κοτόπουλου με μουστάρδα και χίκορι σος ή παναρισμένες jumbo φτερούγες για αρχή, μεγάλα λαχταριστά burgers (ωραίο το Veggie Leggie για τους χορτοφάγους ή το Local Legendary με την «αθηναϊκή γεύση»), κλασικά σάντουιτς και κολασμένα επιδόρπια (μην χάσετε το hot fugde brownie με παγωτο) – για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Φορμάικα
Καρόρη 5, τηλ: 2103222201

Σε ένα μικρό, σχεδόν κρυμμένο στενάκι μεταξύ Αγίας Ειρήνης και πλατείας Μοναστηρακίου, άλλη μια κολεκτίβα «ξεφύτρωσε» στο κέντρο, και γέμισε έναν όμορφο χώρο με παρεΐστικο κλίμα που παραπέμπει σε χαλαρό καφενέ. Αυτό το… χύμα τσιπουράδικο με την τζαζ διάθεση (μουσικά και γευστικά) σερβίρει οικονομικότατα μεζεδάκια, από ντολμαδάκια γιαλαντζί και ρεγγοσαλάτα μέχρι κρητικό απάκι, σουτζούκι και τάρτα με υλικά εποχής. Τα συνοδεύουμε με τσίπουρα, ρακόμελα ή… κοκτέιλ ρακής και υπολογίζουμε περί τα 10€ κατ’ άτομο – το πολύ. Σημειώστε ότι κάθε Παρασκευή ισχύει προσφορά σε όλα τα αλκοολούχα, 1+1 δώρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v