Ουζάκι δίπλα στο κύμα: 6 διευθύνσεις για… δύο

Η θέα 100%  θαλασσινή, οι μεζέδες εκλεκτοί, το ούζο άφθονο και η ατμόσφαιρα για δύο. Έξι ατμοσφαιρικές διευθύνσεις για ουζάκι και… συντροφιά.
Ουζάκι δίπλα στο κύμα: 6 διευθύνσεις για… δύο

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Θέλετε θέα θάλασσα (ή και παραλία ακόμα καλύτερα) όμως δεν θέλετε κάτι «κοσμικό». Θέλετε να απολαύσετε το ουζάκι σας, όμως θέλετε το περιβάλλον να έχει την απαραίτητη δόση αρμύρας, μακριά από την γκρίζα ζώνη του κέντρου της πόλης. Θέλετε το κλίμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ειδυλλιακό. Θέλετε ενίοτε και το κύμα να σκάει δίπλα σας.

Για όλα τα παραπάνω «θέλω» σας είμαστε εδώ εμείς. Και σας προτείνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις εντός Αττικής για να νοιώσετε στο πετσί σας την θαλασσινή αύρα και να δοκιμάσετε μεζέδες που δεν «τσιμπάνε» και ουζάκι τόσο, ώστε να γυρίσετε σπίτι σε κλίμα ευφορίας με το έτερον ήμισυ.

(Κλείσιμο ματιού).

Ξεκινάμε λοιπόν.

Ξυπόλητος
Παραλία Αρτέμιδας, Λούτσα, τηλ.: 22940 28342

Γαλάζια τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, θέα στη θάλασσα από εκείνες που καλύτερες δε βρίσκεις παρά μόνο σε νησί, χταπόδια απλωμένα στο σύρμα, ψαράκι φρεσκότατο. Έτσι έχουν τα πράγματα στον Ξυπόλητο, μια από τις ιστορικότερες ψαροταβέρνες της Λούτσας. Εδώ πέρα από ολόφρεσκο ψάρι, θα δοκιμάσετε και νοστιμότατους ψαρομεζέδες τους οποίους συνοδεύετε με ουζάκι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Την θέα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θα την… πληρώσετε, μαζί με το φαγητό και θα σας κοστίσει περί τα 30€ ανά άτομο με ούζο ή κρασί.

Ψαρού
46ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σαρωνίδα, τηλ: 2291055171

Μην αγχώνεστε λόγω ονόματος. Αυτή η συμπαθέστατη ψαροταβέρνα λίγα μέτρα από κει που σκάει το κύμα στην παραλία της Σαρωνίδας δεν «τσούζει», όπως η συνονόματή της στην Μύκονο και σερβίρει περιορισμένα αλλά νοστιμότατα μεζεδάκια και φρέσκο ψάρι στα τραπεζάκια που βγάζει στον εξωτερικό της χώρο. Στα hit του μενού της συγκαταλέγονται η καπνιστή τσιροσαλάτα με λιαστή ντομάτα, τα φιλετάκια πέρκας σε φύλλο κανταΐφι, η γαριδομακαρονάδα, οι σαρδελίτσες στη σχάρα και η τηγανιτή αθερίνα. Οι ποσότητες είναι γενναίες, οι τιμές υποφερτές και κάπως έτσι φεύγουμε χορτασμένοι με κάτι λιγότερο από 20€ για ένα ψαρο-γεύμα με ουζάκι.

Φάρος
Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, τηλ: 22940 56164

Σε ειδυλλιακό σκηνικό πάνω στην παραλία του Μαραθώνα, ο Φάρος βγάζει τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και στην ξύλινη βεράντα του και… φέγγει γευστικά με ολόφρεσκους ψαρο-μεζέδες και χειροποίητες αλοιφές για βραβείο. Αφού πιάσετε θέση σε κάποιο από τα παραδοσιακά άσπρα τραπεζάκια του στην άμμο ή την βεράντα, θα παραγγείλετε οπωσδήποτε ταραμοσαλάτα χειροποίητη, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα επίσης χειροποίητη και θα συνεχίσετε με ωραιότατα βλίτα συνοδεία βραστών λαχανικών σε πιατέλα, εξαιρετικές γαρίδες σαγανάκι, γαριδάκι συμιακό και «τραγανό» γαύρο μαρινάτο, από τους καλύτερους που έχετε δοκιμάσει. Αν έχουν βγάλει συναγρίδα τη μέρα που θα πάτε, προτιμήστε τη: το ψήσιμό της και η γεύση της είναι δεξιοτεχνικά. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ κατ’ άτομο, με ούζο ή χύμα κρασί.

Το Δίχτυ
25ης Μαρτίου 4, Αρτέμιδα, τηλ: 22940 25141

Στον ορίζοντα η τεράστια παραλία της Λούτσας, δυο βήματα από το τραπέζι σας το κύμα και στα πιάτα γνήσιες θαλασσινές γεύσεις, ετοιμασμένες με μαεστρία σε τηγάνι και σχάρα. Αυτή είναι, εν πολλοίς, η γνωστή στους ντόπιους «ταβέρνα του κυρ-Βαγγέλη», η οποία σερβίρει εδώ και δεκαετίες φρέσκο ψάρι και μεζέδες μια ανάσα από το κύμα. Σταθερή αξία η χωριάτικη σαλάτα με φρεσκότατα υλικά δικά τους, αλλά και τα βλίτα. Ο ψητός μπακαλιάρος είναι εξαιρετικός και ολόφρεσκος, η τυροκαυτερή χειροποίητη, τα καλαμαράκια άψογα τηγανισμένα, οι πατάτες φρέσκες και χοντροκομμένες και ο μαρινάτος γαύρος σκορδάτος όσο πρέπει – αν και μικρός σε μερίδα. Ο λογαριασμός για ένα τίμιο ψαρο-γεύμα κυμαίνεται στα 20-25 κατ’ άτομο με ούζο ή δικό τους ροζέ κρασάκι.

Ημεροβίγλι
Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Φρεαττύδα, τηλ: 210 4523382

Μπορεί να μην «πατάει» παραλία, όμως αυτή η αγαπημένη ταβέρνα του Πειραιά βλέπει όση θάλασσα χρειαζόμαστε για να μπούμε στο κλίμα, στρώνει τραπεζάκια μπροστά στην Πειραϊκή και τα γεμίζει με πιατάκια θαλασσινών αλλά και κρεατικών που συνοδεύουν ιδανικά τις ανοιξιάτικες ουζοκατανύξεις. Δοκιμάστε τις γαρίδες σαγανάκι, τους ντοματοκεφτέδες, το χταπόδι, τις μπουκίτσες μπακαλιάρου, το γεμιστό καλαμάρι και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για ούζο/κρασί/μπύρα και μεζεδάκια. Το σέρβις είναι ευχάριστο, ενώ στο τέλος θα σας κεράσουν και επιδόρπιο με λουκουμάδες… κόλαση.

Θέα Θάλασσα
Ακτή Κουμουνδούρου 58, Μικρολίμανο, τηλ: 210 4132070

Παραμένουμε Πειραιά, στο ίδιο ατμοσφαιρικό περιβάλλον για να ανακαλύψουμε μια αγαπημένη διεύθυνση η οποία συστήνεται ως μεζεδοπωλείο-ψαροταβέρνα, ειδικεύεται στα θαλασσινά και η λιτή, όμορφη βεράντα της βρίσκεται σχεδόν μέσα στην θάλασσα, αντικρίζοντας τη μαρίνα και τα συγκεντρωμένα σκάφη του Μικρολίμανου. Εδώ, πέρα από… θάλασσα, θα δοκιμάσετε νοστιμότατα και ιδιαίτερα αθερινοπιτάκια, ρεβιθοκεφτέδες, κουτσομούρες φρέσκιες στο τηγάνι και λινγκουίνι με πεσκανδρίτσα ή γαριδομακαρονάδα, αν είστε φαν των ζυμαρικών και της θάλασσας. Οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα για ψαροταβέρνα. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ΄άτομο, με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v