Τα καλύτερα γλυκά στο κέντρο της Αθήνας

Τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά, το πιο σοκολατένιο προφιτερόλ, οι πιο γλυκά μελωμένοι λουκουμάδες, και όλα όσα… γλυκαίνουν την Αθήνα.
Τα καλύτερα γλυκά στο κέντρο της Αθήνας
Είμαστε γλυκατζήδες, το παραδεχόμαστε. Ευτυχώς όμως για εσάς, η αδυναμία μας τούτη δεν μεταφράζεται μόνο σε πόντους γύρω από τη μέση μας, αλλά και σε σοφία και γνώση που μας χάρισαν μερικές δεκαετίες αλλεπάλληλων δοκιμών των καλύτερων γλυκατζίδικων της Αθήνας. Σοφία και γνώση την οποία είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας.

Τα σιροπιαστά του Χατζή
Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα



Τραγανά φύλλα κρούστας και αφράτη ζύμη γεμίζονται με εκλεκτούς ξηρούς καρπούς, κρέμα ή βανίλια και περιχύνονται με πλούσιο σιρόπι. Το αποτέλεσμα; Ασυναγώνιστοι μπακλαβάδες (δοκιμάστε αυτόν με τη σαντιγύ), ανάλαφρο γαλακτομπούρεκο με άρωμα κανέλας, φινετσάτο κανταΐφι, ρεβανί αλλά και κεράσματα όπως μπαμπάδες, τουλούμπες με βουβαλίσιο καϊμάκι και κουρκουμπίνια. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ: σαραγλί, φοινίκια, σεκέρ παρέ, σάμαλι, βεζύρ παρμάκ και μπουρμά κανταΐφι με φυστίκι… από την Πόλη έρχονται για εγγυημένη καταστροφή στη δίαιτά μας. Αλλά χαλάλι τους –που θα λέγαν’ κι οι Πολίτες.

Το γαλακτομπούρεκο των Αφών Ασημακόπουλων
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ: 210 3610092



Το αλλοτινό γαλατάδικο στις παρυφές των Εξαρχείων φημίζεται σήμερα, ακριβώς έναν αιώνα από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, για τα υπέροχα γλυκά του και τις πίτες του. Το γαλακτομπούρεκό του έχει γίνει θρύλος, για τη μυρωδάτη κρέμα πρόβειου γάλακτος και το χρυσαφένιο τραγανιστό φύλλο φρέσκου βουτύρου. Μην χάσετε, επίσης, τον παραδοσιακό μπακλαβά με καβουρδισμένο αμύγδαλο και το κανταΐφι τους.

Και το γαλακτομπούρεκο του Κοσμικόν
Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, τηλ.: 210 8649124

Αν είναι να διχαστούμε, ορίστε ένας… γλυκύτατος λόγος να το κάνουμε. Γιατί μπορεί και το προηγούμενο γαλακτομπούρεκό μας να έχει την χάρη, αυτό του Κοσμικόν όμως έχει και το όνομα, εδώ και γενιές ολόκληρες Αθηναίων. Χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη είναι τα μυστικά του, ενώ οι παλιοί πελάτες που ξέρουν παίρνουν μαζί κι ένα κανταΐφι με κρέμα –μια μυστική σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου.

Τα σιροπιαστά στα Σερμπέτια
Αισχύλου 3, Ψυρρή, τηλ: 210 3245862



Δεν έχεις υπάρξει Αθηναίος αν δεν έχεις καταλήξει έστω μία φορά μετά από ξενύχτι στα τραπεζάκια στο δρόμο λίγο πιο πάνω από την πλατεία του Ψυρρή, να συνδυάζεις μπακλαβαδάκια, ραβανί, κανταΐφια και τουλουμπάκια σε μια «ποικιλία» που σου έρχεται στο τραπέζι με μπάλες παγωτό και σε στέλνει απευθείας στον παράδεισο.

Το προφιτερόλ του Ανδριά
Σεβαστουπόλεως 64, Αμπελόκηποι



Ρωτήστε δέκα Αθηναίους να σας απαντήσουν «ποιος φτιάχνει το καλύτερο προφιτερόλ» και βάζουμε στοίχημα ότι θα ακούσετε τουλάχιστον εννιά φορές το όνομα «Ανδριάς». Με πολλούς εθισμένους οπαδούς, το προφιτερόλ του αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου έγινε θρύλος όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την γιγάντια ποσότητα που φτάνει και περισσεύει να χορτάσει και την πιο εθισμένη παρέα. Δεν θα χάσετε, επίσης, αν δοκιμάσετε εκτός από το προφιτερόλ και τη μους σοκολάτα με αγριοκέρασο, αλλά και τη lemon pie.

Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη
Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ.: 210 5240891



Έτερος… θρύλος για τους Αθηναίους, ο Κτιστάκης θεωρείται, εδώ και κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, ένα από τα καλύτερα λουκουματζίδικα ολόκληρης της Ελλάδας. Το σιρόπι του μελώνει τους μικρούς σε μέγεθος λουκουμάδες εκ των έσω, χωρίς να χρειαστεί να περιχυθούν από πάνω με μέλι. Η κρούστα διατηρείται τραγανή, αλλά μόλις την δαγκώσεις, η μελωμένη «καρδιά» πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με γεύση και «μνήμες» παράδοσης. Από πάνω, οι λουκουμάδες πασπαλίζονται με κανέλα και σουσάμι, και το αποτέλεσμα είναι ένα τέλεια ισορροπημένο γλύκισμα που δεν σε «λιγώνει».

Το μιλφέιγ του Κωνσταντινίδη
Σταδίου 3, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3220049



Ίσως να μην υπάρχει καλύτερο μιλφέιγ από αυτό του Κωνσταντινίδη, που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σας με ολόφρεσκα, τραγανά φύλλα και συγκλονιστική κρέμα τη στιγμή που το παραγγέλνετε. Αν η υπογλυκαιμία χτυπάει κόκκινα, και το αριστούργημα αυτό δεν σας είναι αρκετό, δοκιμάστε επίσης το καταπληκτικό cheesecake και τα παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά του.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v