6 γευστικές διευθύνσεις με υπέροχη χειμωνιάτικη θέα

Χαζεύουμε τις χειμωνιάτικες αποχρώσεις της θάλασσας και την αιώνια θέα της Αθήνας και της Ακρόπολης μέσα από έξι γευστικές διευθύνσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους.
6 γευστικές διευθύνσεις με υπέροχη χειμωνιάτικη θέα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το βλέμμα χάνεται στον θαλάσσιο ορίζοντα, ενώ τον ουρανίσκο διεγείρουν γεύσεις δημιουργικές συνοδεία ενός ποτηριού λευκό κρασί. Η Ακρόπολη δεσπόζει απέναντί σου ενώ δοκιμάζεις ένα ζουμερό μοσχαράκι κοκκινιστό με λαχταριστό πουρέ.

Τι κι αν είναι χειμώνας; Η Αθήνα και τα προάστια προσφέρουν απλόχερα θέα ακόμη και όταν η θερμοκρασία φλερτάρει με το μηδέν. Κι εμείς έχουμε έξι όμορφες διευθύνσεις για σούπερ χαλαρωτικά δείπνα.

Ορίζοντες
Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), τηλ. 210 7210701

Μακράν η ομορφότερη θέα στην χειμωνιάτικη Αθήνα, με την φωτισμένη Ακρόπολη να σας κρατά παρέα από μακριά, ενώ δοκιμάζετε νοστιμότατες σπεσιαλιτέ δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας. Και μπορεί οι Ορίζοντες να θεωρούνται ακριβό εστιατόριο, όμως τα οικονομικά σετ μενού τους αποτελούν ιδανική αφορμή για να τους επισκεφθούμε όσο συχνά θέλουμε. Το σετ μενού εδώ περιλαμβάνει τραγανά φύλλα σαλάτας με εσπεριδοειδή, κουκουνάρι και βινεγκρέτ, κριθαρότο με γαρίδες σβησμένο με κονιάκ, φιλετάκια τσιπούρας με μουσελίν φασολιών ή φιλέτο κοτόπουλο με κους κους και αποξηραμένα βερίκοκα, bavaroise καραμέλας και λευκό ή κόκκινο κρασί. Το κόστος αυτού, 23€ ανά άτομο. Αν αποφασίσετε να κινηθείτε εκτός σετ μενού, υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί.

Αττικός Greek House
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256

Ένα από τα πιο value for money, εστιατόρια της περιοχής του Μακρυγιάννη, ο Αττικός σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του Ηρωδείου προσφέρει ένα σούπερ ντούπερ combo θέας: αγναντεύει από την κλειστή ταράτσα του την Ακρόπολη, το Αστεροσκοπείο και τον καταπράσινο λόφο του Φιλοπάππου. Το μενού του περιλαμβάνει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε χορταστικότατες μερίδες: δοκιμάστε οπωσδήποτε σαλάτα με αρμυρίκια, γλυκόξινο κοτόπουλο, σοφρίτο, πολίτικα γεμιστά, λεμονάτο αρνάκι, μοσχαρίσια μπριζόλα και μανιτάρια σωτέ. Η τιμή ανά άτομο, χωρίς κρασί ανέρχεται στα 20€.

Εστιατόριο Μουσείου της Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000915

Από τις ωραιότερες γωνιές για να απολαύσετε απίστευτη θέα, το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης δεν θα το βαρεθείτε ποτέ: Το μενού του εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες που εντοπίζουν οι σεφ στην αγορά. Οι συνταγές είναι πάντα εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση, με ένα δημιουργικό twist. Αυτήν την εποχή δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων σαλάτα με πλιγούρι, ρίζες του χειμώνα (μπρόκολο, κίτρινη κολοκύθα, κουνουπίδι, καρότα, σελινόριζα) και σάλτσα μαστίχας Χίου, ζυμαρικά με μοσχαρίσιο κιμά και κεφαλοτύρι Αρκαδίας και μοσχαράκι με σάλτσα από βασιλομανίταρα Ηπείρου και πουρέ πατάτας. Σημειώστε ότι το μενού συμπληρώνει ένα επιλεγμένο πιάτο ημέρας εμπνευσμένο από τοπικές συνταγές. Για ένα γεύμα (και μια νύχτα) στο Μουσείο μαζί με ένα ποτήρι κρασί θα πληρώσετε περί τα 17-22€ ανά άτομο.

Βαρούλκο Seaside
Aκτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ: 2105228400

Με μότο «Απλά το Μεσημέρι, Κλασσικά το Βράδυ» το βραβευμένο από το 2002 με αστέρι Michelin εστιατόριο, ατενίζει από τα άνετα τραπέζια του την όμορφη μαρίνα και τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο και σερβίρει πιάτα «κεντήματα»: Καρπάτσιο λαβρακιού, καλαμαράκι με πέστο, κριθαράκι με καραβίδα και λημνιό κρασί, πεσκανδρίτσα αχνιστή με κρεμμύδια και κακαβιά με κυδώνια, γαρίδες και ροφό είναι μερικά από αυτά. Το μεσημέρι, το μενού κινείται σε πιο… χαλαρό επίπεδο ψαροταβέρνας, πάντα με την υπογραφή Λαζάρου: ψαρόσουπα με φρέσκια ντομάτα, λακέρδα με γλυκό κρεμμυδάκι, μαριναρισμένο λαυράκι με σταμναγκάθι, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα κ.α. Το μεσημέρι οι τιμές κυμαίνονται στα 20-30€ ανά άτομο, ενώ το βράδυ υπολογίστε περί τα 60€ ανά άτομο.

Λατίνι
Λ. Ποσειδώνος 3, Βάρκιζα, τηλ: 2109655977

Πάνω από το λιμανάκι όπου αράζουν οι ψαρόβαρκες της Βάρκιζας, το Λατίνι σερβίρει σε έναν πανέμορφο και στιλάτο χώρο με μεγάλες τζαμαρίες για φουλ θέα θάλασσα μεσογειακή κουζίνα, με κάποιες ιταλικές επιρροές, και φρέσκο ψάρι σε λογικές τιμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ταλιατέλες με σολομό, ριζότο με μάνγκο γαρίδες και κάρι, γευστικότατη σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα στην οποία προσθέτουν και αβοκάντο, που της ταιριάζει άψογα και πολύ καλό τηγανιτό μπακαλιάρο, ο οποίος συνοδεύεται με «πειραγμένη» σκορδαλιά με ταχίνι και φιστίκι. Ωραιότατα είναι και τα ψάρια ημέρας (66€ το κιλό). Το Λατίνι προσφέρει δύο ωραιότατα σετ μενού 2 ατόμων, με τιμές 40€ και 60€. Δείτε τα εδώ

Μπαλκόνι
Δημοκρατίας 100, Κόκκινο Λιμανάκι, τηλ: 22940 75888

Όνομα και… τοποθεσία, ακριβώς πάνω στη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, το Μπαλκόνι αποτελεί σταθερή αξία για γευστική έξοδο μετά (απίστευτης) θέας στο απέραντο γαλάζιο. Το εσωτερικό του είναι μίνιμαλ διακοσμημένο, έτσι ώστε να μην κουράζει το μάτι και το αποσπά από την υπέροχη θέα, ενώ το μενού στηρίζεται στις Μεσογειακές γεύσεις. Πολύ καλή η σαλάτα με ανάµεικτα λαχανικά µε χαλούμι, πορτοκάλι και σουσάμι, όπως επίσης και η γαριδομακαρονάδα, τα μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, πιπεριές, μουστάρδα και πράσσο και το φιλέτο λαβράκι με σάλτσα από κάπαρη και τομάτα. Το Μπαλκόνι προσφέρει σετ μενού με κόστος από 14 έως 19 κατ’ άτομο, ενώ αν κινηθείτε εκτός σετ, για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 35-40€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v