Η νοστιμιά όλης της Ελλάδας στην Αθήνα

Η Χίος στο Χαλάνδρι, η Κρήτη στο Κουκάκι, η Μάνη με θέα Ακρόπολη, η Ικαρία στον Άλιμο. Ταξιδεύουμε στην… Αθήνα και δοκιμάζουμε γεύσεις Ελλάδας.
Η νοστιμιά όλης της Ελλάδας στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Οι γεύσεις της Κρήτης στο Κουκάκι, μυρωδιές από τον κάμπο της Χίου στην πλατεία Χαλανδρίου, η Κάσος βγήκε… βόλτα στην Πειραϊκή και στον Άλιμο ο αέρας φέρνει Ικαριώτικα γλέντια και ντόπιο χύμα κρασί.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε γεύσεις Ελλάδας δεν χρειάζεται να περάσουμε τα σύνορα της Αττικής. Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια μας φέρνουν τις γεύσεις της πατρίδας τους στο πιάτο και μάλιστα στην πιο αυθεντική τους μορφή.

Η Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3455505

Ένα από τα πιο αυθεντικά και «ζεστά» κρητικά στέκια της Αθήνας, με τον πιο απολαυστικό πληθωρικό ιδιοκτήτη επί της υποδοχής. Στην Ταβέρνα του Διοματάρη η τσικουδιά ρέει άφθονη, μαζί με τον Μαρουβά (παλαιωμένο και σούπερ δυνατό χανιώτικο κρασί), η μουσική είναι ζωντανή αλλά χωρίς μικρόφωνα, και το γαμοπίλαφο το καλύτερο που έχετε δοκιμάσει εντός αθηναϊκών συνόρων. Στα του μενού, αξίζει να σημειώσετε, εκτός από το γαμοπίλαφο, το μυρωδάτο απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο), τα καλτσούνια με χόρτα και τις κομμένες στο χέρι πατάτες με στάκα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με χανιώτικο κρασί και κερασμένη τσικουδιά.

Μάνη Μάνη
Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ.: 210 9218180

Από τα πρώτα εστιατόρια εν Αθήναις που μας σύστησαν τη μανιάτικη κουζίνα, το «Μάνη Μάνη» συνεχίζει ακάθεκτο – εδώ και 11 χρόνια - να μας σερβίρει τις πελοποννησιακές νοστιμιές του στο όμορφο αρχοντικό που το στεγάζει, με την ατμοσφαιρική διακόσμηση Στα του μενού, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φάβα «αλλιώτικη» με σύγκλινο Μάνης και καραμελωμένα κρεμμύδια, πουγκάκια με μανούρι, παστουρμά, κατσικίσιο τυρί και πιπεριά Φλωρίνης και μακαρούνες με φιλετίνια χοιρινά, λαχανικά ζουλιέν, μανιτάρια, κολοκύθι και λάδι τρούφας. Ωραιότατη και η ομώνυμη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας και μανούρι, όπως επίσης και το χοιρινό φρικασέ με μυρώνια και σπανάκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Τα Ρωμανάκια 
Λεωφ. Μεσογείων 366 και Κοραή 1, Αγία Παρασκευή,  τηλ.: 210 6532278

Δύο αδέρφια από την Κρήτη αποφάσισαν να τιμήσουν την πατρίδα τους μεταφέροντας την εκπληκτική κουζίνα του νησιού στην Αθήνα. Ζεστός χώρος με κυρίαρχο το ξύλο μέσα και τραπεζάκια για τα ηλιόλουστα μεσημέρια στην μικρή πλατεία απέναντι, τα «Ρωμανάκια» είναι ό,τι πρέπει για να μυηθείτε σε γεύσεις όπως οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, το γαμοπίλαφο, το απάκι, το οφτό αρνάκι με πατάτες, τα τσιγαριαστά χόρτα και το χοιρινό σε αμπελόφυλλα – όλα τα «SOS» δηλαδή της κρητικής μαγειρικής, συνοδεία πάντα αυθεντικής ρακής και σούπερ Μαρουβά, που καταφθάνει όπως και όλες οι πρώτες ύλες κατευθείαν από την λεβεντογέννα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο.

Ζεύκιν 
Λ. Ελευθερίας 45, Άλιμος, τηλ: 2109855795

«Ζεύκια» στην Ικαρία λέγονται τα ολονύκτια γλέντια με μεζέδες, κρασοπότι, μουσική και ξέφρενο χορό. Αυτή ακριβώς η ατμόσφαιρα τηλεμεταφέρεται στην Αθήνα, στον φιλόξενο χώρο του Ζεύκιν, το οποίο σερβίρει παραδοσιακές συνταγές από την Ικαρία, αλλά και «κλασσικά» ελληνικά μεζεδάκια σε νησιώτικο σκηνικό. Από τα ικαριώτικα πιάτα ξεχωρίζουν η καριώτικη παστιτσάδα, τα πιταράκια και το σουφικό (ανάμικτα λαχανικά με σάλτσα ντομάτας), ενώ από το υπόλοιπο μενού οι μακαρούνες με στάκα και καραμελωμένα κρεμμύδια και η ποικιλία κρεατικών. Πιστό στο ικαριώτικο πνεύμα, το Ζεύκιν στήνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τις 20.30 και κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι γλέντια με ικαριώτες μουσικούς. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο, ανάλογα με το πόσο ντόπιο κρασί θα πιείτε.

Αρμόλια
Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, τηλ: 2106856279

Το ομώνυμο χωριό της Χίου χαρίζει το όνομά του σε αυτό το όμορφο ταβερνάκι – μεζεδοπωλείο, διακοσμημένο σαν παλιό μπακάλικο, που βγάζει τραπεζάκια στην πλατεία του Χαλανδρίου για να μας ξεναγήσει γευστικά στις νοστιμιές της Χίου και της θάλασσας. Το τηγανιτό μαστέλο με σάλτα τομάτας, η σαλάτα από τον κάμπο με ντομάτα, κάππαρη, ψητό μαστέλο, βασιλικό και βινεγκρέτ μπαλσάμικο και οι χιώτικοι βόλοι, δηλαδή κεφτεδάκια με πλιγούρι και ζωμό κρέατος είναι ό,τι πρέπει για ξεκίνημα και εξαιρετικά σε γεύση. Οι γαρίδες κριθαράκι με χοντροκομμένη φέτα είναι πιάτο… λουκούμι, ενώ οι κρεατοφάγοι θα εκτιμήσουν δεόντως τα μοσχαρίσια μπιφτέκια με πιτάκια, ντομάτα και γραβιέρα. Ο λογαριασμός με κερασμένο χαλβά και δικό τους χύμα κρασί, κυμαίνεται στα 20 με 25€ κατ’ άτομο.

Ακρί
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ: 210 4180110

Ένας (Κ) άσος στο μανίκι της δημοφιλούς Πειραϊκής, το Ακρί φέρνει στα τραπεζάκια του με θέα τα βραχάκια και τον ήλιο που καθρεφτίζεται στη θάλασσα αρώματα και γεύσεις από το νησί της Κάσου σε γενναίες μερίδες. Μην περιμένετε κάποιο περίτεχνο ντεκόρ, εδώ θα έρθετε για να δοκιμάσετε νησιώτικες γεύσεις όπως ραδίκια γιαχνί με κρεμμυδάκι και ντομάτα, μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια με κιμά, μακαρόνια με σιτάκα και ροϊκιό, όπως λένε στο νησί το μαγειρευτό σταμναγκάθι. Από το μενού ξεχωρίζουν επίσης ο γαύρος μαρινάτος, τα αχνιστά μύδια και το ωραιότατο συμιακό γαριδάκι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Κρίθαμος 
Μπουμπουλίνας και Ν. Παρίτση, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728790-1

Αν η κουζίνα της Καρπάθου δεν σας λέει τίποτα, τότε μια επίσκεψη στο εστιατόριο των Βορείων Προαστίων θα σας κατατοπίσει με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ, οι καρπαθιώτικες συνταγές μπλέκονται με μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, σε έναν όμορφο χώρο με κήπο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν οι μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, οι κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης, το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v