6 ωραία μεζεδοπωλεία για το τριήμερο των γιορτών

Έξι ελληνικά μεζεδοπωλεία για τα τσιμπολογήματα της παρέας που θέλει να το ρίξει έξω το τριήμερο των Χριστουγέννων στην Αθήνα.
6 ωραία μεζεδοπωλεία για το τριήμερο των γιορτών
Το τριήμερο των Χριστουγέννων, όσοι μείνουμε στην Αθήνα – και αφού χωνέψουμε όσα καταβροχθίσουμε στο ρεβεγιόν από τον μπουφέ της μαμάς – δεν θα καθίσουμε… στα αυγά μας. Αντιθέτως, θα το ρίξουμε έξω, θα απολαύσουμε χωρίς ενοχές ακόμα περισσότερους σπιτικούς μεζέδες, θα τσουγκρίσουμε ποτήρια με κρασάκι με την παρέα, και άμα λάχει θα χορέψουμε κιόλας. Πού; Σε έξι μεζεδοπωλεία της πόλης, από το κέντρο ως το Χαλάνδρι και τον Πειραιά, τα οποία θα μας σερβίρουν πεντανόστιμες και value for money λιχουδιές.

Belle-Amie  
Αγγέλου Μεταξά 11, Πειραιάς, τηλ.: 210 4175740

Του Μπελαμί το ουζερί στο υπέροχο νεοκλασικό της πειραιώτικης «πασαρέλας» με τις αρχοντικές καρέκλες, τις παλιές τοιχογραφίες και τις αριστοκρατικές απλίκες, βάζει τα καλά του: Αυτή την περίοδο, από τις 22 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πρωτοχρονιά, στολίζεται ακόμη περισσότερο και μας ετοιμάζει ένα 11ήμερο χριστουγεννιάτικης γαστριμαργίας με live μουσικές, πάρτι και φυσικά ωραία ελληνική κουζίνα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ειδικό Christmas lunch μενού, ενώ την Κυριακή 27/12 θα ακούγονται ωραίες μουσικές από αλλοτινές εποχές στην Belle Epoque Sunday με vintage ξένα και ελληνικά κομμάτια από τις 19.00. Όσο για το φαγητό: Απολαμβάνουμε αρνίσιο κότσι με σάλτσα θυμαριού και πουρέ ρεβυθιού, αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες με κρέμα γλυκιάς πιπεριάς, παστουρμαδοπιτάκια, μπιφτεκάκια σχάρας με σπιτικές πατατούλες και φέτα Τυρνάβου σε χωριάτικο φύλλο πάνω σε σαλάτα με σουσάμι και μέλι Κρήτης. Μαζί με κρασάκι, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα
Αιόλου 27, πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ: 2103252335

Ο γνωστός σπιτικός μπουφές της Αιόλου φορά τα γιορτινά του, γεμίζει λαμπιόνια τις τζαμαρίες του και γιρλάντες, Άι Βασίληδες και στολισμένα καραβάκια το cozy πατάρι του, και μεταμορφώνεται σε μουσικό μεζεδοπωλείο με τα όλα του. Τα μεσημέρια συνεχίζει να εναλλάσσει στον μπουφέ του υπέροχα μαγειρευτά πιάτα, ενώ τα βράδια σερβίρει πλέον ένα νέο χειμερινό μενού, με επιλογές όπως σαγανάκι αυγο-καβουρμά, παντζαροσαλάτα με ρόδι και μήλο, γεμιστά μανιτάρια με πρόβειο τυρί και τρούφα, κρεατόπιτα, μαστιχάτο κοτόπουλο, μαστέλο με γλυκό βύσσινο, μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, κατσικάκι με πέτουρες, ρολό κουνέλι, τραχανώτο και άλλες φοβερές ελληνικές συνταγές, σε τιμές που μαζί με κρασί δεν θα ξεπεράσουν τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας
Αγ. Γεωργίου και Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, τηλ: 2106810529

Έχει κάτι εξαιρετικά οικείο αυτό το στιλ του παλιού νοσταλγικού μπακάλικου που καθιερώθηκε ως τάση στα ελληνικά μεζεδοπωλεία. Και ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας είναι από τους πρώτους διδάξαντες, με τις υπέροχες «σπιτικές» σάλες σε Σύνταγμα, Κηφισιά, Άνω Πατήσια και Χαλάνδρι. Αγαπάμε ιδιαίτερα το τελευταίο, στην ήσυχη πλατεία κοντά στο δημαρχείο Χαλανδρίου, με τα χρωματιστά τραπεζάκια που κρύβουν τα σερβίτσια στα συρτάρια τους και τις παλιές αφίσες που μας γυρνούν σε άλλες εποχές. Εδώ δοκιμάζουμε μυζηθροπιτάκια, καγιανά με παστό Μάνης, τυρολουκουμάδες με μαρμελάδα ντομάτας, κεφτεδάκια με δυόσμο, ρουμελιώτικο χοιρινό και φοβερά σουτζουκάκια. Αν μείνετε σε μεζέδες για τη μέση και κρασάκι, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 2103216629

Ανοιχτή μέρα-νύχτα ακόμη και τις αργίες, η Κληματαριά είναι η πιο old school γωνιά του κέντρου, κρυμμένη πίσω από μια χρωματιστή αυλόπορτα στην πλατεία Θεάτρου, όπου αναλαμβάνει να μας συστήσει στην ελληνική κουζίνα. Τα μαγειρευτά της ετοιμάζονται στις τεράστιες κατσαρόλες στην σχεδόν ανοιχτή κουζίνα, τα κρεατικά της ώρας μοσχοβολούν… σπιτική τσίκνα και όλα σερβίρονται στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα κάτω από τα κρασοβάρελα. Εμείς τα απολαμβάνουμε μαζί με χύμα κρασάκι, ακούγοντας την λαϊκή κομπανία να παίζει ζωντανά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μπεμπέκα  
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 2106854880

Μια Μπεμπέκα… μαγειρεύει στον πιο ήσυχο δρόμο του Χαλάνδρίου, και οι μυρωδιές μας φέρνουν μέχρι τις παρεΐστικες σάλες της μονοκατοικίας της. Εκεί, πιάνουμε θέση κάθε μέρα από το μεσημέρι, ακόμη και τις αργίες, και δοκιμάζουμε τις σπέσιαλ χριστουγεννιάτικες προτάσεις της: Κόκορα με μαυροδάφνη και ξερά φρούτα, πουγκί με βότανα σε χοιρινές μπουκίτσες με πατάτες και λιωμένη γραβιέρα, χοιρινό με μέλι και πληγούρι, μους ελληνικών τυριών με φρέσκο ρόδι και χριστουγεννιάτικη γέμιση με κουκουνάρια και σταφίδες. Συνδυάζουμε με κρασάκι ή τσίπουρο και υπολογίζουμε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Άμα λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978
Οι γοητευτικές ψηλοτάβανες αίθουσες του παλιού σχολείου των Εξαρχείων, στη σκιά του λόφου του Στρέφη, βάζουν κι αυτές τα γιορτινά τους: Ανήμερα των Χριστουγέννων το μεσημέρι, για παράδειγμα, μαζί με το φαγητό μας θα απολαύσουμε την ερμηνεύτρια Τέτη Κασιώνη με τους μουσικούς Γιώργο Αθανασίου και Σταύρο Παργινό στις κιθάρες, το τσέλο και το μαντολίνο, σε ήχους νοσταλγικούς, ονειρικούς και γνώριμους. Όλο το τριήμερο, δοκιμάζουμε τις ελληνικές γεύσεις της Νεφέλης, όπως τα μπριζολάκια, τις ποικιλίες κρεατικών, τις ολόδροσες σαλάτες με ελληνικά βότανα και φρούτα, το κριθαρότο με γαρίδες και τα τυριά από διάφορες περιοχές της χώρας. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v