7 υπέροχες ιταλικές γωνιές στην Θεσσαλονίκη

Η καλύτερη πίτσα, οι πιο οικονομικές μακαρονάδες, οι ενημερωμένες λίστες κρασιών και το ωραιότερο street food σε 7 αγαπημένες ιταλικές διευθύνσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
7 υπέροχες ιταλικές γωνιές στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Λαχταριστές πίτσες, ιταλικά antipasti, μπρουσκέτες για να συνοδεύσουμε το Aperol Spritz μας την… ιερή ώρα του aperitivo, μακαρονάδες συνοδεία κρασιών από την Τοσκάνη. Εντοπίζουμε τις καλύτερες ιταλικές διευθύνσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να απολαύσουμε την κουζίνα των γειτόνων μας στην πιο αυθεντική της εκδοχή, είτε σε κομψά wine restaurants, είτε σε οικονομικά street food στέκια για καλοφαγάδες. 

Pizzicotto 
Καστριτσίου 3, τηλ: 2310273090

Η Νάντια και ο Μάσιμο, ένα ζευγάρι με κρυφό τους όπλο τις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές, έστησαν έναν μοντέρνο χώρο με ξύλινα τραπεζάκια, και σαν γνήσια τρατορία, τα γεμίζουν με ιταλικές σαλάτες ρόκας, με caprese βουβαλίσιας μοτσαρέλας, με φρέσκα ζυμαρικά παραγωγής τους – δοκιμάστε τα νιόκι παστιτσιάτα και δεν θα χάσετε, με λαχταριστές φοκάτσιες και με 19 διαφορετικές πίτσες ζύμης λευκής, ζέας ή πράσινης με βάση το σπανάκι. Οι πίτσες κυμαίνονται στα 15-20€ και οι μακαρονάδες στα 6-8€. 

Rosticceria di Salonicco 
Αρμενοπούλου 27, τηλ: 2310206830

Σε έναν μικρό, όμορφο χώρο με ρετρό διακοσμητικές πινελιές πίσω από την Ροτόντα στην καρδιά της πόλης, ο Μαξ ετοιμάζει καθημερινά φρέσκα ζυμαρικά, από ραβιόλια μέχρι φετουτσίνι και από ταλιατέλες ως λαζάνια, και φροντίζει να τα διανθίζει με δημιουργικές πινελιές ιταλικών τυριών, ξηρών καρπών και αλλαντικών. Υπέροχες ταλιατέλες με γκοργκοντζόλα και καρύδι, ραβιόλι γεμιστά με σολομό και μανιτάρια πορτσίνι, σπιτικά λαζάνια και ριζότο μανιταριών είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Al Caminetto 
Ολύμπου 88, τηλ: 2313016700

Μια ανάσα από την αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης, θα βρείτε μια φιλόξενη all day πιτσαρία για γρήγορο, αλλά καθόλου πρόχειρο ιταλικό φαγητό, που άνοιξε τον τελευταίο χρόνο και μας σερβίρει εξαιρετικά καλτσόνε, πεϊνιρλί και σαντουιτσάκια για πρωινό μαζί με τον καφέ μας, αλλά και ωραιότατα γεύματα με πιάτα όπως ριζότο, ζυμαρικά και ωραία ιταλική πίτσα ψημένη στην πέτρα. Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα – μη χάσετε για το κλείσιμο την λαχταριστή τερίνα σοκολάτας ή την κρεμ μπρουλέ με άρωμα εσπρέσο 

Comunale 
Παλαιών Π. Γερμανού και Παύλου Μελά, τηλ: 2310220914

Ιταλικός καφές, μεσογειακά κρασιά, κοκτέιλ με άρωμα Ρώμης και… cucina bella είναι το τετράπτυχο στο οποίο ποντάρει το Comunale, ένας κομψός χώρος στην καρδιά της πόλης για όλες τις ώρες. Από το πρωί, απολαμβάνουμε φρεσκοαλεσμένο αρωματικό καφέ, συνεχίζουμε με μπρουσκέτες, αργότερα το… γυρνάμε σε κρασί από ιταλικούς αμπελώνες και ωραία antipasti, αλλαντικά και τυριά της γειτονικής χώρας, και προσεγμένες συνταγές pasta και pizza. Από το απόγευμα, αρχίζουν να ετοιμάζονται τα αυθεντικά Aperol Spritz και οι ιταλικές εκδοχές του bloody Mary στην μπάρα. Σημειώστε πως μέρος του καταλόγου «ξεστρατίζει» προς την Ασία, αν θέλετε να δοκιμάσετε το sushi του Comunale. Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα με κρασί. 

Poselli Pizza 
Συγγρού και Βηλαρά 2, τηλ: 2314019687

Η ατομική πίτσα έγινε κυρίαρχη τάση στο street food της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, και το Poselli στην πολύβουη πιάτσα της Συγγρού είναι από τους πρωτοπόρους της. Εδώ, θα βρείτε από το μεσημέρι ως το απόγευμα σπιτικά λαζάνια, νιόκι παρμεζάνας και άλλες ιταλικές συνταγές, ενώ το βράδυ κυριαρχεί η πίτσα στα όρθια για τους ξενύχτηδες, με φοβερή ζύμη και απλούς, αλλά γκουρμέ συνδυασμούς – κολοκυθάκια και ντοματίνια με προσούτο, λάδι τρούφας και άλλα πεντανόστιμα σε 20 διαφορετικές εκδοχές. Μη χάσετε τις γλυκές εκπλήξεις, όπως το καλτσόνε Νουτέλα/μασκαρπόνε. Το κάθε κομμάτι πίτσας – αρκετά μεγάλο για να σας χορτάσει – στοιχίζει περί τα 2-2,50€. 

The Last Slice 
Προξένου Κορομηλά 1, τηλ: 2311242266

Από την πιάτσα της Βαλαωρίτου περνάμε σε αυτή της Προξένου Κορομηλά, που δεν θα μπορούσε παρά να έχει το δικό της ιταλικό street food μυστικό: To Last Slice έχει πάντα ένα μεγάλο κομμάτι λαχταριστής πίτσας για να το απολαύσεις στον φαρδύ πάγκο του πεζοδρομίου. Ξεχωρίζουμε την πίτσα με κιμά ή με παντσέτα, την ιδιαίτερα καυτερή Diablo και την κλασική Πάρμα με μοτσαρέλα και προσούτο. Στον πάγκο βρίσκουμε διαφορετικά λάδια για να περιχύσουμε τα κομμάτια μας α λα ιταλικά, ενώ αν έχουμε όρεξη για κάτι γλυκό, κλείνουμε με επιδόρπιο ημέρας – όπως τον φοβερό κορμό σοκολάτας με σάλτσα φράουλας και πούδρα από καραμελωμένο φουντούκι. Κάθε κομμάτι πίτσας στοιχίζει περί τα 2-2,50€. 

Cinque Terre 
Ολυμπίου Διαμαντή 53, τηλ: 6951849992

Μικρό αλλά κομψό και στιλάτο, αυτό το ιταλικό wine bar στην «πάνω γειτονιά» των Λαδάδικων φιλοδοξεί να μας μεταφέρει στην Λιγουρία, στα πέντε χωριά του Cinque Terre από όπου δανείζεται και το όνομά του. Πολύ καλή οινική λίστα για όλα τα γούστα, τζαζ μουσικές, και ωραίοι ιταλικοί «μεζέδες» είναι τα εισιτήριά μας για την γειτονική χώρα: Δοκιμάζουμε σαλάτα affumicciato με καπνιστό σολομό, τρικολόρε ζυμαρικά με τόνο και σως άνηθου, πιτσάκια από χειροποίητη φοκάτσια με μανιτάρια και καπνιστό τυρί και χορταστικές μακαρονάδες – δοκιμάστε την φοβερή καρμπονάρα. Σημειώστε ότι κάθε μεσημέρι, από τις 15.00 ως τις 19.00, με κάθε ποτήρι κρασί, σας έρχεται μια μακαρονάδα κερασμένη για να το απολαύσετε. Υπολογίστε περί τα 8-10€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v