Φαγητό στον Πειραιά: 9 τοπ διευθύνσεις στο Λιμάνι

Γκουρμέ θαλασσινές γεύσεις, παρεΐστικα κουτούκια, «τίμιοι» ψαρομεζέδες, μοντέρνα ψητοπωλεία. Βρίσκουμε – και τρώμε – στα καλύτερα και πιο νόστιμα του Πειραιά.
Φαγητό στον Πειραιά: 9 τοπ διευθύνσεις στο Λιμάνι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα η Αθήνα προσφέρει πλειάδα γευστικών επιλογών για κάθε γούστο και τσέπη. Όμως, όπως και να το κάνουμε, ο Πειραιάς φέρνει ένα γαστριμαργικό… αεράκι με εξίσου μεγάλη γκάμα νόστιμων επιλογών: γκουρμέ γεύσεις βραβευμένες με αστέρια Michelin, κρυμμένα κουτούκια για κρασοκατάνυξη συνοδεία πάσης φύσεως μεζέδων, νέο ταβερνεία που ανακαλύπτουν ξανά την κρεατοφαγία «πειράζοντάς» την και κλασσικά ψαροταβερνάκια που αγαπούν τη θάλασσα και την τιμούν γευστικά όπως της αρμόζει.

Ακολουθήστε μας λοιπόν σε μια γευστική βόλτα στις συνοικίες και τις Ακτές του Πειραιά, καθώς ανακαλύπτουμε τα καλύτερα σημεία για νόστιμες εξόδους.

Gazi College
Γρηγορίου Λαμπράκη 117, τηλ.: 210 4100612

Στην καρδιά του Πασαλιμανιού, απλώνει τα τραπέζια του και τις μπάρες με τα stools σε ένα πληθωρικό σκηνικό, στο οποίο κυριαρχούν οι φορτωμένες με πολύχρωμα βιβλία βιβλιοθήκες που αγγίζουν το ταβάνι, οι χειροποίητες λεπτομέρειες και οι γωνιές που «παίζουν» με τις αναμνήσεις. Εδώ θα έρθετε – εκτός από καφεδάκι και σνακ – για εξαιρετικό φαγητό (δοκιμάστε οπωσδήποτε την αυθεντικά ιταλική Καρμπονάρα με πένες, και τα ζουμερότατα burger με τις φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες) και αργότερα για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ ή για ένα ποτήρι σπιτική Σανγκρία. Τα γλυκά είναι μια ολόκληρη ιστορία μόνα τους, με τη lemon pie και το banofee να συγκαταλέγονται στις αδυναμίες μας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι κρασί.

Βασίλαινας
Αιτωλικού 72, τηλ: 210 4612457

Μία από τις πιο αγαπημένες γωνιές ελληνικού γαστριμαργικού πειραματισμού στην περιοχή, ο ιστορικός Βασίλαινας, κλείνει αισίως 95 χρόνια γευστικής παρουσίας και σερβίρει δια χειρός Ρενάτο Μεκόλι δημιουργικά πιάτα με βάση ντόπια υλικά. Στον μίνιμαλ χώρο του σε ένα πανέμορφο νεοκλασσικό θα γευτείτε πιάτα – αριστουργήματα όπως ψητή τσιπούρα με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα άγριου μάραθου, αρνάκι γάστρας με λαχανικά και ριζότο με άγριο μάραθο, κριθαρότο γαρίδας και εξαιρετικός μπακαλιάρος σε αφράτη κρούστα. Τιμή ανά άτομο, χωρίς κρασί: περί τα 50€. Ο Βασίλαινας διαθέτει και μενού degustastion το οποίο τιμάται στα 35€ ανά άτομο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ταραμοσαλάτα, σούπα κίτρινης κολοκύθας, τριλογία σολομού, ψητή τσιπούρα, καλαμάρι σχάρας και γλυκό ημέρας. Ικανοποιητική η wine list με περίπου 60 ετικέτες τις οποίες μπορείτε να πάρετε και σε ποτήρι.

Βαρούλκο
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ: 210 5228400

Ο Λευτέρης Λαζάρου αποφάσισε να αφήσει την στεριά της… Πειραιώς και να επιστρέψει στις παλιές του γειτονιές. Κάπως έτσι το Βαρούλκο έριξε άγκυρα στο Μικρολίμανο διατηρώντας την κουζίνα που του χαρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια το αστέρι Michelin και εμπλουτίζοντάς την – αποκλειστικά για το μεσημέρι – με πιο «απλές», καθημερινές γεύσεις, στη λογική του μεζέ. Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, ξιδάτο χταπόδι, σπανακόρυζο με σουπιές και κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί, σκόρδο και μαϊντανό είναι μερικά από αυτά. Το βραδινό, δημιουργικό μενού περιλαμβάνει τα πιάτα – διαμάντια του σεφ, όπως το καρπάτσιο λαβρακίου, το ριζότο με μάνγκο και γαρίδα και το ψητό καλαμάρι με μαυρομάτικα και μαντζουράνα. Το κόστος ανά άτομο, χωρίς κρασί κυμαίνεται από 50€ μέχρι 80€ ανά άτομο, ανάλογα με το αν θα το επισκεφθείτε μεσημέρι ή βράδυ.

Γεια μας
Ακτή Θεμιστοκλέους 66, τηλ: 210 4511260

Σταθερή αξία για νόστιμους ψαρομεζέδες με θέα που πιάνει από… Γλυφάδα μέχρι Ακρόπολη, το Γεια Μας είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που αγαπά τη θάλασσα και σερβίρει νοστιμότατους μεζέδες σε ικανοποιητικές τιμές. Ο χώρος παίζει ευχάριστα με το μάτι σε πολύχρωμους τόνους, το μπαλκόνι στον πάνω όροφο ενδείκνυται για ηλιόλουστες ημέρες, ενώ το μενού περιλαμβάνει εκλεκτά εδέσματα όπως χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, γαρίδες με ούζο και φινόκιο, νοστιμότατη φέτα ψημένη με μέλι, μύδια αχνιστά με μουστάρδα και λεμονάκι, «δυνατή» γαριδομακαρονάδα και νοστιμότατα μανιτάρια πλευρώτους με μπαλσάμικο. Συνοδεύστε τους μεζέδες με ουζάκι και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Κρεατοπωλείον
Ακτή Θεμιστοκλέους 68, τηλ.: 210 4520720

Κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της μοντέρνας κρεατοφαγίας ανάμεσα σε δεκάδες ψαροταβέρνες και ουζερί και κερδίζει τις εντυπώσεις μας με τα ζουμερά του κρέατα, τα καλοφτιαγμένα ορεκτικά και το ευχάριστο περιβάλλον. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά, το χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο και τα καυτερά μπιφτεκάκια κεμπάπ με πάπρικα και σάλτσα γιαουρτλού. Ακόμη, όμως, και όσοι προτιμούν το κρέας τους «ατόφιο», χωρίς μαρινάδες, μυρωδικά και άλλες προσμίξεις θα φύγουν ευχαριστημένοι –τα παραδοσιακά μπριζολάκια είναι επίσης εξαιρετικά, όπως και το γιγάντιο rib eye. Από ορεκτικά, ξεχωρίζουν οι φρέσκες, κομμένες στρογγυλές τηγανιτές πατατούλες με τυρί και η τυροκαυτερή με μπούκοβο. Δυνατά παίζουν και τα επιδόρπια, με το banoffee να καίει καρδιές. Οι τιμές κινούνται στο φάσμα των 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.

Μάγευμα
Φωτίου Κορυτσάς και Σπάρτης, Ταμπούρια, τηλ: 210 46 27 832

Σε μια ήσυχη γειτονιά των ταμπουριών, δύο αδέρφια έστησαν αυτό εδώ το νέο-ταβερνάκι με περίσσιο μεράκι τόσο στη διακόσμηση όσο και στην κουζίνα. Η πρώτη παίζει με vintage και μοντέρνους τόνους, η δεύτερη εντυπωσιάζει με την γεύση αλλά και την πρωτοτυπία της μεταμορφώνοντας απλά πιάτα ψητοπωλείου σε… γκουρμεδιές μέσα από εξαιρετικό food styling. Εδώ θα δοκιμάσετε από σολομό τατάκι με σος μουστάρδας και πουγκάκια γαρίδας μέχρι κοντοσούβλι σερβιρισμένο σε μίνι… σούβλα με φρέσκιες πατατούλες και φετάκια από χοιρινό ρολό με κρούστα μυρωδικών πάνω σε πουρέ πατάτας. Η χωριάτικη σαλάτα σερβίρεται μέσα σε καρβελάκι και είναι εξαιρετική, ενώ το μιλφέιγ λουκάνικου είναι ο απόλυτος μεζές, τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσίαση. Στο Μάγευμα θα φάτε, θα πιείτε και θα χορτάσετε με 20€ ανά άτομο.

Το παλιό μπακάλικο
Φρεατυδος 42, Μαρινα Ζεας, τηλ: 210 4611335

Ο ορισμός του «παρεΐστικου στεκιού» σε όλο του το μεγαλείο, το «Μπακάλικο» είναι ένα τίμιο μουσικό μεζεδοπωλείο το οποίο γυρνά τον χρόνο πίσω, τότε που οι γειτονιές συσπειρώνονταν σε μια παρέα, έτρωγαν, έπιναν και τραγουδούσαν μαζί. Ο κατάλογος του περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μεζέδες στεριάς και θάλασσας, οι οποίες συνοδεύουν περίφημα το κρασί, τη ρακή ή το ουζάκι. Σαλάτα ρόκα παρμεζάνα με μπαλσάμικο και λιαστή ντομάτα, κολοκυθοκεφτέδες, μπουγιουρντί, κεμπάπ, μανιτάρια και μύδια σαγανάκι, πανσέτα μελωμένη, γεμιστό λουκάνικο και κεφτεδάκια στο πήλινο είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του μενού που ξεχωρίσαμε. Για ένα χορταστικό γεύμα συνοδεία χύμα κρασιού, ο λογαριασμός θα σας έρθει σε… κονσέρβα και δε θα ξεπερνά τα 15€. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, το «Μπακάλικο» έχει ζωντανή μουσική.

Belle Amie
Αγγέλου Μεταξά 11, τηλ.: 210 4175740

Το επιβλητικό νεοκλασικό της «πασαρέλας» που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αναπαλαιώθηκε ιδανικά και μετατράπηκε σε ένα all day café- μεζεδοπωλείο, το οποίο βγάζει τραπεζάκια στην πλατεία και ετοιμάζει συνταγές με ντόπια προϊόντα. Εδώ θα δοκιμάσετε λοιπόν κρητικό ριφάκι, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από τους συνεταιρισμούς του Πηλίου, σπιτικά αλλαντικά της Θράκης, φάβα του Φενεού και φακή της Λευκάδας, τονάκι της Αλοννήσου και αλίπαστα της Χαλκιδικής, χέλι της Ηπείρου και τυριά της Ρούμελης. Κατά καιρούς, το μενού αλλάζει αναδεικνύοντας συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας – ηπειρωτικές και μη- οπότε μην εκπλαγείτε αν δείτε σε αυτό επιπρόσθετα διαφορετικούς μεζέδες από τους «κλασσικούς». Αντιθέτως, η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετική για να ανακαλύψετε γεύσεις περιοχών που ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι πρότινος. Για ένα ικανοποιητικό τσιμπολόγημα στο Belle Amie, θα πληρώσετε περί τα 17€ ανά άτομο.

Το Καπηλειό Του Ζάχου
Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ: 210 4813325

Μικρό στο μάτι, μεγάλο στη… φήμη, το Καπηλειό του Ζάχου είναι μια ένα συνοικιακό κουτούκι με τα όλα του, το οποίο σερβίρει απλούς, αλλά πεντανόστιμους μεζέδες, στα στριμωγμένα του τραπεζάκια (12 τον αριθμό), κάτω από μεγάλα κρασοβάρελα και κορνίζες με παλιές φωτό του Πειραιά. Συντροφιά με ωραίο χύμα κρασάκι, θα παρελάσουν από το τραπέζι σας στεριανοί και θαλασσινοί μεζέδες, όπως μπακαλιάρος σκορδαλιά, καλαμαράκι γόνος, ψητές σαρδέλες, μπιφτέκια – γίγας σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, νοστιμότατη φάβα και φυσικά φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Πολύ καλές και οι σαλάτες του, με τα παντζάρια και τα βραστά χόρτα να ξεχωρίζουν. Οι τιμές αρκετά χαμηλές, περί τα 12€ ανά άτομο με κρασί. Παρασκευές και Σάββατα επιβάλλεται κράτηση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v