Set menu: Φάτε οικονομικά σε gourmet εστιατόρια

Συγκεντρώνουμε τα set menu μερικών εκ των πιο «γκουρμέ» εστιατορίων της Αθήνας και δοκιμάζουμε υψηλή γαστρονομία σε τιμές που δεν ξετινάζουν τον προϋπολογισμό μας.
Set menu: Φάτε οικονομικά σε gourmet εστιατόρια
Η υψηλή γαστρονομία και οι γκουρμέ γεύσεις είναι ακριβό «χόμπι», σύμφωνοι. Δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να πληρώσουν 80€ κατ’ άτομο για να δοκιμάσουν δημιουργική κουζίνα και πιάτα με την υπογραφή διάσημων σεφ. Υπάρχει όμως και η μέση λύση: Τα set menu που προσφέρουν κάποια από τα πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας, τα οποία επιτρέπουν και σε πιο χαμηλά budget να δώσουν την ευκαιρία στον ουρανίσκο τους να «πειραματιστεί» γευστικά. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε επτά διευθύνσεις όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ολοκληρωμένα γκουρμέ γεύματα, σε τιμές που δεν είναι απαγορευτικές για το επίπεδο της γαστρονομίας που προσφέρεται. 

Kuzina 
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 2103240133
Βρίσκεται στην καρδιά του Θησείου και έχει την τύχη να διαθέτει εξαιρετική θέα προς την Ακρόπολη, ενώ στην κουζίνα… της Kuzina μαγειρεύει ο γνωστός σεφ Άρης Τσανακλίδης.
Τιμή set menu: 19€ κατ’ άτομο 
(Μέση τιμή χωρίς set menu: Περί τα 35€ κατ' άτομο) 
Τι περιλαμβάνει: Θα απολαύσετε ατομική σαλάτα ή ορεκτικό με επιλογή από λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σος ροδιού και πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα ξινοτύρι, τοματίνια και κρουτόν. Για κυρίως πιάτο, μπορείτε να επιλέξετε από σπαγγετίνι με ξινοτύρι, παξιμάδι, τοματίνια, σκόρδο και βασιλικό ή χοιρινό ψημένο στο φούρνο για 12 ώρες με κρέμα από μοσχολέμονο και βασιλικό, με σαλάτα από ξινόμηλο, αγγούρι, ρέβα και κόλιανδρο. Για γλυκό, θα γευθείτε γιαουρτόπιτα με παγωτό καϊμάκι, ενώ το μενού περιλαμβάνει και ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα. 

Ορίζοντες 
Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (είσοδος τελεφερίκ), τηλ: 210 7210701

Στην… ταράτσα ολόκληρης της Αθήνας, στην κορυφή του λόφου του Λυκαβηττού, οι Ορίζοντες δεν προσφέρουν μόνο εξαιρετική θέα, αλλά και υψηλή γαστρονομία, την οποία μπορούν όλοι να απολαύσουν με το set menu που ισχύει καθημερινά για το 2014.
Τιμή set menu: 23€ κατ’ άτομο
(Μέση τιμή χωρίς set menu: Περί τα 40-45€ κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Τραγανά φύλλα σαλάτας με εσπεριδοειδή, σουσάμι και κουκουνάρι σε βινεγκρέτ από πορτοκάλι και σόγια, μύδια αχνιστά με κρασί chardonnay, κριθαρότο με γαρίδες σβησμένο με κονιάκ, bavaroise καραμέλας σε τραγανό μπισκότο για το κλείσιμο και κρασί λευκό ή κόκκινο. Για κυρίως μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε φιλετάκια τσιπούρας με μουσελίν φασολιών και λαχανικά με βινεγκρέτ δυόσμου και φιλέτο κοτόπουλο με κους κους και αποξηραμένα βερίκοκα. 

Βασίλαινας 
Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ.: 210 4612457

Ο Πειραιάς είναι γκουρμέ, και το αποδεικνύει μία από τις πιο αγαπημένες γωνιές ελληνικού γαστριμαργικού πειραματισμού στην περιοχή, ο ιστορικός Βασίλαινας, που προτείνει ένα menu degustation, το οποίο μυρίζει παράδοση σε μικρές αλλά απολαυστικές δόσεις.
Τιμή μενού: 30€ κατ’ άτομο
(Μέση τιμή χωρίς set menu: 35-40 κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Για αρχή, σούπα κίτρινης κολοκύθας με κύμινο, κάρυ και μοσχοκάρυδο, ταραμοσαλάτα με πιτούλες και γαύρο μαρινάτο σε μαρμελάδα τομάτας. Η γευστική συνέχεια δίνεται από το φιλέτο τσιπούρας με πουρέ κουνουπίδι, την διλογία σολομού με κρούστα μπαχαρικών, το κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας. Επίσης, θα γευθείτε μίνι burger με κέστσαπ από παντζάρι και κρέμα τυριού και χοιρινό λαιμό 12 ωρών με πουρέ γλυκοπατάτας, μαρμελάδα κυδώνι και κρεμμύδι κονφί. Στο μενού περιλαμβάνεται γλυκό ημέρας. 

Ελαίας Γη 
Δεξαμενής και Ολυμπιονικών, Πολιτεία-Κηφισιά, τηλ: 2106200005

Ζωντανεύοντας γευστικές μνήμες από παρεΐστικα ελληνικά τραπέζια, κοντά στον ξυλόφουρνο στη δροσερή βεράντα με θέα τα πλατάνια και την πόλη από ψηλά, το εστιατόριο Ελαίας Γη στην Πολιτεία συνδυάζει την νοσταλγική ατμόσφαιρα με την υψηλή γαστρονομία, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε μέσα από ένα μενού 14 γεύσεων.
Η τιμή του μενού: 28€ (Κυριακή μεσημέρι) ή 35€ κατ’ άτομο (καθημερινά)
(Μέση τιμή χωρίς set menu: 40-45€ κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Από ορεκτικά, θα απολαύσετε κοκορόσουπα, ελιόψωμο, αφράτες πιτούλες με ελαιόλαδο και ρίγανη, ελιοσαλάτα, κατίκι Δομοκού με μους κόκκινης πιπεριάς, μελιτζανοσαλάτα, ελληνικά όσπρια, σαλάτα «Ελαίας Γη», τυρόπιτα με βότανα και μυρωδικά «γυριστή» στον ξυλόφουρνο, σαρμάδες σε σάλτσα αυγολέμονο και σορμπέ λεμόνι με βασιλικό. Για κυρίως πιάτο, έχετε να διαλέξετε από χειροποίητα ζυμαρικά με θαλασσινά, μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, μοσχαρίσια μάγουλα στον ξυλόφουρνο με ταλιατέλες ή παπαρδέλες, σπαλομπριζόλα, γουρουνόπουλο με σέσκουλα, γύρο σε φωλιά φύλλου ρυζιού, κοκοροσουβλάκι, χοιρινό φιλέτο με μέλι και σιναπόσπορο, τρίγωνα μπιφτεκάκια με φυστίκι Αιγίνης και κασέρι Λέσβου ή μπριζόλα χοιρινή με αρωματικά βότανα. Για το κλείσιμο, θα απολαύσετε παγωτό λουκούμι, λευκή τάρτα με μπανάνα και καραμέλα και μαστιχωτή μους πικρής σοκολάτας. 

Kohenoor 
Τριπτολέμου 41, Γκάζι, τηλ.: 210 3455762

Αν θέλετε να δοκιμάσετε προσεγμένη ινδική κουζίνα, η αγαπημένη ethnic γωνιά στο Γκάζι προτείνει ένα ιδιαίτερα οικονομικό μενού για δύο άτομα, που θα σας μεταφέρει στην μυρωδάτη Ανατολή.
Τιμή μενού: 17,80€ για δύο άτομα
(Μέση τιμή χωρίς set menu: 20-25€ κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Θα γευθείτε κοτόπουλο με κάρυ, κοτόπουλο τανδούρη ψητό, λευκό ρύζι μπασμάτι και λευκό ψωμί. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται κρασί ή άλλο ποτό. 

Καστελόριζο 
Πλατάνων 2, Πλατεία Νέας Κηφισιάς, τηλ.: 210 8075408

Στον όμορφο χώρο του «Καστελόριζου», η Κηφισιά μυρίζει θάλασσα και το ψάρι έχει την τιμητική του, με ένα εξαιρετικά οικονομικό μενού που θα παρατείνει την επίγευση των καλοκαιρινών διακοπών σας.
Η τιμή του set menu: 16€ κατ’ άτομο
(Μέση τιμή χωρίς set menu: 30-40€ κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Σαλάτα με μαριναρισμένο γαριδάκι και καλαμάρι, λαχανικά εποχής και φινόκιο, μελιτζάνα καπνιστή πολίτικη, ντολμάδες θαλασσινών, γαριδάκι ελαφρά παναρισμένο με αλεύρι καλαμποκιού, μύδια αχνιστά σε αρωματικό ζωμό, σαρδέλα ψητή, σπαγγέτι με καβούρι και κρασί λευκό ή κόκκινο ή ρακί. 

Botrini’s
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, τηλ: 2106857324

Ένα από τα ακριβότερα, αλλά και από τα πιο πολυβραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας σας προτείνει γεύσεις του γνωστού σεφ Έκτορα Μποτρίνι σε μια όμορφη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι. Και μπορεί η τιμή του set menu να μοιάζει «φουσκωμένη», αλλά δεδομένου ότι για να δοκιμάσει κανείς τις συνταγές του χρειάζεται κανονικά πάνω από 80€ κατ’ άτομο, το συγκεκριμένο menu είναι μια καλή ευκαιρία για την «εξτραβαγκάντζα» του μήνα (ή του... εξαμήνου).
Η τιμή του set menu: 40€ κατ’ άτομο
(Μέση τιμή χωρίς set menu: 60-80€ κατ' άτομο)
Τι περιλαμβάνει: Το μενού λέγεται «Ανακάλυψη» και θα σας μυήσει σε ιδιαίτερες γεύσεις, αρχής γενομένης από το amuse bouche. Carpaccio ξιφία με κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα, σαλικόρνια και κουρκουμά, ριζότο με εσπεριδοειδή, αρακά και καλαμάρι, λαυράκι με μους μελιτζάνας, εκχύλισμα πιπεριάς Φλωρίνης και αέρα από λεμόνι ή κατσικάκι με κρέμα από θαλασσινό σκόρδο και λαχανικά στη χόβολη, και για το κλείσιμο παγωτό από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται κρασί. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v