Έξι νέα και ενδιαφέροντα εστιατόρια στην Αθήνα

Τίμια κρεατοφαγία, παραδοσιακές ναπολιτάνικες γεύσεις, ταχυψαροφαγία και πικάντικες εμπειρίες για… ολίγους μας προκαλούν να επισκεφθούμε έξι νέα γευστικά spots στην πόλη.
Έξι νέα και ενδιαφέροντα εστιατόρια στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καθώς διανύουμε την νέα γευστική σεζόν της πόλης, συνειδητοποιούμε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, τα εστιατόρια που ξεφύτρωσαν σε στρατηγικά σημεία της Αθήνας και των προαστίων όχι μόνο στέκονται περίφημα στον γαστρονομικό χάρτη, αλλά προσφέρουν και κάτι το διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Είτε πρόκειται για value for money κρεατοφαγία, είτε για «γρήγορη» έθνικ κουζίνα, είτε για fish and chips α λα ελληνικά, οι περιπτώσεις τους είναι αν μη τι άλλο γευστικά ενδιαφέρουσες.

ΜΟΟUU: Κρεατοφαγία στα Νότια

Φοίβης 17 (Α. Μεταξά), Γλυφάδα, τηλ. 694 570 8422

Τι κάνει (λιγάκι) «Μουου» στην γευστική πιάτσα της οδού Φοίβης στη Γλυφάδα; Ναι, καλά το καταλάβατε το νέο και άκρως μοντέρνο κρεατοφαγικό στέκι των Νοτίων Προαστίων. Δερμάτινοι άνετοι καναπέδες, ξύλινα τραπεζάκια, χαμηλός φωτισμός και ένας τοίχος… μάθημα για όσους θέλουν να μυήθούν στα βασικά της κρεατοφαγίας (μπαλτάδες σε κορνίζες, οδηγίες για τους ακριβείς βαθμούς ψησίματος στους τοίχους) συνθέτουν την ατμόσφαιρα του μαγαζιού και σε βάζουν κατευθείαν στο ψητό. Στον κατάλογο πρωταγωνιστεί, φυσικά, το ποιοτικό κρέας ελευθέρας βοσκής σε άκρως ικανοποιητική ποικιλία: Picanha (καπάκι κιλότου), Heart of rump (καρδιά κιλότου), Thin Skirt (διάφραγμα), T-bone, Flank Steak (καρδιά λάπας) και Rib eye είναι μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα με κρασί θα πληρώσετε περί τα 25€.

Opium: Το bar restaurant του λαού
Κηφισίας 13, Μαρούσι, τηλ. 697 1557846

Το concept «φαγητό και cocktail» έχει πάρει τα πάνω του τους τελευταίους μήνες με νέες και πολλά υποσχόμενες αφίξεις που συνδυάζουν εκλεκτές γεύσεις με βραδινή μπαροκατάσταση για όσους δεν… βαρυστομαχιάσουν. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι και το Opium στο Μαρούσι, σε μια πέτρινη μονοκατοικία επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Ο χώρος ατμοσφαιρικός, με μια φωτισμένη μπάρα, πέτρινες λεπτομέρειες και glam διακόσμηση που συνάδει με το concept του μαγαζιού. Το μενού, λιτό προς το παρόν, έχει μεσογειακό χαρακτήρα και το επιμελείται ο σεφ Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος «παίζει» με παραδοσιακές γεύσεις δημιουργώντας όμορφα αποτελέσματα. Για παράδειγμα η φάβα με καραμελωμένο χταποδάκι είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό, καθώς επίσης και το μιλφέι(γ) μανιταριών με τυρί μαστέλο. Από το κυρίως το ριζότο με πορτσίνι είναι αρκετά καλό, όπως και ο μουσακάς γαρίδας ενώ τα πικάντικα παϊδάκια με κρούστα ελιάς έχουν ενδιαφέρον. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, θα πληρώσετε περί τα 25€.

Αν δείτε ότι σας παίρνει και για after, ενημερώνουμε ότι τα Σάββατα τα decks παίζουν mainstream beats, ενώ τις Παρασκευές τα ακούσματα κινούνται σε house ρυθμούς.

Kαπετάν Fishάει : Ξέρεις από ταχυψαροφαγείο;
Εμμανουήλ Μπενάκη 27-29, τηλ. 210 3300035

Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, σκάει από το πουθενά αυτό εδώ το συμπαθητικό μαγαζάκι στα Εξάρχεια, δηλώνει ταχυψαροφαγείο και σε στέλνει για… μαρίδες. Σε ένα μικρό πράσινο deck με ξύλινους πάγκους που θυμίζουν έντονα αγγλική pub και με το εσωτερικό του να είναι επηρεασμένο από το πολυφορεμένο βιομηχανικό στιλ, το Fishάει σερβίρει φρέσκα ψαρικά σε λαχταριστούς συνδυασμούς. Εδώ θα φάτε φρέσκο ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, γαύρο, μαρίδα, αθερίνα) στη σχάρα ή στο τηγάνι συνοδεία τηγανιτής πατάτας, αλλά θα πάρετε και στο χέρι λαχταριστό ψαρο-sandwich με ψητό, τηγανητό ή μαριναρισμένο ψάρι και μπόλικα «καλούδια» όπως σως ταρτάρ και μπούκοβο. Για όσους το ψάχνουν λίγο παραπάνω, το συγκεκριμένο έδεσμα λέγεται Nordsea και αποτελεί παράδοση σε χώρες όπως η Ολλανδία. Φυσικά υπάρχει και μπύρα/ούζο/τσίπουρο/κρασί για να συνοδέψετε το γεύμα σας, ενώ για μια ανελέητη ψαροφαγία δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-12€.

The Grocery: Το γευστικό παντοπωλείο του Κολωνακίου
Σκουφά 46 & Ομήρου, Κολωνάκι, τηλ. 2103623541

Στον χώρο του γνωστού Tribeca, οι ίδιοι ιδιοκτήτες άνοιξαν πρόσφατα αυτό το μοντερνίζον εστιατόριο, το οποίο ξεχωρίζει κατ’ αρχάς για την φοβερή διακόσμηση δια χειρός Ανδρέα Κουρκούλα και Μαρίας Κοκκίνου (Scala Vinoteca, ΠBox). Μωσαϊκά, παλιές ζυγαριές, λιτή βιομηχανική διακόσμηση, ράφια μπακάλικου και αρκετές αντίκες συνθέτουν το oldschool, αλλά και μοντέρνο σκηνικό στο Grocery. Τι τρώμε εδώ; Παραδοσιακή κουζίνα με σύγχρονο twist και ψαγμένα υλικά τα οποία σύντομα θα φιγουράρουν και στα ράφια του για αγορά. Σούπερ μελιτζανοσαλάτα, spring rolls με κολοκυθοκεφτέ, εξαιρετικό αρνίσιο κότσι φρικασέ με άγρια χόρτα, κοτόπουλο με χυλοπίτες, νιόκι με μοσχάρι και κασέρι Ξάνθης και μπιφτεκάκια με πικάντικη σαλάτα. Όλα τους πεντανόστιμα και σε ικανοποιητικές μερίδες. Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία ούζου θα πληρώσετε περί τα 25€ ανά άτομο.

Ancho Mexican Grill: Ο… γρήγορος Μεξικανός
Γυφτοπούλου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801097

Το όνομα της αποξηραμένης πιπεριάς Poblano (chile ancho) δανείζεται αυτό εδώ το άρτι αφιχθέν μεξικάνικο grill στην πολύβουη πιάτσα του Χαλανδρίου και καταφέρνει να σταθεί στο ύψος (και στην… κάψα) των περιστάσεων περίφημα. Ο χώρος ευήλιος και μοντέρνος, με τζαμαρίες περιμετρικά, μεγάλα και ψηλά κόντρα πλακέ τραπέζια και άνετους καναπέδες για να απολαύσετε όπως πρέπει το self service μεξικάνικό σας έδεσμα. Το μενού είναι σχετικά περιορισμένο και επιτρέπει πειραματισμούς: επιλέγετε τη βάση που θέλετε (burrito, tacos, nachos και σαλάτα), προσθέτετε την γέμιση (μοσχαράκι στη γάστρα, παραδοσιακό μοσχάρι, chilli con carne κτλ.) και ολοκληρώνετε το πικάντικο έγκλημα με την απαραίτητη σάλτσα (η guacamole είναι από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει). Υπολογίστε περί τα 12€ ανά άτομο συνοδεία φοβερής μαργαρίτας (5€).

Vespa Rossa: Από την Ιταλία (με αγάπη) στο Παγκράτι
Αντήνορος & Ναϊάδων ( περιοχή Χίλτον), τηλ. 2107234551

Μία… κόκκινη Vespa αφίχθη με τα χίλια στο Παγκράτι και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η γευστική της διαδρομή είναι εξαιρετική. Το νέο εστιατόριο του σεφ Κώστα Τσίγκα σερβίρει πιάτα που πατούν πάνω σε αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας με μια πινελιά από τα ορεινά χωριά της. Κάτι σαν «μαμαδίσιο» φαγητό δηλαδή, όμως… α λα ιταλικά. Η διακόσμηση απλή και μοντέρνα, με το κόκκινο και το λευκό να κυριαρχούν, ενώ συνδυάζεται υπέροχα με το καφέ του ξύλου στα τραπέζια και το πάτωμα. Εξαιρετικό το ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα, όπως επίσης και οι παπαρδέλες με ραγού από χοιρινό και γκράνα παντάνο και τα ριγκατόνι με κεφτεδάκια και τομάτα. Πολύ καλές και οι πίτσες με κόκκινη ή λευκή σάλτσα σε αρκετά πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα αυτή με τις αχιβάδες, το σκόρδο και το μπούκοβο σε μαύρη ζύμη. Οι τιμές εκπλήσσουν ευχάριστα, καθώς με μια μακαρονάδα, ένα ορεκτικό και σαλάτα δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v