Oldschool φαγάδικα: 10 διευθύνσεις από τα παλιά

Από το ιστορικό κέντρο της πόλης μέχρι τα προάστια δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές σε δέκα μαγαζάκια που χορταίνουν κόσμο εδώ και… μισό αιώνα.
Oldschool φαγάδικα: 10 διευθύνσεις από τα παλιά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για κάποιους φίλος για άλλους εχθρός, ο χρόνος είναι σίγουρα ο καλύτερος κριτής. Στον τομέα της γεύσης, η παραπάνω παραδοχή βρίσκει αντίκρισμα σε δεκάδες εστιατόρια «πυροτεχνήματα» που έχουν κατά καιρούς περάσει από το γαστρονομικό γίγνεσθαι της πόλης και κάπου στην πορεία… έσκασαν.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει για όλα τα εστιατόρια, καθώς υπήρξαν άλλα που στάθηκαν επάξια στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα μετρούν από μερικές δεκαετίες μέχρι και έναν αιώνα ζωής.

Δεν χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα εκλεκτά τους πιάτα και να ευχηθούμε να τα… χιλιάσουν.

Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 210 3225084)

Ο «μεθύστακας» Ορέστης Μαρκής στην ομώνυμη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα περνούσε το 1949 το κατώφλι αυτής της ταβέρνας στην Πλάκα, η οποία πρωτοάνοιξε το 1864. Το θρυλικό αυτό υπόγειο με την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας που μετρά πλέον την ιστορία του σε αιώνες, εξειδικεύεται μεν στον μπακαλιάρο, σερβίρει όμως και φοβερά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ζουμερό καλαμάρι στη σχάρα και πολύ καλό μαρινάτο γαύρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα λογικότατα επίπεδα των 17€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι ή χύμα κρασί, ενώ στο τέλος θα σας κεράσουν και χαλβά σησαμένιο για να φύγει η… ψαρίλα.

Κίτσουλας (Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798)

Από το 1948 ο «Κίτσουλας» στέκεται αγέρωχος στην πιάτσα του Χαλανδρίου για να θυμίζει σε πελάτες και μη ότι το καλό φαγητό δύσκολα βρίσκει αντίπαλο. Ο χώρος είναι μία σταθερή αξία, ενώ η κουζίνα παραμένει εγγύηση - και σε ποικιλία, αλλά και σε ποιότητα και γεύση: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίτες, τραγανά κεφτεδάκια και συμπαθητικό αρνί φρικασέ. Αρκετά καλό και το χύμα κρασί του. Το κόστος ενός χορταστικού γεύματος στον Κίτσουλα δεν ξεπερνάει τα 20, άντε τα 25 Ευρώ.

Κόκκαλης (25ης Μαρτίου, Σταμάτα, τηλ: 210 6218015, 210 6216160)

Συνώνυμη της κρεατοφαγίας στα (πολύ) βόρεια Προάστια, η ταβέρνα της οικογένειας Κόκκαλη στη Σταμάτα πρωτολειτούργησε το 1932 από τον Αντώνη Κόκκαλη αρχικά ως μπακαλο-χασάπικο για να εξελιχθεί σε οικογενειακή ταβέρνα με εκλεκτούς κρεατομεζέδες. Αρχές του ’80 τα δύο αδέρφια της οικογένειας ανέλαβαν το μαγαζί, φέρνοντας δικής τους παραγωγής κρασί και δικά τους κρέατα. Εδώ δοκιμάζουμε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ όπως φοβερά κολοκυθάκια τηγανιτά σε στικς, κατσικάκι στη γάστρα, αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, σούπερ παϊδάκια με ολόφρεσκιες πατάτες τηγανιτές και την ομώνυμη σαλάτα "Κόκκαλης" με μαρούλι, λάχανο, καρότο, ξυνόμηλο και ρόδι. Υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο με κρασί.

Πιπερίγκος (Λ.Ειρηνης 19, Πευκη, τηλ: 210 8023301)

Μπορεί να έχουν περάσει εξήντα χρόνια από τότε που τα αδέρφια Νικόλαος και Αθανάσιος Πιπερίγκος από την Ανατολή Φθιώτιδας εγκαταστάθηκαν στην Πεύκη και άνοιξαν (αρχικά) ένα καφεγαλακτοπωλείο/ψητοπωλείο, όμως μέχρι σήμερα το σουβλάκι του Πιπερίγκου είναι σημείο αναφοράς. Παράλληλα, μέσα στις δεκαετίες του μενού του εμπλουτίστηκε με αρκετά μαγειρευτά, αλλά και πιο σύγχρονες γεύσεις. Ξεχωρίζουν, εκτός από το χοιρινό καλαμάκι – σήμα κατατεθέν, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι σχάρας, το κεμπάπ γιαουρτλού και το εξαιρετικό κοτόπουλο με ντομάτα και φέτα. Για ένα πλήρες γεύμα θα πληρώσετε περίπου 15€ ανά άτομο.

Άνθος (Κολοκοτρώνη 10, Αθήνα, τηλ: 2103232686)

Ανοίγει από νωρίς για καφέ, κρέμα και ουζάκι και συνεχίζει ως εστιατόριο μέχρι το απόγευμα. Το παραδοσιακό αυτό μαγειρείο «άνθισε» το 1953, ενώ ο τωρινός ιδιοκτήτης το ανέλαβε το 1973. Το κράτησε όμως, ακριβώς όπως ήταν και τότε, με πιάτα ημέρας και διακόσμηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές: ξύλινες καρεκλίτσες μέσα, καρό τραπεζομάντηλα, λιτή διακόσμηση και φυσικά η δεσπόζουσα βιτρίνα για να διαλέξετε τι θα φάτε. Λαχταριστά γεμιστά (αναμφίβολα το highlight του), κορυφαία πιάτα με μελιτζάνα (ιμάμ, παπουτσάκια) και αγνά μπιφτέκια με πατάτες φούρνου είναι μερικά μόνο από τα εδέσματα που σερβίρει κατά κανόνα, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα κοκκινιστά ή τα όσπρια. Μαζί με μπύρα ή κρασί, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10€ ανά άτομο.

Τριφύλλι (Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6446585)

Άνοιξε το 1962 μια ανάσα από το γήπεδο της Λεωφόρου, σερβίροντας μεζεδάκια σε φιλάθλους και ποδοσφαιριστές του Συλλόγου δια χειρός κυρίου Γιώργου στο σερβίρισμα και κυρίας Κούλας στο τηγάνι. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα: τοίχοι βαμμένοι με λαδομπογιά, τραπέζια ντυμένα με παλιακούς μουσαμάδες, ξύλινες καρέκλες και τα κλασσικά βαρέλα στον τοίχο συνθέτουν το ρετρό σκηνικό του «Τριφυλλιού». Και από φαγητό; Ότι και τότε. Από τις 8.30 (αυστηρά) κάθε βράδυ εκτός Κυριακής, στα λιγοστά τραπεζάκια του θα δοκιμάσετε ντολμαδάκια, κεφτεδάκια, συκωτάκια ψιλοκομμένα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, χωριάτικη και τις περίφημες τηγανιτές πατάτες συνοδεία καλού χύμα κρασιού από το βαρέλι. Ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 12€ ανά άτομο.

Ήπειρος (Φιλοποίμενος 4, στοά Μανέτα, Κεντρική Κρεαταγορά, τηλ. 210 3240773)
Πόσους ξενύχτηδες να έχει φιλέψει άραγε πατσά και ποδαράκι αυτό εδώ το 24ωρο μαγειρείο κοντά στη Βαρβάκειο, το οποίο λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια; Ο χώρος είναι λιτός με μερικές ξύλινες καρέκλες και τραπεζάκια και μια βιτρίνα με τις κατσαρόλες και τα ταψιά σε κοινή θέα, ενώ η κουζίνα του 100% ελληνική με έμφαση στο στιφάδο, το γιουβετσάκι φρικασέ, την κρεατόσουπα, τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια. Θρυλικός ο χορταστικός πατσάς του, όπως επίσης και η μαγειρίτσα, την οποία σερβίρει όλον τον χρόνο. Για μια χορταστική μερίδα και χύμα κρασί, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12€.

Δίπορτο (Σωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ: 210 3211463)

Ο χρόνος σε αυτήν την τρύπα της πλατείας Θεάτρου πρέπει να έχει σταματήσει κάπου στο 1940 με ξύλινα τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολα αντί για τραπεζομάντηλο, βαρέλια φθαρμένα από την… ακινησία, πικροδάφνες σε βαζάκι, και χάλκινες κούπες κρασιού. Ο αειθαλής ιδιοκτήτης με το τσιγάρο στο αυτί, κλασική φιγούρα για όσους τον ξέρουν, δεν δείχνει να έχει διάθεση για ιδιαίτερους πειραματισμούς, μαγειρεύει όπως τότε ρεβίθια στην πλάκα, ψήνει σαρδέλες, γαύρο και μπακαλιάρο παστό, βράζει πατάτες γιαχνί με σέλινο και όλα αυτά προτείνει να τα συνοδέψετε με δικό του χύμα κρασί από την Παιανία. Ο ίδιος ανέλαβε το «Δίπορτο» το 1957, όμως το κτίριο, στο οποίο βρίσκεται αυτή η χρονο-υπόγα, χτίστηκε το 1895. Τιμή ανά άτομο με κρασί, περί τα 15€.

Κατσαρίνα (Λ. Κηφισίας 311, τηλ: 210 6254072)

Κάπου στο 1893 η κυρία Ειρήνη με τα κατσαρά μαλλιά (εξ ου και το όνομα) άνοιξε αυτήν εδώ την ταβέρνα στο κέντρο της Κηφισιάς. Πέντε γενιές μετά, η «Κατσαρίνα» στέκεται αγέρωχη αποτελώντας στέκι για τους καλοφαγάδες των Βορείων Προαστίων (και όχι μόνο). Ο χώρος είναι σχετικά μικρός με τα κλασσικά ξύλινα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντηλα, ενώ το καλοκαίρι ο κήπος του δίνει έξτρα πόντους. Τι τρώμε εδώ; Πολύ καλά μαγειρευτά και εξαιρετικά κρέατα σχάρας (ξεχωρίζει η XXXXL σταυλίσια μπριζόλα, τα παϊδάκια και το ψαρονέφρι), πατάτες κομμένες στο χέρι και ολόφρεσκιες πίτες ημέρας (δοκιμάστε οπωσδήποτε τη χορτόπιτα). Οι τιμές ικανοποιητικές δεδομένης της περιοχής: περί τα15€ ανά άτομο με χύμα κρασί.

Ασβεστόλακος (Βασ. Σοφίας & Κοιμ. Θεοτόκου 4, Μαρούσι, τηλ: 210-8025298 / 210-6121435)

Το συμπαθητικό αυτό κουτούκι, ξεκίνησε την… πορεία του το 1948 όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης αποφάσισε να αφήσει την καλλιέργεια της γης και από αγρότης να ανοίξει στο υπόγειο του πεθερού του το πρώτο μαρουσιώτικο κουτούκι σ' ένα μικρό υπόγειο χώρο 18 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας τριάντα ατόμων. Έκτοτε ο χώρος επεκτάθηκε, μουσικοί φιλοξενήθηκαν διοργανώνοντας ρεμπέτικες βραδιές για να εξελιχθεί σήμερα σε μία τίμια ταβέρνα με ζωντανή μουσική και προσεγμένο φαγητό που δεν ξεχνάει όμως τις ρίζες της. Ο χώρος είναι αρκετά μικρός με πέτρινους τοίχους όπου κρέμονται ξύλινα κάδρα με ρετρό φωτογραφίες και φαναράκια. Πολύ νόστιμα τα μπριζολάκια στη σχάρα και το κοτόπουλο με μανιτάρια και μπέικον, όπως επίσης και το κεμπάπ γιαουρτλού. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο με χύμα κρασί ή ρακόμελο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v