Μελίσσια: 6 εστιατόρια στον νόστιμο αθηναϊκό Βορρά

Οικονομική ψαροφαγία, μεζέδες μετά ζωντανής μουσικής και ένα από τα καλύτερα burger της Αθήνας. Ανακαλύπτουμε τα Μελίσσια σε έξι πεντανόστιμες στάσεις.
Μελίσσια: 6 εστιατόρια στον νόστιμο αθηναϊκό Βορρά
της Ηρώς Κουνάδη

Το παρατηρήσατε κι εσείς ότι το όνομα ενός συγκεκριμένου προαστίου στον Βορρά ακούγεται όλο και περισσότερο τώρα τελευταία στους κύκλους των Αθηναίων foodies, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «ξενιτευτούν» από το κέντρο ή τις γειτονιές τους, προς τέρψιν του ουρανίσκου τους; Τα Μελίσσια εξελίσσονται ταχύτατα σε πιάτσα των καλοφαγάδων της πόλης, κι εμείς πιάνουμε τραπεζάκι σε έξι από τα καλύτερα (και πιο πολυσυζητημένα) εστιατόριά τους, και ανακαλύπτουμε την νοστιμιά του αθηναϊκού βορρά. 

Βλάχος 
Καραμανλή 1 & 17 Νοέμβρη 11, τηλ.: 210 6130672

«Μυστικό» που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και έγινε θρύλος σε χρόνο-ρεκόρ, ο «Βλάχος» των Μελισσίων κάνει βασικά δύο πράγματα, και τα κάνει και τα δύο εξαιρετικά: Ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακές χωριάτικες πίττες. Η κάθε μερίδα περιλαμβάνει… τρία μεσαίου μεγέθους μπριζολάκια επάνω σε ένα βουνό πατάτες (και κοστίζει περίπου 9€) ή εναλλακτικά τέσσερα μπριζολάκια χωρίς πατάτες. Οι δε ηπειρώτικες πίττες –σπανακόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα και πάει λέγοντας– είναι αφράτες και νοστιμότατες. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη (αν επιμένετε και για ορεκτικό, τα λουκάνικα είναι μια πολύ καλή ιδέα) και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο, μαζί με κρασί. Κρεατοφαγική μαγεία. 

Kozi’s 
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, τηλ.: 210 8101584

Ήταν το πρώτο… hot spot που μας έφερε στην περιοχή πριν από δύο χρόνια, τότε που οι υπόλοιποι Αθηναίοι δεν θεωρούσαν τα Μελίσσια γαστριμαργική πιάτσα. Την ψήφο εμπιστοσύνης μας, όμως, δεν (εξακολουθεί να) την κερδίζει μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και για τα εξαιρετικά του burger, τα οποία είναι από τα καλύτερα της Αθήνας: Ζουμερό αφράτο μπιφτέκι, ασυναγώνιστες, πρωτότυπες σως και τραγανές, στρογγυλές πατατούλες να τα συνοδεύουν. Δικό μας αγαπημένο, το Mala Mala Burger, με μπιφτέκι κοτόπουλο, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδια και υπέροχη γλυκιά σος –υπάρχει και σε παραλλαγή με φιλέτο κοτόπουλο αντί για μπιφτέκι.

Εκτός από burger, το Kozi’s προτείνει και μερικά εξαιρετικά πιάτα εμπνευσμένα από την κουζίνα της Νοτίου Αφρικής, ενώ διαθέτει και μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα δυσεύρετων κρασιών από την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδιοκτήτη. Αγαπημένη λεπτομέρεια, το χοντρό αλάτι στα τραπέζια, που συνοδεύει τέλεια τις τηγανιτές πατάτες. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, εκτός αν αρκεστείτε στα burger, τα οποία ξεκινούν από 6€ πατατών περιλαμβανομένων. 

Πάμε αλλιώς 
Λεωφόρος Δημοκρατίας 8, τηλ.: 210 6139025

«Κρυμμένο» στο δασάκι του εμπορικού κέντρου Μελισσίων (όπου απλώνει και τα τραπεζάκια του το καλοκαίρι και τα ηλιόλουστα μεσημέρια) το Πάμε Αλλιώς είναι ένα συμπαθέστατο μοντέρνο μεζεδοπωλείο, με funky καλλιτεχνικές πινελιές στη διακόσμηση, ζωντανή μουσική που κινείται σε έντεχνα μονοπάτια κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και λαχταριστά μεζεδάκια. Από αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσετε να δοκιμάσετε το μοσχαράκι σοφρίτο, τις φρεσκοτηγανισμένες –και κομμένες στο χέρι– τηγανιτές πατάτες, την σεφταλιά με χαλούμι, τη χοιρινή τηγανιά με μυρωδάτο κόλιανδρο, τα ρολάκια μελιτζάνας με σως από πιπεριά Φλωρίνης και τους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες. Ο τελικός λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσα μεζεδάκια θα (παρασυρθείτε να) παραγγείλετε.

Λευκοθέα
Σολωμού 2, τηλ.: 210 8046295
Ολόκληρο το όνομά του είναι «Οι επιλογές της Λευκοθέας», οι (πολλοί) φίλοι του, όμως, το αποκαλούν «Λευκοθέα» σκέτο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, που ρίχνει την έμφαση στο εξαιρετικό –και ολόσωστα ψημένο– κρέας, αλλά δεν θα σας απογοητεύσει σε κανένα από τα υπόλοιπα πιατάκια που το συνοδεύουν. Ο χώρος είναι συμπαθητικός, με την αυλίτσα το καλοκαίρι να κερδίζει σαφώς έξτρα πόντους.

Στα «οπωσδήποτε» από τα ορεκτικά σημειώστε τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, κομμένα σε sticks, την σπιτική τυροκαυτερή και τους πολύ ιδιαίτερους μαρουλοκεφτέδες, που γεμίζονται με κιμά και συνοδεύονται από ντιπ γιαουρτιού. Στα κρεατικά, την ψήφο εμπιστοσύνης μας κερδίζουν τα ζουμερά παϊδάκια και οι άριστα ψημένες μπριζόλες, ενώ πολύ καλό είναι και το χωριάτικο λουκάνικο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με κερασμένο επιδόρπιο (κατά κανόνα γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού) και συμπαθητικό χύμα κρασί. 

Πεύκο
Τήνου 12, τηλ.: 210 8040929

Το δυνατό χαρτί του Πεύκου είναι τα «ψαγμένα» του κρέατα (όπως η μπριζόλα black angus) που συνδυάζονται ωραία –και ψήνονται εξίσου καλά– με τις πιο… παραδοσιακές επιλογές, του τύπου παϊδάκια (κοτόπουλο και κατσίκι), μπιφτέκια και λουκάνικα. Όμορφος είναι και ο εσωτερικός χώρος που παραπέμπει σε εξοχή, με το αναμμένο τζάκι και τους πέτρινους τοίχους του. Πέρα από τα κρεατικά, αξίζει να δοκιμάσετε το ψητό μανούρι με μέλι και σουσάμι, τη μελιτζάνα με τυριά και την παντρεμένη φάβα. Ειδική μνεία αξίζουν οι σπιτικές τηγανιτές πατάτες που συνοδεύουν, φυσικά, όλα τα κρέατα. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί, ενώ στο τέλος έρχεται κερασμένο επιδόρπιο και αχνιστό ρακόμελο.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, τηλ.: 210 8077535
Η “casual” ψαροφαγία είναι φαινόμενο σπάνιο στην Αθήνα, και το Ψαροκόκκαλο αποτελεί τη λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα που θέλει το ψάρι εντός τειχών είτε πολύ ακριβό είτε μέτριας ποιότητας. Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ; Ένα τίμιο ψαρο-ταβερνάκι, με μικρό και μάλλον αδιάφορο χώρο, που όμως σερβίρει λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές. Στις δικές μας αγαπημένες επιλογές συγκαταλέγονται η ψαρόσουπα, οι μακαρονάδες με γαρίδες ή πεσκανδρίτσα, η καραβιδόψυχα και το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της. Το χύμα κρασί είναι ωραιότατο, και οι τιμές ασυναγώνιστες για το μενού και τις γεύσεις του, στα 20€ το άτομο, το πολύ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v