Τα top 10 μέρη στην πλατεία Χαλανδρίου

Συγκεντρώνουμε τα highlights της πλατείας Χαλανδρίου και πιάνουμε θέση για καφέ, κοκτέιλ ή φαγοπότι στην καρδιά του πιο «καυτού» βορείου προαστίου.
Τα top 10 μέρη στην πλατεία Χαλανδρίου
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι πια μυστικό πως το Χαλάνδρι έχει εξελιχθεί όχι μόνο στο πλέον «ζωντανό» των βορείων προαστίων, αλλά και σε δεύτερο κέντρο της Αθήνας. Και μπορεί τα περισσότερα από τα καινούρια hip μπαράκια του να ξεφυτρώνουν σε στοές, μικρές αυλές και πεζοδρόμους στα πέριξ της πλατείας, αλλά η τελευταία παραμένει πάντα η βάση των εξερευνήσεων και το σημείο αναφοράς για την διασκέδαση της περιοχής.

Πλατεία Ηρώων, πλατεία Ελευθερωτών, πλατεία Αγίου Νικολάου ή πλατεία Χαλανδρίου, με όποιο από τα ονόματά της κι αν την αποκαλείτε, δείτε παρακάτω τα δέκα αγαπημένα μας στέκια που φιγουράρουν πάνω της και έχουν φιλοξενήσει ουκ ολίγα φαγοπότια, καφέδες, ουζοκατανύξεις και κοκτεϊλότσαρκές μας. 

Petite Fleur 
Πλατεία Ελευθερωτών 2, τηλ: 210 6814825
Από τα πιο κλασικά στέκια της πλατείας, το αγαπημένο γαλλικό μπιστρό μας τηλεμεταφέρει στο Παρίσι, όχι μόνο με την ρομαντική διακόσμησή, τα vintage έπιπλα και τον μικρό cozy χώρο του, αλλά και με την εξαίσια ζεστή σοκολάτα του που έχει αποκτήσει διαστάσεις αστικού μύθου στην πόλη, τις αρωματικές ποικιλίες τσαγιού και τα λαχταριστά κέικ. Το βράδυ, θα απολαύσετε το κρασί σας με γλυκύτατους τζαζ ήχους. Τις Τετάρτες έχουμε έναν επιπλέον λόγο να αράξουμε στα τραπεζάκια του: Στις 20.30, η Ευγενία Καρλαύτη και ο Νέστωρ Δημόπουλος μας χαρίζουν live ακουστική τζαζ με αφιερώματα σε σπουδαίες μορφές του είδους.  

Ctalin 
Αγίου Νικολάου 2

Εναλλακτικό, vintage και με μάλλον… ιντριγκαδόρικο όνομα που παραπέμπει στη σοβιετική ιστορία, το Ctalin στην πιο καίρια γωνία της πλατείας συνδυάζει το βιομηχανικό design με την ιδιαίτερη διακόσμηση, επιλέγει underground μουσικές και σερβίρει καφέ από νωρίς το πρωί και ωραία κοκτέιλ το βράδυ – δοκιμάστε τo «πιπεράτο» Porn Star και το γλυκύτατο «Cheesecake». 


Hick’s 
Στοά Χρήστου Βρεττού, πλατεία Χαλανδρίου
Τα «λαγωνικά» της αθηναϊκής διασκέδασης είχαν ξετρυπώσει εδώ και καιρό όλες τις στοές, τους ακάλυπτους και τους κήπους του Χαλανδρίου που θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε hip στέκια. Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουν και στην πλατεία, και συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από την «είσοδό» της στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου. Εκεί, μέσα στη στοά Βρεττού, κρύβεται πλέον το Hick’s που προσφέρει «bites and spirits», ήτοι σνακ, καφέδες από νωρίς και κοκτέιλ με πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών το βράδυ, όταν δηλαδή τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και οι θαμώνες συγκεντρώνονται γύρω από την κεντρική μπάρα. Τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει, το καφεδάκι στην μικρή του αυλή είναι… βάλσαμο. 

Beverley 
Χαριτωμένα τραπεζάκια κάτω από μια «ρομαντική» τέντα, ατμοσφαιρική διακόσμηση, γήινες αποχρώσεις και ροζ λεπτομέρειες, αχνιστές τσαγιέρες και λαχταριστά γλυκά σε διάφανες προθήκες. Με άλλα λόγια, άλλο ένα κομψό café-bistro προστέθηκε στην «λίγκα» του Petite Fleur στο Χαλάνδρι, και κερδίζει τις εντυπώσεις για τον άνετο χώρο του, είτε στο ισόγειο είτε στο πατάρι, για τα αρωματικά ροφήματά του και για τα λαχταριστά γλυκά του. Θα βρείτε επίσης χορταστικές μπαγκέτες και άλλα σνακ για τσιμπολόγημα. 

Italian Place 
Αυτοσυστήνεται ως trattoria-cicchetti bar (cicchetti είναι τα πιατάκια με τα σνακ-μεζέδες που σερβίρονται κυρίως στην Βενετία) και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στο Χαλάνδρι. Θα καθίσετε στον ζεστό, ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, θα κάνετε χάζι στην πλατεία και θα δοκιμάσετε τα περίφημα «τσικέτι», όπως «πολπετίνι» (κεφτεδάκια από πατάτα), αραντσίνι (κεφτεδάκια με ρύζι και μελιτζάνα) και θαλασσινούς μεζέδες, καθώς και ωραιότατες πίτσες και μακαρονάδες, μαζί με κρασί από την περιοχή Veneto της Ιταλίας. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο ή και λιγότερα, αν επιλέξετε μια ποικιλία από cicchetti. Το Italian Place σερβίρει και κοκτέιλ – δείτε την σχετική λίστα εδώ. Από φέτος, προσφέρει και κυριακάτικο πρωινό, ενώ κάθε Πέμπτη παρουσιάζεται stand up comedy και κάθε Παρασκευή οργανώνεται swing-jive βραδιά. 

Ψωμί κι αλάτι 
Πλατεία Ελευθερωτών 8, τηλ: 210 6848178
Ο γνωστός σεφ Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει στο Χαλάνδρι καθημερινά από τις 20.00 εκτός Δευτέρας και μας προτείνει απλές αλλά προσεγμένες γεύσεις, τις οποίες θα δοκιμάσουμε στον λιτό χώρο του «Ψωμί κι Αλάτι». Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα καθαρή – δεν επιτρέπεται το κάπνισμα- και η διακόσμηση «παντρεύει» το κλασικό με το μοντέρνο. Μην περιμένετε γενναιόδωρες μερίδες – τα πιάτα κινούνται σε γκουρμέ ποσότητες και αντίστοιχα τσιμπημένες τιμές, αλλά φθάνουν στο τραπέζι πάντα άριστα μαγειρεμένα. Η σούπα της ημέρας έρχεται κερασμένη, ενώ από τα κυρίως, εγγυημένες επιλογές είναι η μπριζόλα, τα σιουφιχτά ζυμαρικά και το κοτόπουλο tandoori. Υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο με κρασί. 

Σανέλ 
Η ταβέρνα με το ευφάνταστο… σικ όνομα και τον ακόμη πιο ευφάνταστο υπότιτλο «ναφάν γκατέ» έφερε γεύση μαμαδίσιου φαγητού στην πλατεία. Ο ρουστίκ χώρος θυμίζει χωριάτικη ταβέρνα που έχει δέσει αρμονικά με το urban σκηνικό. Από το μενού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τηγανητές πατάτες με κιμά και τριμμένη φέτα, τα μπριζολάκια και τον καγιανά, ενώ για μια πιο σίγουρη λύση πρώτης γνωριμίας, επενδύστε στην ποικιλία κρεατικών που μπορεί να χορτάσει αρκετά στομάχια και περιλαμβάνει μπιφτέκια διάφορων κιμάδων, κοτόπουλο, μπριζολάκι, λουκάνικο και κεμπάπ. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

30 something 
Πλατεία Ηρώων 8, τηλ: 210 6899227
Στον μικρό αλλά cozy «νεοϋορκέζικο» χώρο του 30 something θα απολαύσετε τις αρετές ενός καλού pizza bar: Ωραία πίτσα αυθεντικής ιταλικής συνταγής με λεπτή ζύμη, διάμετρο 30 (και κάτι) εκατοστών και λίγα υλικά, που θα συνδυάσετε με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Σερβίρει επίσης χορταστικές μακαρονάδες ημέρας και λίγες ακόμη επιλογές από τον μικρό αλλά ικανοποιητικό κατάλογό του. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για πίτσα και κοκτέιλ. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και την γλυκιά πίτσα με σοκολάτα για το κλείσιμο. 

Αγοραστός kebab 
Πλ. Ελευθερωτών 4, τηλ: 210 6617353
Το εστιατόριο του σεφ Δημήτρη Αγοραστού άλλαξε προσανατολισμό και μετονομάστηκε σε «Αγοραστός Kebab», γεγονός που προδίδει και το έδεσμα στο οποίο εστιάζει πλέον η κουζίνα. Στον όμορφο εσωτερικό χώρο με το ανοιχτόχρωμο ξύλο, την καθαρή ατμόσφαιρα και τα όμορφα φωτιστικά-πανέρια θα δοκιμάσετε διάφορες εκδοχές του ανατολίτικου κεμπάπ, από πατλιτζάν και γιαουρτλού μέχρι σις και άδανα. Έχετε επίσης την επιλογή από τα μερακλίδικα μαγειρευτά ημέρας αλλά και τα πολίτικα ορεκτικά όπως σαγανάκι με σουτζούκι και λαχματζούν. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για να φάτε του σκασμού… αλά πολίτα.

Το ουζερί του Μήτσου
Πλ. Ελευθερωτών 7
Καλά κρυμμένο ανάμεσα στα καινούρια εστιατόρια της πλατείας, το κλασικό ουζερί του Μήτσου θα το αγαπήσετε για το ανεπιτήδευτο στιλ του, για το απλό ντεκόρ και την κλασική ατμόσφαιρα παρεΐστικου ουζερί και για την γεύση από θάλασσα που φέρνει μέχρι το Χαλάνδρι η φρεσκοτηγανισμένη κουτσομούρα του. Συνοδεύστε το ουζάκι με γαριδάκι, εξαιρετικό γαύρο μαρινάτο, τυροκαυτερή-βόμβα, τσιροσαλάτα και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v