Πώς να οργανώσετε την τέλεια βραδιά barbecue

Ο εξοπλισμός, η οργάνωση, το κρέας, οι συνταγές και όλα τα μικρά μυστικά για την ιδανική βραδιά barbecue στο σπίτι σας.
Πώς να οργανώσετε την τέλεια βραδιά barbecue
Αν δεν εκμεταλλευτείτε τώρα το καλοκαίρι την αυλή, τον κήπο ή την βεράντα σας, τότε πότε; Μια ωραιότατη εναλλακτική στην έξοδο για ποτό ή για φαγητό σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο – ιδιαίτερα τώρα τον Αύγουστο που ούτως ή άλλως τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν για τις διακοπές τους- είναι να… καούν τα κάρβουνα στον κήπο σας, να συγκεντρώσετε την παρέα σας και να απολαύσετε φρεσκοψημένο κρέας και σπιτική διασκέδαση. Δείτε πώς να οργανώσετε την τέλεια βραδιά barbecue στο σπίτι σας, σε πέντε απλά βήματα.

Βήμα 1°: Ο εξοπλισμός και η φωτιά
Η πιο κλασική λύση είναι η φορητή ψησταριά με κάρβουνα. Δίνει «καπνιστή γεύση» στα ψητά σας και αποτελεί τον πατροπαράδοτο τρόπο να κάνετε το σπίτι να «μυρίσει» μπάρμπεκιου. Από την άλλη, υπάρχουν οι ψησταριές με υγραέριο για πιο γρήγορο ψήσιμο και οι ηλεκτρικές ψησταριές, που ενδείκνυνται για εσωτερικούς χώρους. Δείτε παρακάτω ορισμένες οικονομικές επιλογές για φορητές ψησταριές, σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη μία.

-Φορητή ψησταριά Go Wireless από το You.gr: Ιδανική όταν δεν διαθέτετε άνεση χώρου, η μικρή ψησταριά είναι κατασκευασμένη από πεπιεσμένο χάλυβα και ξεδιπλώνεται, γεμίζει με κάρβουνο και είναι έτοιμη για χρήση. Στοιχίζει 52,10€.
-Επιτραπέζια ψησταριά Unigreen: Μικρή και ελαφριά, έχει επιφάνεια ψησίματος 36τ.εκ. και είναι ιδανική αν η παρέα είναι μικρή και αν δεν έχετε μεγάλη άνεση χώρου. Στοιχίζει 17,99€.
-Ψησταριά κάρβουνου Spike V50: Αποτελείται από το Grill για κάρβουνα και το μαγγάλι από σμαλτωμένο χάλυβα, διαθέτει σχάρα για την τοποθέτηση της χόβολης και οι διαστάσεις της είναι 48x45x98 εκ. Στοιχίζει 49€. 
-Ψησταριά υγραερίου: Διαθέτει δύο καυστήρες, με αναδιπλούμενα πλαϊνά ράφια και είναι ιδιαίτερα βαριά κατασκευή (22 κιλά, διαστάσεις 111x54x100 εκ) και στοιχίζει 194€. 

Βήμα 2°: Οι προσκλήσεις
Δημιουργήστε ένα event στο Facebook, τοποθετήστε μια ελκυστική cover photo με λαχταριστές μπριζόλες, καλέστε τους φίλους σας να κάνουν join και δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό. Μέσω του Facebook μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα την βραδιά σε επίπεδο προμηθειών – αν για παράδειγμα η βραδιά είναι ρεφενέ, να αναθέσετε την αγορά του αλκοόλ σε κάποιους, την μουσική σε κάποιον άλλο και να αναλάβετε εσείς τα κρεατικά και τα υπόλοιπα τρόφιμα. Καλό είναι το facebook event και οι προσκλήσεις να σταλούν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την βραδιά, ώστε να γνωρίζετε εγκαίρως πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι που θα έρθουν ώστε να αγοράσετε αντίστοιχη ποσότητα κρεάτων, να ρωτήσετε αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση κ.ο.κ.

Βήμα 3°: Οι προμήθειες
Μπορείτε να αγοράσετε το κρέας αρκετές ημέρες νωρίτερα και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη – απλώς θα χρειαστεί την ημέρα πριν το event σας να ψωνίσετε τα λαχανικά για τις σαλάτες σας, φρούτα, σνακ και λοιπά χρήσιμα που θα κρατήσουν απασχολημένους τους φίλους σας μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κυρίως γεύματος. Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα τις σος και τις μαρινάδες και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο.

Βήμα 4°: Το ψήσιμο
Φορέστε ποδιά πάνω από τα ρούχα σας και, αν δεν είστε ιδιαίτερα πεπειραμένος ψήστης, δεχθείτε τυχόν βοήθεια που σας προσφέρεται. Να θυμάστε πως τα κρεατικά απαιτούν δυνατότερη φωτιά σε σχέση με τα ψάρια – αν θέλετε να αυξομειώσετε την θερμοκρασία ψησίματος, απλώς ανεβάστε ή κατεβάστε την σχάρα στο κατάλληλο ύψος. Πρώτα φυσικά θα πρέπει να έχετε καθαρίσει τέλεια την σχάρα και να την έχετε αλείψει με σπορέλαιο. Θα χρειαστείτε επίσης κάποια επιπλέον αξεσουάρ, όπως, γάντια, τσιμπίδες και σπάτουλες (και όχι πιρούνια, γιατί έτσι θα χάσετε τους χυμούς των κρεατικών σας). Για πιο ψαγμένα μυστικά από τους επαγγελματίες του είδους, διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του in2life

*Βήμα 5°: Οι συνταγές
Δύο φιλέτα κοτόπουλο πάνω στη σχάρα και αυτό ήταν; Μάλλον όχι: Προτιμότερο είναι να επιλέξετε κάποιες πιο ιδιαίτερες γεύσεις για να εντυπωσιάσετε την παρέα και να ικανοποιήσετε τους ουρανίσκους της. Όπως για παράδειγμα καυτερά μαριναρισμένα μπριζολάκια, καβούρια BBQ, παϊδάκια κοτόπουλου BBQ, σαρδέλες με τσίλι ή μεξικάνικες μπριζόλες. Δείτε αναλυτικά συνταγές για να… ψηθείτε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v