Εστιατόρια με θέα: Η Αθήνα στο πιάτο

Δείπνο υπό το φως των κεριών με φόντο την Ακρόπολη, ή παρεΐστικα μεζεδάκια πάνω από καταπράσινα πάρκα; Δώδεκα εστιατόρια με θέα… παντού στην Αθήνα.
Εστιατόρια με θέα: Η Αθήνα στο πιάτο
της Ηρώς Κουνάδη

Ρομαντικό δείπνο με θέα την Ακρόπολη, χαλαρό βραδάκι Κυριακής σε έναν καταπράσινο λόφο, λιχουδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα σε κάποια ταράτσα του Θησείου. Τα εστιατόρια με θέα στην Αθήνα δεν είναι πια η ακριβή έξοδος για «ειδικές περιστάσεις» –ή τουλάχιστον δεν περιορίζουν τον ρόλο τους εκεί. Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, από ταβερνάκια που σερβίρουν τίμιους μεζέδες με φόντο πράσινους λοφίσκους, μέχρι gourmet προτάσεις που φέρουν την υπογραφή διάσημων σεφ και κοιτάζουν κατάματα την Ακρόπολη. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι πολλά από τα τελευταία ρίχνουν τις τιμές τους, προσφέροντας set και degustation menu οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε επίπεδα… μεζεδοπωλείου.

Εν αρχή ην τα οικονομικά

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 210 3240133
Τιμές: 15€ ή 19€ το άτομο (τα δύο set menu, των τριών πιάτων το καθένα)


Στην ιστορική «καρδιά» της πόλης, ο σεφ Άρης Τσανακλίδης μαγειρεύει ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και τις αναμιγνύει με μεσογειακές και διεθνείς γαστρονομικές ιδέες στην όμορφη ταράτσα που βλέπει από την Ακρόπολη μέχρι τον ναό του Ηφαίστου. Παράλληλα με την γευστική εμπειρία στην ταράτσα της Αδριανού, μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση τέχνης του δεύτερου πατώματος. Τα δύο οικονομικά σετ μενού περιλαμβάνουν προτάσεις όπως λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σως ροδιού, κασουλέ από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πορτοκάλι, πράσινες ελιές και φασκόμηλο, και χοιρινό ψημένο στο φούρνο για δώδεκα ώρες, με κρέμα από μοσχολέμονο και βασιλικό. Το δεύτερο μενού των 19€ περιλαμβάνει και ποτήρι κρασί. 

Επ’Αυλή
Αρχιμήδους 14, τηλ: 210 7014836
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο (με χύμα κρασί)

Στην ταράτσα μιας παλιάς μονοκατοικίας του Παγκρατίου, σε ένα ήσυχο δρομάκι, η Επ’ Αυλή σερβίρει απλές και τίμιες γεύσεις σε πολύ καλές τιμές, με έξτρα μπόνους την πανοραμική θέα στον καταπράσινο λόφο του Αρδηττού. Οι συνταγές εμπνέονται από την παράδοση διάφορων τόπων: χοιρινός λαιμός με φασκόμηλο και μέλι από τη Μάνη, μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και σερβιρισμένη με γιαουρτάκι και πάπρικα, κοκκινιστό μοσχαράκι με γραβιέρα και πιπεριές, παστίτσιο λαχανικών και γλώσσα με ψητά λαχανικά και σος πορτοκάλι. Ο κατάλογος ανανεώνεται ανάλογα με την κάθε εποχή και τα υλικά της. 

Εστιατόριο Μουσείου της Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000915
Τιμές: 15-17€ το άτομο (χωρίς κρασί)

Από τις ωραιότερες γωνιές για να απολαύσετε την θέα στην Ακρόπολη, το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης δεν θα το βαρεθούμε ποτέ: Το μενού του εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες που εντοπίζουν οι σεφ στην αγορά. Οι συνταγές είναι πάντα εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση, με ένα δημιουργικό twist: ρεβυθάκια φρικασέ (αυγολέμονο) από την Μακεδονία, παραδοσιακός γύρος φουρνιστός με ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και πίτες, και μοσχαρίσιο συκώτι με πιπεριά Φλωρίνης και πορτοκάλι και ρυζόγαλο είναι μερικά από τα highlights του μενού. Το εστιατόριο σερβίρει καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, ενώ τις Παρασκευές παραμένει ανοιχτό μέχρι τα Μεσάνυχτα. Κρατήσεις πραγματοποιούνται από Τρίτη έως και Σάββατο στο 210 9000915. Την Κυριακή δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο. 

Ορίζοντες Λυκαβηττού 
Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), τηλ. 210 7210701
Τιμές: 20€ το άτομο για το οικονομικό set menu (με ποτήρι κρασί)


Δύσκολα θα βρείτε κάποιον που να έχει αντίρρηση: Εδώ μιλάμε μακράν για την ωραιότερη θέα στην Αθήνα. Κι αν μέχρι πρόσφατα οι Ορίζοντες ήταν στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών απαγορευτικοί λόγω της τιμολογιακής πολιτικής τους, πλέον το οικονομικότατο set menu μας δίνει την ευκαιρία να το επισκεπτόμαστε όσο συχνά θέλουμε να απολαύσουμε την θέα στα φώτα της πόλης. Μεταξύ άλλων, η πρόταση του σεφ (την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) περιλαμβάνει μύδια αχνιστά με κρασί chardonnay, γαριδάκι τύπου Σύμης με καβαλιώτικη σάλτσα ούζου και ριζότο ντομάτας με καβούρια, ή ριζότο κοτόπουλο, για τους fans των πιο «στεριανών» γεύσεων. 

Αττικός
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256
Τιμές: 20-25€ το άτομο (με ποτήρι ή χύμα κρασί)

Είναι, κατά κοινή ομολογία, ένα από τα καλύτερα, και πιο value for money, εστιατόρια της «τουριστικής», και ως εκ τούτου τσιμπημένης, περιοχής του Μακρυγιάννη. Σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του Ηρωδείου, αγναντεύει από την ταράτσα του την Ακρόπολη, το Αστεροσκοπείο και τον καταπράσινο λόφο του Φιλοπάππου. Τα μαγειρευτά του μυρίζουν παράδοση και σπιτικό μεράκι –δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ντολμαδάκια, το λεμονάτο αρνάκι και τον μουσακά– ενώ και οι λάτρεις της σχάρας δεν θα απογοητευτούν.

Και τα πιο «τσιμπημένα» 

Στροφή
Ροβέρτου Γκάλι 25, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9214130
Τιμές: 25-30€ το άτομο (με ποτήρι ή χύμα κρασί)


Το θρυλικό εστιατόριο της Ροβέρτου Γκάλι, στην ταράτσα του οποίου απολάμβαναν κάποτε τα δείπνα τους μεταξύ άλλων η Τζένη Καρέζη και ο Μάνος Χατζιδάκις, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, διατηρεί όμως την αγάπη του για τις καλομαγειρεμένες, παραδοσιακές γεύσεις, το ανεπιτήδευτα προσεγμένο σέρβις και, βέβαια, την υπέροχη (σκεπασμένη) ταράτσα του, που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και τις καμάρες του Ηρωδείου. Το μενού συναποτελούν εξαιρετικά μαγειρευτά –ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες κλέβει την παράσταση– και ζουμερά ψητά στη σχάρα, πάντα με έμφαση στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και με κάποιες δημιουργικές πινελιές: για παράδειγμα, το (νοστιμότατο) χαλούμι σχάρας σερβίρεται με ψητή ντομάτα και κουκουνάρι. 

Ελαία
Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου, Πλάκα, τηλ: 210 3249512
Τιμές: 30-35€ το άτομο (χωρίς κρασί)

Αν είναι για αυτήν την θέα, θα κάνουμε τα στραβά μάτια στις μάλλον «τουριστικές» του γεύσεις, που μαστίζουν ολόκληρη την γειτονιά, και θα παραγγείλουμε κρασί και μεζεδάκι, μόνο και μόνο για να ρομαντζάρουμε στα πόδια της Ακρόπολης, χαζεύοντας την θέα που απλώνεται από τα νεοκλασικά της Πλάκας ως τον Λυκαβηττό. Τα τραπεζάκια εδώ καταλαμβάνουν την ταράτσα του τριώροφου αρχοντικού όπου η Μελίνα «ξελόγιασε» τον Ζιλ Ντασέν. Από Πέμπτη έως Σάββατο βράδυ, και τα κυριακάτικα μεσημέρια, η ζωντανή μουσική προσθέτει λίγο ακόμα folklore στο περιβάλλον παλιάς Αθήνας. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από το μεσημέρι έως τη 1.00 το βράδυ. 

Βασίλαινας
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ: 210 4612457
Τιμές: 30€ το άτομο για το menu degustation (εννέα πιάτα και γλυκό, χωρίς κρασί)

Ξεκίνησε το 1920 ως ένα μικρό μπακάλικο με δυο-τρια τραπεζάκια και έγινε στέκι των ελλήνων καλλιτεχνών. Εννέα δεκαετίες μετά, η παραδοσιακή νότα και η αισθητική του παλιού μπακάλικου παραμένει, αλλά η ομορφότερη ταράτσα του λιμανιού έχει εξελίξει το μενού της και σερβίρει μοντέρνες γεύσεις με αγνά υλικά. Το menu degustation περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γαύρο μαρινάτο σε μαρμελάδα τομάτας, φιλέτο τσιπούρας με πουρέ κουνουπίδι, πράσσο, σπανάκι και σως αρωματισμένη με άγριο μάραθο, φρέσκο καλαμαράκι ψητό με καπνιστή μελιτζάνα, κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας και χοιρινό λαιμό ψημένο για δώδεκα ώρες, που συνοδεύεται από πουρέ γλυκοπατάτας, μαρμελάδα κυδώνι, κρεμμύδι κονφί και άχυρο πατάτας. 

St’Astra East
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Radisson Blu Park Hotel, τηλ: 210 8894500
Τιμές: περί τα 30€ το άτομο (χωρίς κρασί)


Ασιατικές γεύσεις με την υπογραφή του σεφ Christian Robert, και έμπνευση από τις κουζίνες της Κίνας, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης, του Μαυρίκιου και της Ιαπωνίας. Πανοραμική θέα σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό και Πεδίο του Άρεως που κόβει την ανάσα. Στιλάτο περιβάλλον, με funky πινελιές, τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στο roof garden με τη μεγάλη πισίνα, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πόρτες του για την φετινή σαιζόν. Οι τιμές είναι ελαφρώς τσουχτερές, αλλά ανά περιόδους ισχύουν σετ μενού σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Το parking στο ξενοδοχείο είναι δωρεάν για τους πελάτες του εστιατορίου.

Fragma
Λίμνη Μαραθώνα, τηλ.: 210 8143415
Τιμές: περί τα 30€ το άτομο (χωρίς κρασί)

Και ρομαντικό δείπνο με απαράμιλλη θέα, και μίνι εκδρομική απόδραση από την αθηναϊκή βοή. Το Fragma απλώνει τα τραπέζια του με τα μακριά, λευκά τραπεζομάντηλα στο μπαλκονάκι που μοιάζει να κρέμεται πάνω από τα ακίνητα νερά της λίμνης του Μαραθώνα, και σερβίρει δημιουργικές γεύσεις, βασισμένες στη μεσογειακή κουζίνα: Φιλετάκια χοιρινά με σως από μουστάρδα και γιαούρτι, και σπόρους σιναπιού, ρολάκια από προσούτο, γεμισμένα με μοτσαρέλα και σύκο, ψητή φέτα σε κρούστα με σως από μέλι και σουσάμι. Ελάτε νωρίς, για να προλάβετε το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τη λίμνη. 

Olive Garden
Ξενοδοχείο Titania, Πανεπιστημίου 52, τηλ.: 210 3326000
Τιμές: 30-35€ το άτομο (χωρίς κρασί)

Ένας ελαιώνας που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, υπάρχει στο roof garden του ξενοδοχείου Τιτάνια. Το Olive Garden σερβίρει μοναδικές γεύσεις, εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα, στο ρομαντικό του περιβάλλον υπό το φως των κεριών. Οι γευστικές προτάσεις περιλαμβάνουν κόκορα βιολογικής παραγωγής με μαγιονέζα καρότου, λεμονάτο πουρέ φασολάδας και αυγό με κρούστα καλαμποκάλευρου, σουτζουκάκια σε στυλ μουσακά με τυρί Σαν Μιχάλη και γιαούρτι με κύμινο, και τραχανά με πικάντικο σουτζούκι, ταλαγάνι, τοματίνια, κρουτόν χωριάτικου ψωμιού και γιαούρτι με δυόσμο. Δείτε εδώ αναλυτικά το μενού και τις τιμές. Σημειώστε ότι το parking στο ξενοδοχείο είναι δωρεάν για τους πελάτες του εστιατορίου. 

Hytra
Λεωφ. Συγγρού 107-109 (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Νέος Κόσμος, τηλ.: 217 7071118, 210 3316767
Τιμές: Στα 35€ το άτομο για το bistrot, στα 62€ το menu degustation του ετιατορίου (χωρίς κρασί)


Στην ταράτσα του φουτουριστικού κτιρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με φαντασμαγορική θέα που «πιάνει» από Ακρόπολη μέχρι θάλασσα, ο σεφ Νίκος Καραθάνος υπογράφει gourmet δημιουργίες όπως χοιρινό σε κρούστα από εικονικό κάρβουνο με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι ή χοιρινό σε κρούστα από εικονικό κάρβουνο με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αρωματισμένη με πορτοκάλι. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα του «μόνο για πολύ ξεχωριστές περιστάσεις». Στο μπιστρό σερβίρονται πιο απλές –αλλά πάντα προσεγμένες– γεύσεις, σε καλύτερες τιμές.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v