Αυτά τα πεϊνιρλί θα σε κολάσουν

Τραγανά, με ολόφρεσκη ζύμη, έτοιμα να υποδεχτούν άφθονο κασέρι και βούτυρο, μαζί με διάφορα καλούδια. Αρχίζουμε τις βούτες στα πιο κολασμένα πεϊνιρλί της πόλης.
Αυτά τα πεϊνιρλί θα σε κολάσουν

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και αγαπήθηκαν πολύ. Τα πεϊνιρλί, τραγανά και ξεροψημένα, γεμίζονται με φρέσκο βούτυρο, τυρί και ό,τι άλλο ποθήσεις, και απολαμβάνονται απαραιτήτως με το χέρι, κάτι που ευνοεί τις βούτες στο περιεχόμενό τους με τις μπουκιές που κόβεις από τη ζύμη τους.

Πού θα τα απολαύσεις όπως πρέπει;

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0646 2854



Ουρές σχηματίζονται κάθε μέρα Πανόρμου και Αλεξάνδρας για να γευτούν το εκλεκτό έδεσμα που βγαίνει μαστιχωτό, μοσχοκαπνισμένο και ξεροψημένο από τον ξυλόφουρνο. Διαχρονική αξία, το Πεϊνιρλί Ιωνίας σου δίνει να καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά τι δουλειά έχει γίνει εδώ. Το βούτυρο ρέει άφθονο, ενώ σταθερές αξίες αποτελούν αυτά με τον παστουρμά και το σουτζούκι. Έχεις την επιλογή φυσικά να επιλέξεις εσύ τι υλικά θες να πλεύσουν μέσα στη «βαρκούλα» - ζαμπόν, τυριά, κιμά, λαχανικά κ.α. Αξίζει να δοκιμάσεις και την «Μαρίτσα», με το δικό τους ψωμί κομμένο στη μέση και ξεροψημένο με λάδι, στο οποίο βάζεις μέσα υλικά που θες και εκείνοι το «στολίζουν» με δύο αυγά. Κόλαση λέμε.

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αγάθωνος 2, Μοναστηράκι, τηλ: 2130318060

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @feyrouz_athens



Από τα χεράκια της κυρίας Ελένης-Φεϊρούζ και των δύο γιών της θα φας εκλεκτό πεϊνιρλί στο κέντρο της Αθήνας είτε πριν, είτε μετά το ποτάκι σου. Εδώ θα βρεις ιδιαίτερες επιλογές, όπως το Κούσμπασι με χοιρινό φιλεταρισμένο, ψημένο με μπαχαρικά και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, το Ρουστίκ με κόκορα κρασάτο με κασέρι, edam και mozzarella, χειροποίητο tom sauer (ξινολάχανο) και τριµµένο καρύδι, αλλά και κλασικές με παστουρμά, κοτόπουλο και Αρμένικο σουτζούκι. Εξυπακούεται ότι θα πάρεις και λαχματζούν που θα σου σπάσει τη μύτη πριν φύγεις και συνεχίσεις τη ζωή σου.

Pide
Βουλής 29, Σύνταγμα, τηλ: 21 1421 1129



Το όνομά του σημαίνει «πίτα» στα τούρκικα, ο ιδιοκτήτης είναι από την Πόλη, επομένως καταλαβαίνεις ότι εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Η «πίτα» λοιπόν ανοίγεται καθημερινά, και γεμίζεται με άφθονο βούτυρο για να γεννήσει συνδυασμούς όπως κασέρι και ντομάτα, κασέρι και ζαμπόν, κασέρι και μοσχαρίσιος κιμάς, κασέρι και πιπεριά, κασέρι και αυγό, παστουρμάς, μπέικον, σουτζούκι… Φούσκωσες; Ωραία. Μπορείς επίσης να φτιάξεις και το δικό σου βάζοντας ένα κάρο καλούδια από αυτά που θα βρεις στη βιτρίνα του. Φτιάχνει και εξαιρετικά λαχμαζτούν, καθώς και ιτσλί κεφτέ με πλιγούρι, μοσχαρίσιο κιμά, κουκουνάρι, καρύδι και μαϊντανό.

Smak
Ρόμβης 21, Σύνταγμα, τηλ: 2114211129

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Smak. (@smakathens)



Μια Ζυμερία στην Αθήνα ετοιμάζει καθημερινά πεϊνιρλί, αλλά και πίτσα με ολόφρεσκη ζύμη και εκλεκτά υλικά. Ό,τι και αν παραγγείλεις εδώ φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή και φτάνει στα χεράκια σου ζεστό για να το απολαύσεις όπως πρέπει. Οι επιλογές είναι πειραγμένες και περιλαμβάνουν το Smak με μοτσαρέλα, λεμόνι και ρίγανη, το Ταρτούφο με φρέσκα μανιτάρια, κρέμα τρούφας και σπανάκι, το Μεσογειακό με μοτσαρέλα, τοματίνια, ελιές κατίκι και ρίγανη, και το Σουτζούκι με μοτσαρέλα και πικάντικο σουτζούκι Δράμας. Φτιάχνουν και γλυκά πεϊνιρλί που αξίζουν δοκιμής, με βάση λευκής σοκολάτας, μπισκότο και σοκολάτα γάλακτος ή βάση πραλίνας pistachio, με κρέμα pistachio.

Iberia

Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, τηλ: 21 1117 0352

Στη γεωργιανή ταβέρνα της Καλλιθέας θα γευτείς το πεϊνιρλί όπως το φτιάχνουν στη Γεωργία. Χατσαπούρι το λένε και οι γευστικοί σου κάλυκες θα κλαίνε μόλις το δοκιμάσεις. Μην περιμένεις κάτι φαντεζί. Φρέσκια ζύμη ανοιγμένη, γεμισμένη με γεωργιανό πικάντικο κίτρινο τυρί, βούτυρο και ένα αυγό από πάνω. Τόσο απλό μα συνάμα τόσο νόστιμο. Φυσικά εδώ θα βρεις και άλλα καλούδια της γεωργιανής κουζίνας, όπως τα γεμιτστά πουγκάκια χενκάλι, οι τυλιχτές με καρύδια μελιτζάνες, η κλασική σαλάτα με καρότο, λάχανο και κόκκινες πιπεριές και τα ψητά χοιρινά σουβλάκια Mtzvadi περασμένα σε μεγάλες μεταλλικές σούβλες σε συνδυασμό με την καυτερή σάλτσα άτζικα.

Μπάρμπα Σταύρος

Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα, τηλ: 2104610962



Μαγαζί – θρύλος στον Πειραιά, ο Μπαρμπά Σταύρος είναι ένα ντελιβερο-εστιατόριο ο χώρος του οποίου τερματίζει την σημασία του όρου «παλιακός», αλλά αυτό δε θα σε απασχολήσει ιδιαίτερα όταν δοκιμάσετε το περίφημο πεϊνιρλί του. Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη. Εξίσου καλές και οι πίτσες του.

Ελευθεριάδης

Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003



Ξεμακραίνοντας από το κέντρο, οδεύουμε στην μάνα του πεϊνιρλί Δροσιά. Στα τραπέζια του Ελευθεριάδη στο χαλίκι θα φας κορυφαίο πεϊνιρλί με λαχταριστή ζύμη και πλούσιο τυρί που λιώνει και ζητάει… βούτες. Οι επιλογές που έχεις εδώ είναι σκέτο, με μπέικον/αυτό, με σουτζούκι ή/και κιμά, και σπέσιαλ με μπέικον, λουκάνικο, κιμά και αυγό. Συνοδεύονται απαραιτήτως με κολοκυθάκια τηγανιτά και ωραιότατο τζατζίκι. Έχει παράρτημα και στο Χαλάνδρι.

Πεϊνιρλί Τεχλικίδης "Πευκάκια"

Αργοναυτών 13, Δροσιά, 210 6229002



Η πεϊνιρλο-κατανάλωση στη Δροσιά συνεχίζεται με τον Τεχλικίδη, το έτερο εξοχικό κέντρο της περιοχής στο οποίο βρίσκουν θαλπωρή πεινιρλοφάν από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ο χώρος μεγάλος, μέσα και έξω. Η ζύμη του καλοψημένη και κριτσανιστή στις γωνιές, βγάζει μια ήπια γλυκάδα που το κάνει να ξεχωρίζει. Το τυρί πλούσιο και νοστιμότατο, ενώ τα έξτρα υλικά περιλαμβάνουν κιμά, σουτζούκι, παστουρμά, μπέικον και αυγό.

Θέμης

25ης Μαρτίου 25, Δροσιά, 210 6229409



Τριτώνει το καλό στην περιοχή με τον Θέμη. Μαγαζί-θρύλος στην περιοχή με ατμόσφαιρα που έχει «παγώσει» στα 70s, και πεϊνιρλί – ποίημα. Ψήνεται παραδοσιακά, σε ξυλόφουρνο για να γίνει τόσο τραγανό όσο πρέπει και «ντύνεται» με ό,τι υλικά λαχταράς. Παστουρμάς και σουτζούκι είναι must, όπως επίσης και η φρέσκια ντομάτα, η κεφαλογραβιέρα για γέμιση και το αυγό. Εξαιρετικό και το καλτσόνε του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v