Τα πιο νόστιμα στέκια στο Κουκάκι

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Όσες φορές και αν έχουμε πάει στο Κουκάκι έχουμε φάει καλά. Πολύ καλά. Ποιος ξέρει;- ίσως η συγκεκριμένη περιοχή στην σκιά της Ακρόπολης να έχει έφεση στο καλό φαγητό, αφού όσα μαγαζιά έχουν ανοίξει εδώ δεν ρίχνουν ούτε στο ελάχιστο την ποιότητά τους.
Δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποια μας αρέσουν περισσότερο. Όμως μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τα παρακάτω συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της περιοχής.
Καλύβας
Ολυμπίου 12, τηλ: 21 0923 1257
Από το 1993 αποτελεί ξεχωριστό σημείο συνάντησης σουβλακοφάγων στο Κουκάκι. Το τυλιχτό του είναι σκέτο ποίημα, ενώ αν προλάβεις γύρο κοτόπουλο, τότε μάλλον θα είσαι από τους τυχερούς καθώς εξαφανίζεται συχνότατα. Οι νόστιμες επιλογές βέβαια δεν σταματούν εδώ, καθώς ο Καλύβας σερβίρει ωραιότατο σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι αλλά και μερακλήδικο χειροποίητο φρυγαδέλι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, τα οποία επίσης τυλίγονται σε πίτες γιατί όπως θα ξέρεις στο τυλιχτό δεν υπάρχουν όρια. Ο λογαριασμός στα 10-12€/ άτομο, για ένα πλήρες σουβλακογεύμα με μπίρες.
H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354
Με βάση τις διαλεγμένες από μικρούς παραγωγούς πρώτες ύλες, ο άγιος προστάτης των μαγείρων, σερβίρει πρωτότυπες γεύσεις με άρωμα Ελλάδας, αλλά και Σερβίας, δια χειρός του δημιουργού/σεφ Γιώργου Γκάτσου. Στον λιτό κατάλογο θα βρεις καβουρμά Κομοτηνής με μοσχάρι και αρνί από τον Ίμερο, μανιτάρια σωτέ σβησμένα με Μαλαγουζιά Χρυσοστόμου και κρεμμυδάκι φρέσκο σε σκορδόλαδο, σαλάτα με βιολογικό τοματίνι, φρέσκο δυόσμο, ξυνομηζύθρα και φέτα Κοζάνης και μπριζόλα καπνιστή με αρώματα κέδρου και αρωματικών φυτών. Εκλεκτή και η λίστα κρασιών, με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 20-25€ το άτομο.
Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, τηλ.: 21 1405 2418
Η αυλή του είναι από τις ομορφότερες της πόλης και σε ταξιδεύει σε Αθήνα άλλης εποχής. Εδώ, αλλά και στο ζεστό και παρεΐστικο εσωτερικό του χώρο, θα απολαύσεις εκλεκτούς κρεατομεζέδες όπως το ριγανάτο κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα, το κοντοσούβλι από χοίρο ελευθέρας βοσκής της φάρμας Γκαραβέλα, μαριναρισμένο σε σπιτικό ζωμό, τις κουρκουμπίνες Καρύστου με αιγοπρόβειο αρωματικό βούτυρο και κόκκινη σάλτσα, με βουβαλίσιο καβουρμά ή το κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρό μακαρόνι, συνοδεία σπιτικών μεζέδων όπως η καπνιστή μελιτζάνα και το σκοπελίτικο στριφτάρι στο τηγάνι. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.
Γιουμπάμπα
Γ. Ολυμπίου 2, τηλ: 2155258800
Ο χαρακτήρας της μάγισσας του Μιγιαζάκι από το υπέροχο Spitited Away δανείζει το όνομά του σε ένα εξίσου μαγεμένο μπιστρό με προσωπικότητα, το οποίο αγαπάει τις πειραγμένες γεύσεις ελληνικής κουζίνας, αλλά και τα υπέροχα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. Στον κατάλογο θα βρεις καναπεδάκια σολομού με αρωματική σως τυριού, πράσινη φάβα με μαριναρισμένο απάκι, καβουρμά με χωριάτικα αυγά, υπέροχες πατάτες τηγανιτές, από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, και ζουμερό μοσχαράκι με ζυμαρικά. Εξαιρετική και η χειροποίητη πίτσα του, με την προσθήκη τεσσάρων τυριών. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.
Σβούρα
Δράκου 8, τηλ.: 210 9220919