Πού τρώμε ωραία στο Παγκράτι;

Παλιές ταβέρνες με ιστορία δεκαετιών, υπέροχες τρατορίες και μίνιμαλ δημιουργική κουζίνα σε μια νόστιμη βόλτα στην πιο όμορφη γειτονιά.
Πού τρώμε ωραία στο Παγκράτι;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παραδοσιακά μαγειρεία και κουτούκια, μοντέρνες ταβέρνες, προσεγμένες τρατορίες και χαλαρά μεζεδοπωλεία κρύβονται στους δρόμους της πιο ωραίας γειτονιάς.

Το Παγκράτι έχει κάτι νόστιμο για όλους, κι εμείς το ανακαλύπτουμε ξανά μέσα από τις αγαπημένες μας γαστριμαργικές διευθύνσεις.

To Μαύρο Πρόβατο του Press Café
Αρριανού 31, Παγκράτι, 210 7223466



Σημείο γευστικής αναφοράς σε ολόκληρη την περιοχή, το Μαύρο Πρόβατο υπήρξε ένα από τα πρώτα εστιατόρια του Παγκρατίου που σέρβιρε μοντέρνα κουζίνα με αξιώσεις. Συνεχίζει ακάθεκτο να ετοιμάζει ιδιαίτερα πιάτα, όπως σαλάτα με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι & σως βατόμουρο, φωλιές από κανταϊφι με τυρί Μετσοβόνε, πατατοσαλάτα με καπνιστό τσίρο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κόκκινη & πράσινη πιπεριά, κόκκους μουστάρδας, άνηθο μελιτζάνα, καρύδι και μαρμελάδα τομάτας, λιγκουίνι με καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό και κεμπάπ κοτόπουλου πάνω σε πίτα, μαριναριμένη ντομάτα, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού. Με κρασί χύμα, υπολόγισε περί τα 20€/ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

Lost Athens
Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ: 2107230832



Σε έναν οικείο χώρο που αγαπάει τους γευστικούς πειραματισμούς και θυμίζει γκαλερί ή λοφτ, αυτό το μοντέρνο εστιατόριο με μότο «Enjoy your fucking dinner», παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το μενού εμπνέεται από διεθνείς επιρροές και περιλαμβάνει tacos με σιγοµαγειρεµένο αρνί «φρικασέ», αφρόο αυγολέµονο και άνηθο, σολομό μαρινέ με ponzu passion, wasabi, µαγιονέζα άνηθου και φιλέτα εσπεριδοειδών, short rib με σάλτσα καφέ, πουρέ παστινάκι, chips παστινάκι και κόκκινα φρούτα και χοιρινή μπριζόλα iberico με καπνιστή µελιτζάνα και σάλτσα visanto – yuzu. Στο ψυγείο του θα βρεις περισσότερες από 50 μπίρες, όλες τους από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες της Ελλάδας, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30-40€/ άτομο, με κρασί ή μπίρα.

Cupola
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ: 211 4117444



Σημείο συνάντησης όσων αγαπούν το αυθεντικό ιταλικό φαγητό, το Cupola είναι μια προσεγμένη τρατορία, η οποία βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και σερβίρει εκλεκτή πίτσα και ζυμαρικά. Στο μενού του θα βρεις παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ιταλία, όπως αυθεντική Bucatini Carbonara με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και πεκορίνo, κι αν προτιμάς κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχεις δει μέχρι σήμερα, έχει και φρέσκο ψάρι ημέρας ψητό στο grill με σάλτσα από κρασί brachetto, τάρτα φοινόκιο και πέρλες από σταφύλια. Αναλόγως και με το τι θα επιλέξεις από τον κατάλογο, ο λογαριασμός με ποτήρι λευκό κρασί, θα κυμανθεί από 25-35 ευρώ/άτομο.

Μαύρος Γάτος
Πολέμωνος 4, τηλ: 210 7236903



Ο πιο νόστιμος Γάτος της περιοχής κατοικεί σε ένα ευρύχωρο υπόγειο όπου καθημερινά ετοιμάζονται εξαιρετικά πιάτα κατσαρόλας και χειροποίητες πίτες, χωρίς να αμελεί την σχάρα, για την οποία και διακρίνεται. Στα τραπεζάκια με τα καρώ τραπεζομάντιλα δοκιμάζουμε κολοκυθοτυρόπιτα με φοβερό φύλλο, γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, βασιλοτύρι, χοιρινή τηγανιά, σπληνάντερο (σπάνιο στην Αθήνα, όμως ανάρπαστο για τους γνώστες), και ωραιότατα ψητά με αποκορύφωμα τα εξαιρετικά παϊδάκια, αλλά και το ζουμερό μπιφτέκι. Τα μεσημέρια βγάζει και αρκετά μαμαδίσια μαγειρευτά. Με περίπου 12-15€/ άτομο, θα φας, θα πιεις και θα σε κεράσουν και γλυκό.

Musique cafe
Αρριανού 37 & Αρχελάου, τηλ: 21 072 38 900



Ένα ντελικάτο all day resto με μποέμ πινελιές εδρεύει στην Πλατεία Προσκόπων και παντρεύει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα bistro του Παρισίου με εκλεκτά υλικά από τη φάρμα τους στις Εγγαρές της Νάξου. Εδώ θα δοκιμάσεις Tomahawk μπριζόλα με σάλτσα πιπεριού, τηγανιτό ρύζι και καραμελωμένες πιπεριές, μοσχαρίσιο ταρτάρ με σπαράγγια ψητά, μαγιονέζα τρούφας και τηγανιτό αυγό, τηγανιτή γραβιέρα Νάξου με μαρμελάδα ντομάτας, σκόρδο και ξηρούς καρπούς, μαριναρισμένα ψητά λαχανικά με μαστέλο Χίου και βαλσάμικο, λαχταριστές και τραγανές πατάτες τηγανιτές Νάξου και ψητό φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα από τυρί Νάξου. Ο λογαριασμός, με κρασί περίπου στα 25-30€/ άτόμο.

Alficon
Ηρώνδα 8, τηλ: 21 6900 5059



Ανάμεσα στην πλατεία του Μάνου Χατζιδάκι και το Καλλιμάρμαρο, βγάζει λίγα τραπεζάκια έξω από το πανέμορφο νεοκλασσικό του, σε έναν ήσυχο πεζόδρομο, και σε αυτό το λιτό σκηνικό σερβίρει υπέροχη δημιουργική κουζίνα. Το μενού αλλάζει συχνά με βάση τις φρέσκιες πρώτες ύλες, ενώ αυτήν την περίοδο θα βρεις επιλογές όπως ψάρι και γαρίδα με εσπεριδοειδή, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι, σαλάτα με φράουλα, ελιές και μυρωδικά, φέτα με μέλι, καρπούζι και σουσάμι, κριθαράκι με καραβίδα και ντομάτα, ψάρι ημέρας με αμπελοφάσουλα και σαφράν και κοτόπουλο με κολοκύθι, βερίκοκο και αυγό. Συνοδεία κρασιών από όλη την Ελλάδα σε φιάλη, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30-40€ κατ’ άτομο. Σερβίρει και μενού «Γευστική Εμπειρία του ΑΛΦΙCON» με 60€.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου 4, τηλ: 2107215155



Ιστορική υπόγεια ταβέρνα στο Παγκράτι που μετρά εννιά δεκαετίες λειτουργίας και «μυρίζει» νοσταλγία και μαμαδίσιους μεζέδες από μακριά. Το καλοκαίρι, τα τραπεζάκια απλώνονται κάτω από τα ψηλά δέντρα της απέναντι αυλίτσας, σε μια ήσυχη παγκρατιώτικη γωνιά θα απολαύσεις εκλεκτά, κλασικά πιάτα όπως αρωματικά κεφτεδάκια, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, σαγανάκι, ρεβυθοκεφτέδες, κολοκυθάκια τηγανιτά, χοιρινές ή μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπιτικές τηγανητές πατάτες, μαμαδίσια τυρόπιτα, αρνίσια παϊδάκια και δροσιστική χωριάτικη. Μαζί με χύμα κρασί, δε θα πληρώσεις παραπάνω από 15-17€/ άτομο.

Το Λούβρον
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, τηλ: 2107016594



Η πιο φρέσκια άφιξη, το μοντέρνο καφενείο της Ερατοσθένους με ιστορία από το 1937 πέρασε σε νέα διεύθυνση, ανανεώθηκε αλλά κράτησε ατόφιο το ρετρό του γόητρο. Σε τραπεζάκια έξω μέσα στο πράσινο, θα δοκιμάσεις ενδιαφέρουσες προτάσεις μεζέδων, όπως μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας με σάλτσα δυόσμου, μπουρεκάκια με μυζήθρα, σαρδέλα με μαγιονέζα πατάτας και κρόκο Κοζάνης, σουπιά σχάρας με σάλτσα από ταχίνι και τηγανιτό κρεμμυδάκι, ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης με πικάντικη πολίτικη σαλάτα, απάκι σχάρας με φρέσκια σαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια με κρέμα αμπελόφυλλου και σάλτσα γιαουρτιού, και γαύρο μαρινάτο με μαρμελάδα ντομάτας και ταραμοσαλάτα. Για ένα πλήρες μεζεδογεύμα με τσίπουράκι ή κρασί, ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v