Τρώμε λαχταριστά μεζεδάκια σε κήπους και αυλές

Πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από φυλλωσιές και ανάμεσα σε δέντρα, και απολαμβάνουμε ασυναγώνιστα μεζεδάκια στο κέντρο και τα προάστια.
Τρώμε λαχταριστά μεζεδάκια σε κήπους και αυλές
της Ηρώς Κουνάδη

Καλές και οι πλατείες, ωραία και τα τραπεζάκια έξω στους πεζόδρομους, ο κήπος όμως και η αυλή με τη φυλλωσιά είναι άλλο πράγμα –ειδικά για όσους εξ ημών δεν μένουμε και στις πιο πράσινες γειτονιές της υφηλίου. Ψάξαμε, λοιπόν, και βρήκαμε τα πιο… πράσινα στέκια για να απολαύσουμε τα μεζεδάκια μας ανάμεσα σε μυρωδάτα αγιοκλήματα και ψηλόλιγνες λεύκες.

Λεύκες 
Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 292 4458



Λεύκες είπαμε, και τις θυμηθήκαμε πρώτες πρώτες. Στον ωραιότερο κήπο του Γαλατσίου, που το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά, απολαμβάνουμε πειραγμένη ελληνική-μεσογειακή κουζίνα σε εξαιρετικές για την κατηγορία τους τιμές. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημείωσε τα ραβιόλι γλυκιάς κολοκύθας μέσα σε πικάντικη κρέμα, το λουκάνικο αγριογούρουνου πάνω σε καλαμπόκι αρωματισμένο με βούτυρο βανίλιας, την πικάνια αρνιού πάνω σε μπεσαμέλ μελιτζάνας, τα γλειφιτζούρια από κοτόπουλο, γεμιστά με τυρί Μετσοβόνε και λαχανικά, πανέ με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς, και το χούμους παντζαριού με σιρόπι άγριου σκόρδου. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 25€ περίπου το άτομο.

Σούζυ Τρως 
Δημητρίου Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ.: 21 0496 9325

Στον καταπράσινο κήπο μιας κουκλίστικης μονοκατοικίας στον Κορυδαλλό, το ξύλινο ντεκ κορνιζάρεται από δέντρα και λουλούδια ανάμεσα στα οποία τραπεζάκια φορτώνονται με λιχουδιές φτιαγμένες με φαντασία υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μην χάσεις για κανένα λόγο τα κεφτεδάκια από κοτόπουλο που αργοψήνονται μέσα σε κόκκινη σάλτσα με φέτα και παπαρουνόσπορο, τα μοσχαρίσια συκωτάκια με κρασί Porto, καραμελωμένα εσαλότ, τζίντζερ και λάιμ, το καρπάτσιο από λαυράκι με λάιμ, ρόκα και ντοματίνια και τα χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα ανανά και σταφίδα. Συνοδεύουμε με μπύρες από μικροζυθοποιίες ή εκλεκτά ελληνικά κρασιά σε ποτήρι, και πληρώνουμε περί τα 20€-25€ το άτομο.

Μέλισσες 
Ν. Τρυπιά 39-41, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 21 0252 0566



Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά, και στολισμένη από θαμνάκια και δέντρα που παρέχουν απλόχερη σκιά τα καλοκαιρινά μεσημέρια, η αυλή των Μελισσών είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς στα δυτικά. Εδώ δοκιμάζουμε μεζέδες παραδοσιακούς, όπως η βελούδινη φάβα παντρεμένη με κρεμμυδάκι, τα τραγανά παστουρμαδοπιτάκια και η χειροποίητη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αλλά και πειραγμένους, σαν τα μανιτάρια πλευρώτους με κρέμα μπαλσάμικο, το κοτόπουλο σε πήλινο με σάλτσα, χαλούμι και πιτάκια και τα πιπεράτα μπριζολάκια, σε πικάντικη σάλτσα. Συνοδεύουμε με την εξαιρετική τους ρακή και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Κούβελος 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418



Και για όσους φτάσανε ως εδώ σκεφτόμενοι πως το κέντρο δεν έχει κήπους, έρχεται ο αγαπημένος κουκακιώτικος Κούβελος να τους διαψεύσει. Κάτω από σκιερά δέντρα και πυκνές φυλλωσιές, πιάνουμε τραπεζάκι που πατάει –κι εδώ– πάνω στο χαλίκι, και απολαμβάνουμε δημιουργικούς μεζέδες με έμπνευση και πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. Στο προσφάτως ανανεωμένο μενού φιγουράρουν προτάσεις όπως οι κουρκουμπίνες Καρύστου (παραδοσιακά ζυμαρικά) από σιτάρι Ζέας με Κρόκο Κοζάνης, αιγοπρόβειο αρωματικό βούτυρο, απάκι κρητικό και τηγανητό αυγό, τα ποντιακά βαρένικα που γεμίζονται με τυρί και παντρεύονται με σάλτσα γιαουρτιού και κιμά, το χουνκιάρ μπεγιεντί, δηλαδή κοκκινιστό μοσχάρι πάνω σε πουρέ μελιτζάνας, και οι ντολμάδες αυγολέμονο που τυλίγονται με σέσκουλα και γεμίζονται με ρύζι, κιμά και μυρωδικά. Με κρασί ή μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.

43 Σαραντατρίο
Αμβρόσιου Φραντζη 43, Νέος Κόσμος, τηλ: 213 0263347



Έχει κήπους ο Νέος Κόσμος; Ετοιμάσου να εκπλαγείς. Το γλυκύτατο Σαραντατρίο μας συστήνεται ως πολυχώρος κατανάλωσης εδώδιμων εδεσμάτων και ποτών, στρώνει τους ξύλινους πάγκους του με χρωματιστές κουρελούδες, κρεμάει χριστουγεννιάτικα φωτάκια στους κορμούς των δέντρων και μας σερβίρει μεζεδάκια που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Για να πάρεις μια ιδέα (αν και ετοιμάζεται σύντομα νέο μενού): Παξιμάδι Κυθήρων με φέτα, ντομάτα και σάλτσα μελιού, «μπουγάτσα» με γραβιέρα Ίου, δικό τους ζυμάρι και σύγκλινο, σαγανάκι με γλυκό ντοματάκι, καβουρμάς με αυγά, κοτόπουλο μπάρμπεκιου με κρεμώδη και γλυκιά σάλτσα, και ποντιακό καρότο, τριμμένο έτσι ώστε να μοιάζει με μακαρόνι και σερβιρισμένο με αλατοπίπερο, σκόρδο, ξύδι και κόλιανδρο. Συνδυάζονται όλα τέλεια με παγωμένη ρακή, και ο λογαριασμός έρχεται στα 15€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v