Απολαμβάνουμε ελληνικά μεζεδάκια… πειραγμένα

Πέντε διευθύνσεις στην Αθήνα που σερβίρουν πεντανόστιμους ελληνικούς μεζέδες, αλλά με μερικές ιδιαίτερες προσαρμογές…
Λατρεύουμε την παράδοση στην κουζίνα. Πόσα και πόσα πιάτα, πολιτισμικοί θησαυροί, και εμείς θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα. Το θέμα με την παράδοση, όμως, είναι πως βρίσκεται στο παρελθόν. Δεν μπορείς από την μια στιγμή στην άλλη να δημιουργήσεις νέες παραδόσεις—και αυτό θα μας πείραζε, αν ήμασταν μάγειρες που ένιωθαν ότι καμιά τους δημιουργία δεν θα καταλήξει σε κάθε τραπεζάκι της χώρας, πενήντα χρόνια από τώρα.

Μάγειρες, όμως, δεν είμαστε, και δηλώνουμε υπεύθυνα ότι είμαστε πάρα πολύ υπέρ όλων αυτών των… remix που δέχεται προσφάτως η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Και αυτά είναι τα μεζεδοπωλεία της Αθήνας που μας σερβίρουν τους καλύτερους “πειραγμένους” μεζέδες.

Ρόζα, Τσίπουρα και Γούστα
Μεγάλου Αλεξάνδρου 88, Περιστέρι, τηλ. 210 5771734
Με όνομα-αναφορά στην θρυλική ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζυ, δεν είναι δύσκολο να μπούμε στο κλίμα αυτού του μαγαζιού—που το άνοιξε μάλιστα ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης. Η κατάσταση είναι ρετρό, με έπιπλα-αντίκες να φτιάχνουν ζεστή και σπιτική ατμόσφαιρα, και από την κουζίνα να μοσχομυρίζουν μεζεδάκια όπως παπαρδέλες με μοσχαράκι κοκκινιστό, τηγανιά ή κεφτεδάκια, όλα φτιαγμένα με ελαφρώς εκμοντερνισμένους τρόπους. Μαζί με το απαραίτητο τσίπουρο (το έχει και στο όνομα του μαγαζιού, αμαρτία να πάρουμε κρασί εδώ), υπολογίζουμε γύρω στα 20€ το άτομο.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ: 211 183 4789
Οι Σεϋχέλλες είναι από τις αγαπημένες μας γωνιές του Μεταξουργείου—και όχι μόνο δική μας, αν θυμηθούμε ότι αυτό και το Άμα Λάχει (θα φτάσουμε κι εκεί…) συγκαταλέχθηκαν μέσα στα 31 καλύτερα φαγάδικα του κόσμου από το Buzzfeed https://www.buzzfeednews.com/article/albertonardelli/eat-your-way-around-the-world. Εδώ, σε κλίμα χαλαρό και παρεΐστικο, ό,τι πρέπει για την γειτονιά που τις φιλοξενεί, δοκιμάζουμε ψητά λαχανικά με σάλτσα σύκου, χοιρινό με μανιτάρια, παπαρδέλες με καβουρμά που είναι συγκλονιστικές, τα συνδυάζουμε με τσιπουράκι ή κρασί, και υπολογίζουμε περί τα 15-20€ το άτομο.

Φάνη Μεζέ
Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124
Ο γάτος της ταμπέλας (εκείνος ο παχουλός με το πονηρό χαμόγελο) μας υποδέχεται στον ζεστό χώρο του Φάνη στον Χολαργό, μας προσκαλεί να πιάσουμε θέση κοντά στο τζάκι και να απολαύσουμε μεζεδάκια φτιαγμένα με μεράκι, όπως κεφτεδάκια σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα, σουτζουκάκια από ρεβίθι με κόκκινη σάλτσα, κοτόπουλο με κάρι, πράσινο μήλο και γιαούρτι, αλλά και το πιάτο που μας έκανε να ξεχάσουμε πώς μας λένε, τους γίγαντες της Αντριάνας—ήτοι λαχταριστοί γίγαντες στο τηγάνι, με σως κοκτέιλ. Με το απαραίτητο κρασάκι μας, υπολογίζουμε περί τα 15€ το άτομο.

Ergon
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3315547
Ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στην Αθήνα με επιτυχία, και τώρα κατακτά τον κόσμο με καταστήματα και στο εξωτερικό. Εμείς, όμως, για να απολαύσουμε τα υπέροχα μεζεδάκια του στον πολύ προσεγμένο και όμορφο χώρο του, δεν έχουμε παρά να κατέβουμε στο Σύνταγμα. Και τι μεζεδάκια! Παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας, φάβα με σύγκλινο, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας και πλοκάμι χταποδιού στη σχάρα με πέστο από λιαστή ντομάτα. Και μάλιστα, από το deli του καταστήματος, μπορούμε να πάρουμε και ό,τι μας άρεσε για το σπίτι. Με το κρασί μας, υπολογίζουμε περί τα 20-25€ το άτομο.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 210 3845978
Και φτάσαμε και στο άλλο εκ των δύο διεθνώς διακεκριμένων ελληνικών μεζεδοπωλείων. Αν έχεις πάει έστω και μία φορά στο Άμα Λάχει, καταλαβαίνεις γιατί. Ο χώρος είναι πανέμορφος, με μια από τις πιο ωραίες και μεγάλες αυλές που έχουμε δει σ’ αυτήν την πόλη. Τα δε μεζεδάκια ισορροπούν άψογα ανάμεσα στην οικειότητα της παράδοσης και στον ενθουσιασμό του “κάτι καινούριο”. Α, ναι, και οι πιο μαμαδίσιες τηγανιτές πατάτες, επειδή καλοί οι κρεατομεζέδες, αλλά μην ξεχνάμε και την σημασία της πατάτας στην εξίσωση. Να τα λέμε κι αυτά. Με το κρασί ή το ουζάκι μας, υπολογίζουμε περί τα 20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v