Οι προτάσεις του Σαββάτου

Αυτό το Σάββατο κατευθυνόμαστε σε εικαστικά μονοπάτια και μετά ικανοποιούμε τις ορέξεις μας για νόστιμο φαγητό.
Οι προτάσεις του Σαββάτου
Δεν μπορείτε να δείτε ταινία και μετά να πάτε για φαγητό ή ποτό; Δεν πειράζει. Όταν μία πόρτα κλείνει, μία άλλη ανοίγει. Γι’ αυτό κι εσείς αυτό το Σάββατο θα εξερευνήσετε εκθέσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς τελειώνουν νωρίς, και μετά θα πάτε για φαγητό.

Ubuntu: Πέντε δωμάτια από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ στο ΕΜΣΤ 

Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, τηλ: 21 1101 9000 | έως 18/10 | Γενική είσοδος: € 8, μειωμένο εισιτήριο.: € 4

Η συλλογή Χάρη Δαυίδ φέτος επιλέγει έργα αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς, και το φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), σε πέντε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin, και συγκεκριμένα τους αρχιτέκτονες Stephania Kallos και Abby Turin, σε επιμέλεια μιας ομάδας πέντε επιμελητών, τους Osei Bonsu (Επιμελητή της Συλλογής Αφρικανικής Τέχνης της Tate Modern), Rashid Johnson (Eικαστικό), Elvira Dyangani Ose (Λέκτορα του Goldsmiths College, Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Διευθύντριας του Τhe Showroom), Emily Tsingou (Art Advisor), και Burkhard Varnholt (Συλλέκτη σύγχρονης τέχνης, Ιδρυτή του Kindl Zentrum für Ζeitgenössische Kunst στο Βερολίνο). Ο κάθε επιμελητής διαμορφώνει ένα δωμάτιο, όπως αυτός θέλει να προσεγγίσει το έργο.

Ο όρος «Ubuntu» έχει ρίζες στη Νότια Αφρική και στα ελληνικά αποδίδεται ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά» αναφορικά με τη σχέση του ανθρώπου και το κοινωνικό σύνολο σε ένα συλλογικό πλαίσιο.

Για φαγητό μετά, πάμε στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354

Μία οινολόγος και ένας μάγειρας συνεργάστηκαν και παρέδωσαν στο κοινό γεύσεις που παντρεύουν Ελλάδα και Σερβία. Η έκθεση δε σταματά στο ΕΜΣΤ, καθώς και εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τους πολυέλαιους του Τίτο. Απαραιτήτως δοκιμάστε από τη μεγάλη ποκιλία τυριών που έχει, δώστε μία ευκαιρία στον καβουρμά και εξερευνήστε τα πιάτα ημέρα. Υπολογίστε περί τα 20-25 ευρώ κατ’ άτομο.

Μπρίς Μάρντεν: Marbles and Drawings στη Garosian γκαλερί

Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι, 2103640215 | 24/9-19/12 | Είσοδος ελεύθερη

Σε νέα στέγη πλέον θα εδρεύει η γκαλερί Gagosian, ήτοι σε ένα εξαιρετικό κτίριο του Μεσοπολέμου στο Κολωνάκι. Στην προσπάθεια της η γκαλερί να επεκτείνει το διεθνές δίκτυό της, φέρνει στην Ελλάδα έργα του Μπρις Μάρντεν, μινιμαλιστή ζωγράφου με επιρροές από τν αφηρημένο εξπρεσιονισμό και την κινεζική τέχνη. Στην παρούσα έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την επιρροή που άσκησε το αγαπημένο του νησί όπου περνάει και τα καλοκαίρια του, στην τέχνη του. Αφηρημένα χρωματικά μοτίβα σε θραύσματα από μάρμαρο που έβρισκε στα τοπικά λατομεία. 

Για φαγητό μετά πάμε στη Μαντζάρου 3

Μαντζάρου 3, Κολωνάκι, τηλ: 21 0338 8216

νας cozy χώρος με τζάκι, πετρόχτιστους καναπέδες και μοναστηριακού τύπου τράπεζες το ζωγραφιστό ταβάνι και το κλασσικό αθηναϊκό δάπεδο σκακιέρα τη μικρή στριφογυριστή, ξύλινη, oof garden και το roof bar. Δοκιμάστε το burger μοσχάρι από κιμά μοσχαριών Ολύμπου ή το παραδοσιακό χειροποίητο χοιρινό σουβλάκι σε λάμα μαριναρισμένο για 4 ώρες σε αφρώδη οίνο. Με ποτήρι κρασί, υπολογίστε περί τα 17 ευρώ για ένα άτομο.

Athens Photo Festival 2020 Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138, Αθήνα, τηλ: 21 0345 3111 | έως 15/11 | Γενική είσοδος: € 8, μειωμένο εισιτήριο: € 4

Για ακόμα μία χρονιά το Athens Photo Festival γίνεται αρωγός της ίσως μεγαλύτερης γιορτής της φωτογραφίας και του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Με σαφή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το ύφος του φεστιβάλ προσεγγίζει με διερευνητική και κριτική διάθεση τα ζητήματα και της υπάρχουσας κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η φωτογραφία και ο οπτικός πολιτισμός.

Σε αριθμούς, η φετινή διοργάνωση απαρτίζεται από φωτογραφικά έργα, βίντεο και installations 100+ καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών από 35 χώρες, σε δύο ορόφους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 και αναπτύσσεται σε περισσότερα από 2.000 τ.μ. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2020, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, photofestival.gr.

Για φαγητό πάμε στο Πετραλώνι

Αθηνοδώρου 18 & Ηούς, τηλ: 21 0347 8547

Επειδή θα πάμε σε έκθεση φωτογραφίας δε σημαίνει ότι θα σνομπάρουμε τα παραδοσιακά μεζεδάκια του Πετραλωνίου. Χειροποίητα ορεκτικά, όπως σπετσοφάι και καισαροπιτάκια, τα οποία γεμίζουν τα τραπεζάκια στο cosy και πολύχρωμο εσωτερικό του και ποικιλία ελληνικών αποσταγμάτων. Συνοδεία λευκού οίνου Λήμνου ή τσίπουρου Τυρνάβου, υπολογίστε περί τα 15 ευρώ το άτομο. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v