Τέλεια μέρη για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας

Βγαίνουμε στο πιο κέντρο δεν πάει της Αθήνας με ζακετάκι και δοκιμάζουμε γεύσεις Ελλάδας αλλά και κόσμου.

Πολύ κρύο δεν κάνει, ούτε πολύ ζέστη.

Ένα ζακετάκι το φορούσαμε δηλαδή για να πιάσουμε τραπεζάκι στις παρακάτω νόστιμες διευθύνσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες σερβίρουν από vegan κουζίνα μέχρι λαχταριστά μπριζολίδια.

Avocado
Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ: 2103237878




Φιλικό, ήσυχο, λιτό και χορτοφαγικό, το καφέ- εστιατόριο που έφερε πρώτο τη χορτοφαγική κουζίνα της πόλης βγάζει τραπεζάκια στη Νίκης αλλά και στο μίνιμαλ εσωτερικό του και ετοιμάζει λαχταριστά πιάτα χωρίς κρέας με έθνικ αναφορές. Πέννες με αβοκάντο, φαλάφελ με καραμελωμένα κρεμμύδια και γάλα καρύδας σερβιρισμένα με ταχίνι και σουμάκ, νάτσος με φέτα και ελιές καλαμάτας και τραγανό τόφου με σωταρισμένα κρεμμυδάκια και σκόρδο. Όλα τα πιάτα τους γίνονται και vegan, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα με κρασί.

Το Παραδοσιακό
Κολοκοτρώνη 59, τηλ: 210 3231700




Πίσω από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης το όχι και τόσο πρωτότυπο σε όνομα αυτό κρεατάδικο έχει αναμφίβολα την χάρη. Αν ψάχνετε για καλό κρέας στο κέντρο της πόλης, σε εξίσου καλές τιμές τότε πιάστε οπωσδήποτε τραπέζι εδώ για ένα άνευ προηγουμένου τσιμπούσι. Η εξαιρετική του μπριζόλα έρχεται μαζί με ένα βουνό πατάτες, ενώ το κοντοσούβλι κοτόπουλο (μόλις στα 7€) μπορεί να χορτάσει δύο άτομα και είναι έτερο hit του μενού. Εξίσου «δυνατό» το συκώτι γάλακτος, το οποίο αν και καλοψημένο είναι σούπερ ζουμερό. Συνοδεία τζατζικιού «μπόμπα», χωριάτικης σαλάτας, φέτας ψητής πικάντικης και μπύρα η κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12€/ άτομο.

Cups+Plates
Κοραή 4, τηλ: 2103211866




Λίγα βήματα από την στάση το Πανεπιστήμιο, κάνουμε μια ακόμα στάση, νόστιμη αυτή τη φορά, για να πιάσουμε τραπεζάκι με θέα στην πάντα ανήσυχη στοά Κοραή. Το Cups+Plates πλην ωραιότατου καφέ και σνακ, σερβίρει και ένα πληθωρικό μενού με έμφαση στις μεσογειακές γεύσεις. Δοκιμάστε λινγκουίνι θαλασσινών, με φινόκιο, ούζο και φρέσκια ντομάτα, μοσχαράκι οσομπούκο με λαχανικά στη γάστρα που σιγοψήνεται για πέντε ώρες, Ριζότο με γαρίδες σαφρά, χορταστικό μπέργκερ κλασικό με τυρί, μπέικον και πατάτες deluxe και ζουμερό μπιφτέκι σχάρας με πιτούλες και λαχανικά. Ο κατάλογος ενισχύεται και αλλάζει συχνά με νόστιμες προσθήκες. O λογαριασμός στα 15-20€ κατ’ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Granello Pizza
Περικλέους 18, τηλ: 2103226542



O ξυλόφουρνος του βγάζει ιταλικά ποιήματα με ζύμη, ενώ τα λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο γίνονται ανάρπαστα για ένα κομμάτι… πίτσα. Εδώ τρώμε παραδοσιακή, ιταλικού τύπου πίτσα με λεπτό ζυμάρι, το οποίο απαραιτήτως διπλώνεται για να καταναλωθεί σε μεγάλη ποικιλία για κάθε γούστο. Σταθερές αξίες εδώ η Bianca με burrata, παρμεζάνα, σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι, η Piccante με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι, μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό και η πρωτότυπη Zucca με κρέμα κολοκύθας, καπνιστή πανσέτα, καπνιστή μοτσαρέλα, ricotta, φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και μαύρο πιπέρι. Ωραιότατη και η σαλάτα καπρέζε. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-10€ και είναι χορταστικότατες, ενώ συνοδεύονται ωραιότατα με μπύρα ή κρασί.

Nolan
Βουλής 31-33, Αθήνα, τηλ: 210 3243545




Το fusion εστιατόριο των Σωτήρη Κοντιζά και Κώστα Πισσιώτη βρίσκεται σε ένα στενάκι κοντά στο Σύνταγμα, είναι μικρούλι και απαιτεί κράτηση, βγάζει μερικά τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσετε – έστω και μια φορά. Το μενού παντρεύει Ελλάδα και Ιαπωνία μέσα από πιάτα όπως το σεβίτσε δράκαινας σε εκδοχή κρύου φρικασέ, το θράψαλο μέσα σε butter miso και chutney μαραθόριζας συνοδευόμενο από ρύζι και τριμμένο κρόκο αυγού ή το Nolan Fish Burger με ροφό ή μπακαλιάρο παναρισμένο σε ιαπωνική γαλέτα με σως ταρτάρ, ψωμάκι στο γκριλ και μυρωδικά. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 40€ κατ’ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Mama Roux
Αιόλου 48-50, τηλ: 2130048382




Γεύσεις από την Αμερική και το Μεξικό μέχρι τη Γαλλία και τη Συρία, casual ατμόσφαιρα και χάζι στην περατζάδα της Αιόλου προσφέρει από τα τραπεζάκια του το πολυσυλλεκτικό αυτό στέκι. Δεχόμαστε την πρόκληση και πιάνουμε θέση για να δοκιμάσουμε σούπες ημέρας, Bao Bun κοτόπουλου με γλυκόξινη μαγιονέζα και λαχανικά τουρσί, French Kiss Burger με μοσχάρι Σερρών, καραμελωμένα κρεμμύδια, γαλλικό κατσικίσιο τυρί, λάδι τρούφας και μανιτάρια, burritos, tacos ή quesadillas, με γέμιση της αρεσκείας μας και Peking Duck Noodles με τραγανή πάπια, hoisin σος, κρεμμύδι, κόλιανδρο και λάιμ. Ο κατάλογος ανανεώνεται συχνά με νέες έθνικ γεύσεις, τα κοκτέιλ αξίζουν δοκιμής, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€ κατ’ άτομο με κοκτέιλ.

Rockwood
Βασ. Ηρακλείου 2, Μουσείο, τηλ: 6980762062




«Ροκάρει» ως αγαπημένο στέκι για φαγητό και μπύρα των Αθηναίων δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με όμορφη διακόσμηση, ικανοποιητική ποικιλία σε μπύρες και νόστιμες επιλογές από το μενού. Η μουσική είναι σε ένταση που να ευνοεί την κουβέντα ενώ στον κατάλογο βρίσκουμε όλα τα παρελκόμενα μιας σωστής μπυραρίας: πληθωρικά Burgers, ποικιλία με λουκάνικα, αλλά και ποικιλίες τυριών, φτερούγες κοτόπουλου με bbq sauce, τυροκροκέτες με καυτερές πιπεριές και χορταστικές ποικιλίες κρεατικών για (μεγάλες) παρέες. Συχνά πυκνά παίζουν λάιβ από εγχώριες μπάντες, ενώ για τους φαν υπάρχει και μπιλιάρδο για τη… χώνεψη. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα με ζυθοκατανάλωση στα 15€/ άτομο, και κατά 3-5 ευρώ παραπάνω ανά άτομο τις ημέρες με λάιβ.

Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v