10 τέλειες μπύρες απ’ τον τόπο σου

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες φτιάχνουν αριστουργήματα! Δέκα προτάσεις για τις οποίες αξίζει να δείξετε υπερβάλλοντα… ζύθο, κάνοντας χώρο στο ψυγείο σας.
10 τέλειες μπύρες απ’ τον τόπο σου
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βασικά τα ξέρετε: Η Septem, η Έζα, η Νήσος, η Ζέος και άλλα μεγάλα ονόματα «μικρών» (στο μάτι) ζυθοποιιών έχουν πιθανότατα περάσει από το τραπέζι σας, τις έχετε δει σε ράφια σούπερ μάρκετ, έχουν συνοδεύσει τα φαγοπότια σας σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία. Η επιτυχία τους θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ότι οι ελληνικές μπύρες που φτιάχνονται με μεράκι και φαντασία αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια. Όρεξη και χρόνο να έχετε να δοκιμάζετε και να χαζεύετε online σε διευθύνσεις όπως το Greek Beer Shop και θα ανακαλύψετε δεκάδες ελληνικά διαμαντάκια. Ιδού δέκα από αυτά, που δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε, και αξίζει να δοκιμάσετε κι εσείς.


Σόλο
: Έρχεται με φόρα από την Κρήτη, και με μότο της το ότι «η καλή μπύρα είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Κυκλοφορεί σε δεκαπέντε διαφορετικές βερσιόν, με παιχνιδιάρικα ονόματα όπως Αμερικάνα (η pale ale), Ψακί (η India pale ale) και Σκοτίδι (η μαύρη imperial stout). Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 2,30€. Τις βρίσκετε και στο e-shop τους, εδώ.

Μάμος: Με ιστορία που ξεκινά από την Πάτρα το 1876, η πολυβραβευμένη ελληνική Pilsener επανακυκλοφορεί από φέτος σε μπουκάλι και κουτάκι. Μεστή γεύση, πλούσιος αφρός, ιδιαίτερο άρωμα λυκίσκου και αλκοόλ στο 5% είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Flaros: Μία session ale με τροπικά αρώματα και σκούρο ξανθό χρώμα, ευκολόπιοτη και δροσερή, μας έρχεται από τη Σίφνο, αποτέλεσμα νομαδικής ζυθοποίησης –όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία ενοικίασης ενός ζυθοποιείου από ανεξάρτητους ζυθοποιούς που θέλουν να φτιάξουν την μπύρα τους σε επαγγελματικές συνθήκες. Η τιμή της είναι στα 2,80€, online τη βρίσκετε εδώ.


Dark Crops: Νομαδική κι αυτή, βραβευμένη (το 2016) και σκοτεινή, με έναν συμπαθέστατο (φωτιά θα πέσει να μας κάψει) δαίμονα στην ετικέτα της, βγαίνει σε μαύρη American Stout, με το τέλειο όνομα Darkness Descends, και σε American Pale Ale, με θολό πορτοκαλί χρώμα και 5% αλκοόλ. Οι τιμές ξεκινούν από 2,75€, και online τις βρίσκετε εδώ.

Delphi: Θολή, Pilsner, ξανθιά, διπλοζύμωτη και μεσογειακή. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρετε για την ευβοιώτικη μπύρα που ζυμώνεται στο χαρακτηριστικό μαύρο μπουκάλι της (των 330 και των 750 ml). Στη χαρακτηριστική της γεύση κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου. Η τιμή της ξεκινά από τα 2,70€ και online θα τη βρείτε εδώ

Donkey: Από τη Σαντορίνη ξεκίνησε αυτό το γαϊδουράκι το ταξίδι του το 2011, για να φέρει στα ψυγεία μας μπύρες-υβρίδια ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager και τις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale, που κυκλοφορούν σε φιάλες μικρές, των 330 και μεγάλες, των 750 ml. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 3€ και online τις βρίσκετε εδώ.

Volkan: Σαντορινιών συνέχεια, με την κοσμαγάπητη και σούπερ επιτυχημένη Volkan που κυκλοφορεί σε τέσσερις εκδόσεις –ξανθιά Pilsner, μαύρη Dunkel με αρώματα μελιού, ελιάς και σοκολάτας, θολή Weiss, και λευκή Wheat με εσπεριδοειδή και νότες μελιού. Η τιμή της ξεκινά από 2€, και online πωλείται εδώ.

Noctua: Με τα τέλεια ονόματα Head Twister (η ale) και Night Vision (η μαύρη india pale ale) το πρώτο μικρό ζυθοποιείο της Αθήνας φτιάχνει και κυκλοφορεί craft μπύρες, θέλοντας να αποδείξει πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπύρα –υπάρχουν απλά άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει τις μπύρες που τους ταιριάζουν. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 2,30€ και online τις βρίσκετε εδώ.

Χάρμα: Την Κρήτη στο ποτήρι μας υπόσχεται να φέρει αυτή η μικροζυθοποιία από τα Χανιά, που φτιάχνει πέντε ωραιότατες μπύρες: Dunkel, lager, pale ale, Belgian light ale και Weiss. Θα τη βρείτε σε μπυραρίες και παμπ όπως η Lazy Bulldog στο Γκάζι και το Barley Cargo στην Καρύτση, αλλά και σε εστιατόρια όπως η Ταβέρνα του Διοματάρη στα Πετράλωνα. Δείτε τις διευθύνσεις εδώ. Όσοι βρεθείτε μέχρι τον Νοέμβριο στην Κρήτη, σημειώστε ότι διοργανώνει και σούπερ ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις στο ζυθοποιείο

Voreia: Με δύναμη από τον ελληνικό βορρά, και πιο συγκεκριμένα από τις Σέρρες, έρχονται πέντε εξαιρετικές, βραβευμένες μπύρες –Pilsner, India pale ale, Stout, Wit και Smoked Amber Ale. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1,95€ για την Pilsner, και φτάνουν τα 2,65€ για την καπνιστή Amber. Τις βρίσκετε και στα σούπερ μάρκετ, και online εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v