Hendrick’s: Ένα ιδιαίτερο τζιν μας κλείνει το μάτι

Ετοιμάζουμε πάγο, κόβουμε αγγούρι, παγώνουμε το τόνικ και ανακαλύπτουμε ένα από τα καλύτερα τζιν της αγοράς.
Hendrick’s: Ένα ιδιαίτερο τζιν μας κλείνει το μάτι
του Θόδωρου Λέλεκα

Το χαρακτηριστικό του μπουκάλι, που παραπέμπει στους φαρμακοποιούς της Βικτωριανής Αγγλίας, είναι πλέον εξαιρετικά γνωστό και αναγνωρίσιμο. Το Hendrick’s είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο γνωστά ποτά της αγοράς, τόσο για τους φανατικούς του τζιν όσο και για τους αμύητους. Τι είναι όμως αυτό – ή, καλύτερα, αυτά – που το κάνουν τόσο ξεχωριστό;

Πολύ παράξενη ιστορία...
Παρά το... παλιομοδίτικο παρουσιαστικό του, το Hendrick’s δεν είναι τόσο παλιό - συγκεκριμένα, πρωτοεμφανίστηκε το 2000, όταν και λανσαρίστηκε στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ το 2003 βρέθηκε στην Αγγλική αγορά και, από εκεί, σε όλο τον κόσμο. Είναι Σκωτσέζικο, καθώς κατάγεται από το καταπράσινο Ayshire, που φημίζεται για τα εξαιρετικά του νερά, καθώς και για το ουίσκυ του. Και η σχέση του Hendrick’s με το ουίσκυ δεν σταματάει εκεί, καθώς ανήκει στον κολοσσό William Grant & Sons, τον 3ο σε μέγεθος παραγωγό ουίσκυ, στον οποίο ανήκουν επίσης, μεταξύ άλλων, οι μάρκες ουίσκυ Grant’s, Glenfiddich, Balvenie και Tullamore Dew, καθώς και το ρούμι Sailor Jerry’s. Σήμερα το Hendrick’s εξάγεται και κυκλοφορεί – κυριολεκτικά – σε όλο τον κόσμο, ισχυρότερες αγορές του, ωστόσο, παραμένουν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και – βέβαια – η Ισπανία, που τείνει να αναγάγει το τζιν σε εθνικό της ποτό.

Βασισμένο σε μοναδική συνταγή
Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε πρώτο από όλα είναι ότι το άτομο που δημιούργησε τη συνταγή του Hendrick’s είναι γυναίκα. Η Lesley Gracie, χημικός και λάτρης των εξωτικών λουλουδιών είναι το απόλυτο αφεντικό, η Master Distiller στο χώρο που γεννιέται το Hendrick’s, αλλά και ένας από τους μόλις τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο που γνωρίζουν την ακριβή συνταγή του.

Αυτό που επιτρέπεται σε εμάς τους υπόλοιπους θνητούς να γνωρίζουμε είναι ότι η συνταγή του Hendrick’s βασίζεται – προφανώς – στον καρπό του άρκευθου (Αγγλιστί «Juniper»), αλλιώς δεν θα ήταν τζιν, ο οποίος αποστάζεται σε αλκοόλ μαζί με άλλα 11 μυρωδικά και βότανα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η Αγγελική, το Κόλιανδρο, η Κουφοξυλιά, καθώς και το ξύσμα από φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Αυτό βέβαια που δίνει στο Hendrick’s τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του είναι τα αιθέρια έλαια από πέταλα τριαντάφυλλου ειδικής «ράτσας» που φύεται στη Βουλγαρία, καθώς και από αγγούρι ειδικής ποικιλίας που καλλιεργείται στην Ολλανδία, τα οποία προστίθενται στη συνταγή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα υπόλοιπα τζιν, η απόσταξη γίνεται σε δύο διαφορετικούς άμβυκες, με στόχο η εκχύλιση των αρωμάτων από όλα τα βότανα και τα αρωματικά στο τελικό ποτό να είναι όσο πιο ήπια και ατόφια γίνεται. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε απόσταξη γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα, που δεν υπερβαίνει τα 450 λίτρα, έτσι ώστε η ποιότητα και το στυλ να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Master Distiller και της ομάδας της.

«Παράξενο» μάρκετινγκ
Εξ’ αρχής το Hendrick’s «πλασαρίστηκε» στην αγορά με τον αέρα του «παράξενου». Με στόχο να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, κάθε οπτική του επικοινωνία, αλλά και κάθε του εμφάνιση γενικότερα έχουν χαρακτήρα παρελθοντικό και αλλόκοτο, που τραβάει αμέσως το ενδιαφέρον. Και βέβαια, μέρος της ιδιαίτερα επιτυχημένης του προώθησης είναι και η συνεχής παρουσία του εκεί που δεν πάει ο ανταγωνισμός: δηλαδή όχι μόνο στα πιο κοσμοπολίτικα πάρτυ σε όλο τον πλανήτη, αλλά και σε πρωτότυπα events ή ακόμα σε απάτητα τροπικά δάση!

Για παράδειγμα, το Hendrick’s δίνει κάθε χρόνο το παρών στον πιο ασυνήθιστο αγώνα κρίκετ: αυτόν που γίνεται στην... αμμώδη ξέρα Brambles, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Southampton και το Isle of Wight στην Αγγλία και η οποία εμφανίζεται μόλις μια φορά το χρόνο, για μόλις περίπου 45 λεπτά, λόγω της παλίρροιας στα νερά της περιοχής. Οι αθλητές πηγαίνουν στο σημείο με πλοία και με βάρκες και παίζουν κρίκετ μέχρι το νερό να ξανακαλύψει το Brambles, ενώ κάπου εκεί η ειδική ομάδα του Hendrick’s στήνει το δικό της... αμφίβιο μπαρ, για να τους δροσίσει με απολαυστικά gin & tonic!

Το Hendrick’s στην Αθήνα
Το Hendrick’s είναι από τα ποτά που κυριαρχούν στα cocktail bars της Αθηναϊκής (και όχι μόνο) νύχτας. Επιπλέον, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, διοργανώνει τα δικά του ξεχωριστά events, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητιούνται πολύ.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο David Piper, Global Brand Manager του Hendrick’s ή, όπως γράφει στην... παράξενη κάρτα του, Commander of Special Operations (επικεφαλής ειδικών αποστολών). Ο David είχε μόλις γυρίσει, πριν από λίγες ημέρες, από ένα ταξίδι στην παρθένα ζούγκλα της Βενεζουέλας, όπου, μαζί με την Master Distiller Lesley Gracie και με τη βοήθεια ενός διάσημου εξερευνητή και ιθαγενών ιχνηλατών, αναζήτησαν σπάνια εξωτικά βότανα και μυρωδικά για να δοκιμάσουν να προσθέσουν στη συνταγή του Hendrick’s. Είχαν μάλιστα και έναν μικρό αποστακτήρα μαζί τους και δοκίμασαν πολλά και διάφορα βότανα, όπως αυτά που οι Ινδιάνοι της περιοχής ονομάζουν «τα ούρα του άγριου γουρουνιού» ή «το κεντρί του σκορπιού», μέχρι που κατέληξαν σε κάποια με τα οποία θα κάνουν μία πολύ μικρή, συλλεκτική απόσταξη σε όχι παραπάνω από 400 φιάλες.



Ο David έμεινε στην Αθήνα κάμποσες μέρες και παρουσίασε μία σειρά από μίνι-σεμινάρια παρασκευής κοκτέιλ με βάση το Hendrick’s σε επαγγελματίες, αλλά και σε ερασιτέχνες. Μιλήσαμε αρκετά όταν βρεθήκαμε σε ένα από αυτά και μου εξήγησε ότι η Ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα ανερχόμενη στα κοκτέιλς και στο τζιν και, ως εκ τούτου, σημαντική για το Hendrick’s. Μου μίλησε εκτενώς για τα ταξίδια του ανά τον κόσμο και τις εντυπώσεις του από τα διάφορα happenings που διοργανώνει με επίκεντρο – τι άλλο; - το Hendrick’s. Μου εξομολογήθηκε επίσης πως, παρότι το Hendrick’s μπορεί να συμμετάσχει σε αμέτρητα κοκτέιλς, για εκείνον το ιδανικότερο παραμένει πάντα ένα καλοφτιαγμένο gin & tonic με αγγούρι. Επίσης συζητήσαμε σε βάθος (καθότι είναι γνωστό ότι το θέμα με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως) για τους πιθανούς συνδυασμούς του Hendrick’s – και ειδικά ενός gin & tonic – με φαγητό και καταλήξαμε ότι ταιριάσματα με σούσι και ζεστό ή κρύο finger food με έντονο το στοιχείο του αγγουριού ή των φρέσκων μυρωδικών αξίζει πραγματικά να τα δοκιμάσει κανείς.

Το Hendrick’s εισάγεται στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία ΑΜΒΥΞ και μπορεί κανείς να το βρει στα περισσότερα σημεία λιανικής πώλησης και εστίασης. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 35 ευρώ.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v